Άρχισε η συνάντηση διαπραγματευτικής ομάδας με επικεφαλής της Τρόικας

14:15 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 14.08: Άρχισε εδώ και μισή περίπου ώρα στο Υπουργείο Οικονομικών η κρίσιμη συνάντηση της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης με τους επικεφαλής της Τρόικα.

Τα ακανθώδη ζητήματα επί των οποίων υπάρχουν διαφορές περιλαμβάνουν την απαίτηση της Τρόικα για τριετές πάγωμα της ΑΤΑ και ακολούθως την καταβολή της μειωμένης κατά 50%, με την Κυβέρνηση να αντιπροτείνει την καταβολή της ΑΤΑ

μία φορά το χρόνο και τη μη παραχώρησή της όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.
Διαφωνία υπάρχει και στο θέμα του φυσικού αερίου, με την Τρόικα να ζητά όπως τα έσοδα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του χρέους, ενώ η Κυβέρνηση αντιπροτείνει τη δημιουργία ταμείου στο οποίο να κατατίθενται τα έσοδα από το φυσικό αέριο και ακολούθως ένα μέρος των εσόδων να χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη και τη δημιουργία υποδομών, ένα μέρος για τις μελλοντικές γενιές και ένα μόνο μέρος να πηγαίνει για την εξόφληση του χρέους.Η Τρόικα ζητεί επίσης την κατάργηση της κρατικής συνεισφοράς ύψους 4,3% στις συντάξεις, καθώς και τη διαγραφή του κυβερνητικού χρέους ύψους 7,2 δις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Κυβέρνηση διαφωνεί με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Διάσταση απόψεων φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των ημικρατικών οργανισμών, καθώς η Τρόικα προτείνει την ιδιωτικοποίησή τους, ενώ η Κυβέρνηση διαφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και έχει καταρτίσει πλάνο για την ιδιωτικοποίηση των μη κερδοφόρων ημικρατικών.

Στις νέες απαιτήσεις της Τρόικας περιλαμβάνονται επίσης και η λήψη μέτρων ύψους 1,2 δις και όχι 975 εκ. που είχε προτείνει στις 25 Ιουλίου.

Είδηση 08.06: Οι νέες απαιτήσεις της Τρόικας, καθώς και όλα τα ανοικτά θέματα που αφορούν στο δημοσιονομικό σκέλος θα συζητηθούν στη σημερινή, καθοριστική συνάντηση μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας της Κυβέρνησης και των επικεφαλής της Τρόικας, η οποία αρχίζει στις 11:00 στο Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας στο ΥΠΟΙΚ εξετάστηκε το κείμενο των προτάσεων της Τρόικας και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν θέματα στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά και θέματα πολιτικής στα οποία διαφωνεί η Κυβέρνηση. Μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης αποστάληκαν στην Τρόικα οι θέσεις της Κυβέρνησης επί των προτάσεων των διεθνών πιστωτών.

Ειδικότερα, η Τρόικα ζητά τριετές πάγωμα της ΑΤΑ και ακολούθως την καταβολή της μειωμένης κατά 50%, με την Κυβέρνηση να αντιπροτείνει την καταβολή της ΑΤΑ μία φορά το χρόνο και τη μη παραχώρησή της όταν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση.

Η Τρόικα ζητεί επίσης την κατάργηση της κρατικής συνεισφοράς ύψους 4,3% στις συντάξεις, καθώς και τη διαγραφή του κυβερνητικού χρέους ύψους 7,2 δις στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η Κυβέρνηση πάντως διαφωνεί με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Διαφωνία υπάρχει και στο θέμα του φυσικού αερίου, με την Τρόικα να ζητά όπως τα έσοδα χρησιμοποιούνται για την εξόφληση του χρέους, ενώ η Κυβέρνηση αντιπροτείνει τη δημι

Keywords
Τυχαία Θέματα