Ο σταθμός λυμάτων στο Βατί δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, λέει ο Έφορος Ελέγχου

12:23 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, με γνωμάτευσή του ημερομηνίας 8 Οκτωβρίου του 2013, έκρινε ότι το μέτρο «Σχεδιασμός, κατασκευή και λειτουργία για περίοδο 10 ετών, σταθμού επεξεργασίας οικιακών βοθρολυμάτων, βιομηχανικών αποβλήτων, περίσσειας υγρής λάσπης και σταγγισμάτων στην περιοχή Βατί» δεν συνιστά κρατική ενίσχυση.

Σε ανακοίνωσή του, ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων αναφέρει πως το μέτρο είχε κοινοποιηθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 και αξιολογήθηκε κατά προτεραιότητα.
«Η λειτουργία του σταθμού»,

αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση των υδάτινων πόρων στο Φράγμα Πολεμιδιών, που βρίσκεται κοντά στο Βατί, αφού με την κατασκευή του θα τερματιστεί η λειτουργία των χωμάτινων δεξαμενών παραλαβής λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων».

Το έργο θα υλοποιηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος Συνεργασίας μεταξύ της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται, «η επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή του σταθμού είναι της τάξης των €3,6 εκ. περίπου και θα συγχρηματοδοτηθεί κατά 85% από την Ελβετία.
Επίσης, αναφέρεται ότι μετά τη θετική γνωμάτευση του Εφόρου, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δύναται να προχωρήσει αμέσως στην προκήρυξη των εγγράφων του διαγωνισμού, ενώ σημειώνεται πως η επένδυση αναμένεται να αρχίσει εντός του 2014 και να ολοκληρωθεί το 2015.
Ωστόσο, προστίθεται πως σύμφωνα με τη γνωμάτευση, η διαγωνιστική διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση της κυπριακής και κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γενικού Λογιστηρίου και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι η υπηρεσία θα παρασχεθεί με το μικρότερο δυνατό κόστος για το κοινωνικό σύνολο.

«Σε περίπτωση που προκύψει μία και μοναδική προσφορά, τότε η Αρμόδια Αρχή θα πρέπει άμεσα να αποστείλει το θέμα στο Γραφείο μου για επανεξέταση, πριν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα