Παπαδόπουλος: Διαψεύδει δηλώσεις του ΠτΔ για σύντομη λύση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος διέψευσε σήμερα «το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ανοησίες αυτά που λέγονται για την επιδίωξη να έχουμε μια σύντομη κατάληξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό».

Σε δηλώσεις του για τα όσα λέγονται για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν του αρέσει να δηλώνει δημόσια τι συζητείται και τι λέγεται στο Εθνικό Συμβούλιο.

«Αλλά για να είμαι ειλικρινή,ς επειδή και εγώ άκουσα δηλώσεις από άλλους συναδέλφους έξω από

το Προεδρικό, είδαμε και τις διαρροές που προήλθαν από το ίδιο το Προεδρικό τις προηγούμενες μέρες και που αφορούσαν ακριβώς την εικόνα που θέλει να περάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις, θέλω να διαψεύσω το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι είναι ανοησίες αυτά που λέγονται για την επιδίωξη να έχουμε μια σύντομη κατάληξη σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Κάτι τέτοιο δεν ελέχθη.

Τουλάχιστον δεν το άκουσα εγώ που ήμουν εκεί. Είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι δεν θα σχολιάζω τις όποιες ανοησίες λένε άλλοι, για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εσείς να ακούτε αυτά που σας λέω εγώ. Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, τους είχε πει ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο παράτασης των βουλευτικών εκλογών.

«Ακούμε δηλώσεις από άλλους, από τον κ. Έιντε, από τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας. Είναι ξεκάθαρο ότι στήνεται ένα σκηνικό για ένα γρήγορο κλείσιμο του Κυπριακού.

Είναι ξεκάθαρη η τουρκική επιδίωξη. Γιατί περνά η δική μας η πλευρά το μήνυμα ότι υπάρχει εξαιρετική πρόοδο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, όταν στην ουσία συζητάμε ένα και μοναδικό κεφάλαιο, το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, όπου μόνο εμείς έχουμε να υποχωρήσουμε;

Επειδή αν υπάρχουν οποιεσδήποτε συγκλίσεις μέχρι σήμερα, ελπίζω όλοι να το καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα, υπάρχουν σε ένα και μοναδικό κεφάλαιο, στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Εμείς είμαστε το κράτος. Όταν συζητάμε τη διακυβέρνηση και την αλλαγή της διακυβέρνησης, μόνο εμείς έχουμε να υποχωρήσουμε και διερωτώμαι ειλικρινά γιατί κάποιοι ενθουσιάζονται επειδή η Τουρκία αντί να μας λέει ότι πρέπει να υποχωρήσετε σε 100 σημεία, θα υποχωρήσετε μόνο σε 90 σημεία και ενθουσιάζονται γι` αυτήν την προσέγγιση της Τουρκίας», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν έχουν ακούσει καμία απολύτως υπαναχώρηση, παραχώρηση, υποχώρηση από πλευράς της Τουρκίας «σε οποιοδήποτε από τα κεφάλαια που μας ενδιαφέρουν εμάς μέχρι σήμερα, εδαφικό, ασφάλεια, εποίκους, τα πάντα».

«Πολύς λόγος γίνεται για τις εγγυήσεις. Οι Τ/κ δεν χρειάζονται εγγυήσεις, έχουν δίπλα τους την Τουρκία, το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, μία χώρα 70 εκατ. που ανά πάσα στιγμή, όταν το αποφασίσει είτε έχει εγγυήσεις για την Κύπρο είτε δεν έχει εγγυήσεις για την Κύπρο, μπορεί να μεταφέρει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και να επιβάλει τη βούλησή της.

Εμείς είναι που θέλουμε εγγυήσεις. Οι Ε/κ είναι που θέλουν εγγυήσεις, μία εγγύηση, ότι δεν θα καταρρεύσει το κράτος μας. Η μοναδική εγγύηση που μπορεί να μας δοθεί εμάς είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δυστυχώς, μέχρι σήμερα , δεν έχουμε καταλάβει ποια είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά αυτό το πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και εμείς καταθέτουμε τους ερωτήσεις μας δημόσια, επειδή στις συζητήσεις του Εθνικού Συμβουλίου δεν παίρνουμε απαντήσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσο θα συνεχίσει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τη λύση, ναι ή όχι;

«Θα αλλάξουμε το σύνταγμα της ΚΔ, ναι ή όχι; Ποιοι θεσμοί της ΚΔ θα συνεχίσουν μετά τη λύση; Θα ακολουθήσουν κάποιοι την πολιτική του Λόρδου Χάνεϊ, ότι θα υπάρξει παρθενογένεσης αλλά κανένας δεν θα καταλάβει τι έγινε ; Αυτή είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα εμείς απαιτούμε να έχουμε απαντήσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις για το ποια είναι η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτά τα ερωτήματα. Ποιος θα συντάξει το σύνταγμα μας; Θα μας φέρουν ένα δοτό σύνταγμα όπως έγινε το 2004;

Κάποιοι μιλούν για το δοτό σύνταγμα της Ζυρίχης του 60΄. Το συζητούσαμε δύο χρόνια το σύνταγμα τότε», κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα