Μπαχρέιν-Ισραήλ: Άνοιξε η ισραηλινή πρεσβεία στην Μανάμα μετά από τρία χρόνια

Το Ισραήλ άνοιξε επίσημα σήμερα πρεσβεία στο Μπαχρέιν, τρία χρόνια μετά την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ η Ουάσινγκτον πιέζει το Ριάντ για μια παρόμοια συμφωνία με το εβραϊκό κράτος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ 'Ελι Κοέν παρευρέθηκε στην επίσημη τελετή εγκαινίων της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Μπαχρέιν, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Ο υπουργός Εξωτερικών (του Μπαχρέιν) και εγώ συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί για να αυξήσουμε τον αριθμό των απευθείας

πτήσεων, τον τουρισμό, τον όγκο του εμπορίου, τις επενδύσεις», δήλωσε ο Κοέν κατά την διάρκεια της τελετής.

Ο ομόλογός του στο Μπαχρέιν, Αμπντελατίφ αλ-Ζαγιάνι, δήλωσε ότι τα εγκαίνια της πρεσβείας «σηματοδοτούν την κοινή μας δέσμευση για ασφάλεια και ευημερία για όλους τους λαούς της περιοχής μας».

Η συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Μπαχρέιν και του Ισραήλ ήταν μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ, συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων που υπέγραψε το εβραϊκό κράτος το 2020 επίσης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και το Σουδάν.

Το Μπαχρέιν, έδρα του Πέμπτου Στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, είναι ένα μικρό νησί στον Κόλπο όπου οι Σαουδάραβες σουνίτες σύμμαχοι, η βασιλική οικογένεια Αλ Χαλίφα, κυβερνούν τη σιιτική πλειοψηφία.

Η ισραηλινή κυβέρνηση, πολλοί από τους αξιωματούχους της οποίας έχουν επισκεφθεί το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πολλαπλασιάζει τις ανακοινώσεις για πιθανή προσέγγιση με άλλες χώρες της περιοχής, ιδίως με τη Σαουδική Αραβία, μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Σαουδική Αραβία, παραδοσιακό τους σύμμαχο στην περιοχή, να υπογράψει μια παρόμοια συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος μέχρι σήμερα. Το Ριάντ έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στις αμερικανικές πιέσεις και έχει συνδέσει την όποια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ με την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, μαζί με άλλα αιτήματα.

«Υπάρχουν άλλες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στον κύκλο της ειρήνης», είπε ο Κοέν σε συνέντευξη Τύπου στη Μανάμα, χωρίς να κατονομάσει τις χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ γνωστοποίησε ότι είχε συνομιλίες τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα αλ Μανγκούς, κατά την διάρκεια μιας συνάντησης «άνευ προηγουμένου» στη Ρώμη στα μέσα Αυγούστου.

Η γνωστοποίηση της συνάντησης - την οποία η Τρίπολη χαρακτήρισε «ανεπίσημη» - προκάλεσε διαδηλώσεις στην αραβική βορειοαφρικανική χώρα, οδηγώντας στην αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών ώστε να περιοριστεί η αυξανόμενη κατακραυγή από την αμφιλεγόμενη συνάντηση, καθώς η Λιβύη δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ και υπάρχει εκτεταμένη λαϊκή υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα στην Λιβύη στην παλαιστινιακή υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα