Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ για μεταναστευτικό: Πώς βαθμολογούν οι πολίτες την Κυβέρνηση

Καθόλου ικανοποιημένοι από την διαχείρηση του μεταναστευτικού από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δηλώνουν 7 στους 10 πολίτες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του ΣΙΓΜΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, βλέπει πολιτικές ευθύνες πίσω από τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό,  οι οποίες βαραίνουν κυρίως τον Αρχηγό της Αστυνομίας και την Υπουργό Δικαιοσύνης.

Μόλις το 4% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι είναι αρκετά ικανοποιημένοι, από τα μέτρα των εκάστοτε κυβερνήσεων, για το ζήτημα.

Όσον αφορά στα επεισόδια

σε Χλώρακα και Λεμεσό το 52% θεωρεί, ότι την κύρια ευθύνη, έχουν οι αρχές που δεν είχαν τον έλεγχο της κατάστασης, το 20% οι μετανάστες, που ενεπλάκησαν στα επεισόδια και το 17% το σύνολο των ατόμων που ενεπλάκησαν.

Μάλιστα, 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι η στάση των γηγενών κατοίκων της Χλώρακας, ήταν πολύ ή αρκετά δικαιολογημένη.

Το 86% θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα επεισόδια σε Χλώρακα και Λεμεσό.

Το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι βαραίνουν τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ενώ το 45% βλέπει ευθύνες στην Υπουργό Δικαιοσύνης το 39% στον Υπουργό Εσωτερικών και το 33% στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένη με τη στάση τόσο της Υπουργού Δικαιοσύνης όσο και του Αρχηγού της Αστυνομίας.


Την ίδια ώρα, 8 στους 10 θεωρούν ότι οι μεταναστευτικές ροές διοχετεύονται, από τα κατεχόμενα με στόχο την δημογραφική αλλοίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών είναι η αύξηση της εγκληματικότητας, η αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της χώρας, η σύνδεση με την τρομοκρατία, οι επιδράσεις στην ανεργία και η επιδείνωση της οικονομίας.

Περίπου 6 στους 10 θεωρούν ότι το ζήτημα θα αμβλυνθεί με την μείωση των επιδομάτων, 5 στους 10 με την καθιέρωση ταχύτερων διαδικασιών απέλασης και 1 στους 10 με την ενίσχυση των πολιτικών αφομοίωσης στην τοπική κοινωνία.


Το μεταναστευτικό απασχολεί σε μεγάλο ή αρκετο βαθμό 9 στους 10 ερωτηθέντες, ενώ το 82% θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς κρατικές δράσεις αφομοίωσης μεταναστών.

Το 65% των πολιτών δηλώνει ότι δεν θα αποδέχονταν να εγκασταθούν στην περιοχή τους μετανάστες.

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 500 ατόμων, άνω των 18 ετών παγκύπρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα