Υπ.Εργασίας: Παράνομη η μη καταβολή του 13ου μισθού

Ενημερωτική εκστρατεία για την παραχώρηση 13ου μισθού εκεί όπου καταβάλλεται πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στο πλαίσιο της οποίας υπενθυμίζει στους εργοδότες ότι η μη καταβολή του 13ου μισθού, εκεί όπου αυτός καταβάλλεται, ισοδυναμεί με παράβαση των διατάξεων περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ενημερωτική εκστρατεία άρχισε την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. Πραγματοποιείται με αφορμή το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εργοδοτών ζητά να πληροφορηθεί κατά

πόσο είναι νόμιμη ή όχι η μη καταβολή 13ου μισθού και παράλληλα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων ζητεί την παρέμβαση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου προς τους εργοδότες τους λόγω άρνησης καταβολής σ΄ αυτούς του 13ου μισθού.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας το Υπουργείο διευκρινίζει ότι ο 13ος μισθός, όπου αυτός καταβάλλεται, στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ή προσωπικού συμβολαίου ή ως πρακτική της επιχείρησης, συνιστά μέρος του μισθού του εργαζόμενου και συνεπώς η μη καταβολή του ισοδυναμεί με παράβαση των διατάξεων περί Προστασίας των Μισθών Νομοθεσίας.

Αυτό, όπως προσθέτει, πέραν των δικαιωμάτων που ο Νόμος παρέχει στον εργαζόμενο για διεκδίκηση αστικώς της καταβολή του 13ου μισθού, συνιστά και ποινικό αδίκημα και έχει ως συνέπεια την ποινική δίωξη του εργοδότη.

Σύμφωνα μάλιστα με τις διατάξεις του εν λόγω Νόμου, σε περίπτωση καταδίκης του εργοδότη, επιβάλλεται ποινή φυλάκισης μέχρι 6 μήνες ή πρόστιμο μέχρι €15000 ή και οι δυο ποινές μαζί. Επιπλέον, το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει στους εργαζόμενους τα οφειλόμενα σ΄ αυτούς ποσά που αντιστοιχούν στο 13ο μισθό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα