Βράβευσε νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ο ΣΥΛ σε τελετή για τα 70χρονα του

Εν μέσω μετεξέλιξής του για τη μετάβαση στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας γιόρτασε τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του, βραβεύοντας την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και όσους συνέβαλαν στην πορεία του.

Μεταξύ των βραβευθέντων ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Εσωτερικών και Γεωργίας, η Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και πρώην Πρόεδροι και Διευθυντές του Οργανισμού.

Η Πρόεδρος

της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε ότι "είμαστε περήφανοι για το έργο που έγινε από το σύνολο της Βουλής για μια μεγάλη μεταρρύθμιση, αλλά και για τη στήριξη προς το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας", αναφερόμενη στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

"Εμείς ως νομοθετικό σώμα θα είμαστε δίπλα προς την όποια προσπάθεια παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες", ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι μεγάλο στοίχημα η υλοποίησης της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την οποία το ΣΥΛ θα ενταχθεί στον Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε ότι το βραβείο συνιστά αναγνώριση της αξιοσημείωτης συνεισφοράς του Υπουργείου Εσωτερικών στην πορεία της μετεξέλιξης του ΣΥΛ και αντικατοπτρίζει την προσήλωση στην προώθηση της βιώσιμης χρήσης και αποτελεσματικής διαχείρισης του νερού.

«Το βραβείο αναγνωρίζει, επίσης, τις ενέργειες και τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια αυτής της πορείας των 70 ετών. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες επιτεύχθηκε, μεταξύ άλλων, o πολλαπλασιασμός των πολιτών που εξυπηρετούνται από το υδρευτικό δίκτυο, διασφαλίστηκε η παροχή επαρκών ποσοτήτων νερού άριστης ποιότητας, υιοθετηθήκαν νέες καινοτόμες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση, ανεγέρθηκαν νέες δεξαμενές».

Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι η σύσταση του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας από την 1η Ιουλίου 2024, ενοποιεί τις Υπηρεσίες του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, των Υπηρεσιών Διαχείρισης στέρεων αποβλήτων, καθώς και της Αδειοδότησης Ανάπτυξης για Πολεοδομικές και Οικοδομικές Άδειες σε επαρχιακό επίπεδο. «Και αυτή η αλλαγή θα αποφέρει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους τους οργανισμούς, όσο και για τους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ευχαρίστησε το ΣΥΛ για τη βράβευση του Υπουργείου του, αναφέροντας ότι υπάρχει μια συνεχής και άψογη συνεργασία στην παροχή νερού και θα συνεχίσει αυτή η συνεργασία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζιης, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την εισβολή τα δίκτυα κρίσιμης υποδομής της πρωτεύουσας έπρεπε να ξανασχεδιαστούν.

Για τη δημιουργία του Επαρχιακού Οργάνου Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος είπε ότι πρόκειται για μεγάλο εγχείρημα. «Ως Πρόεδρος του προσωρινού συντονιστικού συμβουλίου που χειρίζεται το έργο της υλοποίησης του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας, σας διαβεβαιώνω ότι βρισκόμαστε σε τροχιά δημιουργίας του νέου οργανισμού», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το προσωρινό συντονιστικό συμβούλιο έχει επιτύχει μέχρι σήμερα τη διασφάλιση της ενοποίησης των λογισμικών συστημάτων. Το ΣΥΛ θα αρχίσει να λειτουργεί ως Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης, λογισμικά, από την 1η Ιανουαρίου 2024 και το ΣΑΛ από την 1η Ιουνίου 2024.

Ωστόσο, ανέφερε ότι αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το εύρος των αρμοδιοτήτων του νέου οργανισμού, το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης ή και πρόσληψης προσωπικού, τον απαιτούμενο προϋπολογισμό για κάλυψη του κόστους των νέων υπηρεσιών και των νέων τμημάτων.

«Πρέπει να αποφευχθούν δυσλειτουργικές πρακτικές του παρελθόντος», ανέφερε, μιλώντας για παρεμβάσεις τρίτων που δημιούργησαν στο παρελθόν εξαιρετικά προβλήματα ρευστότητας στον Οργανισμό.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Γιωρκάτζιης είπε ότι «ο νέος Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λευκωσίας θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από το κράτος, διότι, εκτός από το ότι θα κληθεί να λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Μιας Μηλιάς, δεν θα είναι ούτε σε θέση να έχει σημαντικά έσοδα από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως είναι η πρακτική σε όλες τις παραλιακές πόλεις, με αποτέλεσμα, τα πλείστα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού να τα επιβαρύνονται τα νοικοκυριά της Λευκωσίας».

Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι δίκαιο, αφού κατεχόμενη δεν είναι μόνο η Λευκωσία και κατ’ επέκταση δεν μπορεί μόνη της να επωμίζεται το κόστος της Κατοχής ή του γεγονότος ότι έτυχε να μην έχει θάλασσα.

Τα βραβεία παρέδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΥΛ, Ανδρέας Χατζηπάκκος και ο Διευθυντής του Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Παρμακλής, που με τη σειρά τους, στον χαιρετισμό τους, αναφέρθηκαν στην πορεία του Οργανισμού στα 70 χρόνια λειτουργίας του και για τις προσπάθειες μετάβασης στον νέο Επαρχιακό Οργανισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα