ΥΠΟΙΚ: Έχω ισχυρή άποψη για τους υπαίτιους της καταστροφής

Το κούρεμα καταθέσεων ήταν αναπόφευκτο, δεν ήταν απόφαση ή επιλογή από τη στιγμή που τα πράγματα έφτασαν στο χείλος της καταστροφής, δήλωσε μεταξύ άλλων, σε αποκαλυπτική συνέντευξή του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή "Πρωτοσέλιδο" του Σίγμα. ο κ Γεωργιάδης έριξε το μπαλάκι στη Βουλή, η οποία όπως είπε έχει τον τελευταίο λόγο στις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον

του τόπου ενώ σε σχέση με τους υπαίτιους για την οικονομική καταστροφή, επεσήμανε ότι ενώ ο ίδιος έχει ισχυρή άποψη για το ποιοι ευθύνονται, πρέπει να υπάρξει σεβασμός στη δικαιοσύνη.

Το πιστόλι στον κρόταφο...

Ερωτηθείς εάν το κούρεμα το Μάρτιο του 2013 θα μπορούσε να αποφευχθεί και σχολιάζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι οι εταίροι, μας έβαλαν "το πιστόλι στον κρόταφο", ο Υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι ήταν αναπόφευκτο από τη στιγμή που τα πράγματα έφτασαν σε τέτοιο σημείο όπου η Λαϊκή Τράπεζα κατέρρευσε αφού δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και άφηνε εκτεθειμένους τους πιστωτές της ενώ χάθηκε και το 15% των συνολικών καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου η οποία κλονίστηκε αλλά παραμένει όρθια.

Δεν επρόκειτο για ένα ατύχημα ή ένα εξωγενές γεγονός, πρόκειται για σειρά λαθών και παραλείψεων σε επίπεδο κυβερνητικό, εποπτικό και τραπεζικό. Έχω έντονη άποψη για το ποιοι ευθύνονται και άφησαν τα πράγματα να οδηγηθούν στην καταστροφή, επιφέροντας τεράστιο κόστος που το πλήρωσαν οι πολίτες. Επειδή υπάρχει η αίσθηση και η απαίτηση για δικαστική καταδίκη των υπευθύνων σε αντίθετο με την πολιτική μου άποψη δεν πρέπει να δικαιούνται να εκφράζουν την άποψη τους και να έχουν ρόλο τα πολιτικά πρόσωπα.
Πρέπει να σεβαστούμε τη δικαιοσύνη γιατί δεν είναι δουλειά ούτε των πολιτικών ούτε δική μου να δικάσω και να καδικάσω κανέναν.

Η ανάπτυξη το στοίχημα

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, είναι το στοίχημα να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα της οικονομίας του τόπου και σταδιακά μέσω της μεταρρύθμισης και της καλύτερης κοινωνικής πολιτικής να ανασάνουν τα νοικοκυριά.

Ένας από τους λόγους ανάκαμψης της οικονομίας, είναι όπως είπε ο Υπουργός, οι σημαντικές ξένες επενδύσεις οι οποίες έδωσαν νέα ώθηση στην οικονομία.

"Προσπαθούμε από κοινού με διάφορους φορείς να αναδείξουμε σε διεθνές ακροατήριο την Κύπρο ως ελκυστικό ελεύθερο επενδυτικό προορισμό που προσφέρει ασφάλεια και προβλεψιμότητα.

Η ανεργία

Σε σχέση με την ανεργία, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι οι δείκτες δεν είναι απρόσωποι αλλά αφορούν τους πολίτες της ΚΔ. Η καθοδική πορεία της ανεργίας και το 12% της ανεργίας δεν ικανοποιεί είπε την Κυβέρνηση. "Συνεχίζουμε την προσπάθεια που είναι ένας στόχος εφικτός η μείωση της ανεργίας παράλληλα με τη βελτίωση των όρων απασχόλησης.

Η Βουλή έχει την τελική ευθύνη

Ο Υπουργός Οικονομικών έριξε το μπαλάκι στη Βουλή, σε σχέση με την αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ.

"Ευθύνη δική μας, είναι να προτείνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό για να διαφυλάξουμε την προοπτική του οργανισμού. Η πρόταση μας, είναι η μετατροπή της Cyta σε εταιρεία που θα ανήκει αποκλειστικά στο κράτος και να προσελκύσουμε στρατηγικό συνεργάτη που θα αναλάβει τη διαχείριση με όρους ανταγωνιστικούς. Kαμία προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού δε θα είναι ολοκληρωμένη αν η Cyta διατηρηθεί ως προέκταση της δημόσιας υπηρεσίας. O τελικός λόγος όμως και η τελική ευθύνη είναι της Βουλής".


Keywords
Τυχαία Θέματα