Ομαδικός βιασμός/Ισραηλινά ΜΜΕ: Ποιοι βρίσκονταν πίσω από φήμες για Βρετανίδα

Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ η ιστοσελίδα Times of Israel ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού της Βρετανίδας στην Αγία Νάπα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες σε σχέση με τον τρόπο που έδρασαν τα ισραηλινά ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι τους και πώς τελικά επηρέασαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν Ισραηλινοί εμπλέκονται σε μια υπόθεση διεθνούς εμβέλειας, τα τοπικά ΜΜΕ κινητοποιούνται, με δεκάδες ισραηλινούς δημοσιογράφους να σπεύδουν στο σημείο για ζωντανές μεταδόσεις. Η υπόθεση στην Αγία Νάπα δεν αποτέλεσε εξαίρεση, ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι η Κύπρος απέχει αεροπορικώς μόλις 45 λεπτά από το Ισραήλ.  

Αν και οι δημοσιογράφοι του Ισραήλ έμαθαν να λαμβάνουν εύκολα τις πληροφορίες τους από τους αξιωματούχους, στην Κύπρο γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι ελάχιστοι ήταν πρόθυμοι να τους μιλήσουν για την υπόθεση.

Δημοσιογράφος αναφέρει στο δημοσίευμα ότι «στην Κύπρο δεν καταλάβαιναν τι κάναμε, γιατί ερχόμασταν και σκαλίζαμε την υπόθεση. Οι δικηγόροι στο Ισραήλ μιλάνε πολύ, αλλά στην Κύπρο δεν καταλάβαιναν γιατί τους μιλούσαμε, γιατί κάναμε ερωτήσεις. Ήταν τόσο παράξενο γι αυτούς».

Μάλιστα, θυμάται ότι περίμενε για ώρες έξω από τον αστυνομικό σταθμό και όταν βγήκε κάποιος αστυνομικός έξω της είπε ότι δεν θα της πει τίποτα αλλά τη ρώτησε εάν ήθελε… λεμονάδα.

Έτσι, το αφήγημα διαμορφώθηκε από τους ισραηλινούς συνήγορους υπεράσπισης των 12 νεαρών που συνελήφθησαν για τον βιασμό, αναφέρει η Times of Israel. Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι «ήταν πολύ δύσκολο να έχουμε πηγές πληροφόρησης στην Κύπρο. Έτσι πολύ δημοσιογράφοι στράφηκαν για ευκολία σε μια έτοιμη πηγή, έτοιμη να μιλήσει ανά πάσα στιγμή».

Γι αυτό η κάλυψη της υπόθεσης ήταν μονόπλευρη, γεμάτη φήμες και ψευδείς πληροφορίες. Η δημοσιογράφος προσθέτει: «Ήταν Ισραηλινοί, ήμασταν Ισραηλινοί, έτσι αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μόνο εκδοχή της ιστορίας να φτάνει στο κοινό του Ισραήλ».

Γίνεται αναφορά επίσης σε έναν δημοσιογράφο του καναλιού 12, ο οποίος είχε πει στον αέρα ότι έλαβε πληροφόρηση η οποία έλεγε ότι «ένας φίλος της Βρετανίδας του αποκάλυψε ότι στο παρελθόν η 19χρονη είχε πάρει αποζημίωση όταν είχε καταγγείλει άλλο ομαδικό βιασμό και ότι εργαζόταν ως στριπτιζέζ».   

Επίσης, σε ισραηλινό ραδιόφωνο ακούστηκε η δήλωση νεαρού, ο οποίος είπε στον αέρα ότι «οι Βρετανίδες είναι εύκολες και πηγαίνουν με όλους στην Κύπρο. Αυτό πρέπει να ήταν δικό της λάθος».

Οι γονείς των 12 Ισραηλινών επίσης έδωσαν πολλές συνεντεύξεις στον Τύπο, κατηγορώντας τη Βρετανίδα και περιγράφοντας πόσο καλά ήταν τα παιδιά τους.

«Η Βρετανίδα ήταν μεθυσμένη, έπεσε και στη συνέχεια είπε ότι τη βίασαν. Συνέλαβαν τα καλά μας παιδιά», είπε μια μητέρα στο Ynet.

Έτσι η κάλυψη από τα ισραηλινά ΜΜΕ βοήθησε στο να σχηματιστεί η εικόνα «μιας ξεφτιλισμένης νεαρής γυναίκας που δεν φρόντιζε αρκετά τον εαυτό της και βρέθηκε σε μια προβληματική κατάσταση, έναντι μιας ομάδας καλών αγοριών που βρέθηκαν μπλεγμένα».

Αυτό το αφήγημα δεν περιορίστηκε στο Ισραήλ μόνο, αλλά αποτυπώθηκε στην κυπριακή κοινωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι ιστορίες, ότι ήταν χορεύτρια, ότι είχε κάνει καταγγελία για βιασμό στο παρελθόν, μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα. Οι ισραηλινοί δικηγόροι έκαναν τόσο καλή δουλειά, ώστε όλοι έλεγαν τις ίδιες ιστορίες και κατάφεραν να τις διασπείρουν παντού».

Ο  Μάικλ Πόλακ, διευθυντής του δικηγορικού γραφείου Justice Abroad, σε συνέντευξη του είχε κατηγορήσει συγκεκριμένο δικηγόρο ως την πηγή της παραπληροφόρησης για τη Βρετανίδας. «Είχε πει ήταν στριπτιζέζ, είχε πει ότι είχε κάνει στο παρελθόν καταγγελία για ομαδικό βιασμό. Τα ισραηλινά μέσα κατάπιαν αμάσητες αυτές τις πληροφορίες χωρίς να κάνουν ερωτήσεις».

Ο δικηγόρος αν και απέρριψε τις κατηγορίες, σε δηλώσεις του στη The Times of Israel είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «ήταν πολύ (σεξουαλικά) απελευθερωμένη».

Διαβάστε επίσης:

Ομαδικός βιασμός: Η πρώτη αντίδραση Βρετανίδας-«Το μαρτύριο θα φέρει αλλαγές»

Ομαδικός βιασμός: Οι διάλογοι με δικαστή, τα βίντεο και οι ώρες στο περίπου

Keywords
Τυχαία Θέματα