Μ. Βρετανία: Έρευνα σε φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου

Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τη βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτή τη φορά πρόκειται για τον πρίγκιπα Κάρολο.

Η αστυνομία του Λονδίνου ξεκίνησε έρευνες στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα, μετά από δημοσιεύματα ότι το Ίδρυμα μεσολάβησε ώστε Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος να λάβει υπηκοότητα και τίτλους.

Σε αντάλλαγμα, ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας πραγματοποίησε δωρεές που ανήλθαν σε 1,5 εκατομμύριο στερλίνες.

Την υπόθεση αποκάλυψαν οι Times του Λονδίνου. Τον Σεπτέμβριο του 2021, δημοσίευσαν άρθρο στο οποίο υποστήριζαν

ότι ο δισεκατομμυριούχος Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz πλήρωσε δεκάδες χιλιάδες λίρες σε «fixers», με συνδέσμους με τον πρίγκιπα Κάρολο, που τον είχαν διαβεβαιώσει ότι μπορούσαν να του εξασφαλίσουν τον ανώτατο τίτλο.

Ο Bin Mahfouz τιμήθηκε, πράγματι, με τον τίτλο του Ιππότη (CBE) σε ιδιωτική τελετή στο παλάτι του Μπάκιγχαμ τον Νοέμβριο του 2016.

Ήταν το πρώτο βήμα για να αποκτήσει την βρετανική υπηκοότητα μέσω της «χρυσής βίζας».

The monarchy was plunged into further crisis as police launched an investigation into the Prince of Wales’s charity a day after his brother settled a sexual assault case https://t.co/8ai9srzGmR

— The Times (@thetimes) February 16, 2022

Ποιος είναι ο Bin Mahfouz

Γιος ενός από τους πλουσιότερους άνδρες της Σαουδικής Αραβίας, ο 51χρονος Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz, συντηρεί μία φιλανθρωπική οργάνωση, ωστόσο οι πληροφορίες για τον ίδιο και το έργο της οργάνωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Ωστόσο, το όνομά του αναγράφεται σε κάποια από τα παλαιότερα και πιο διάσημα κτίρια της Βρετανίας, αφού κάνει γενναιόδωρες καταθέσεις σε κολέγια του Oxbridge και βασιλικές επαύλεις (Dumfries House και Castle of Mey). Ο ιστότοπος για το Ίδρυμα Mahfouz, το οποίο ίδρυσε το 2012, δείχνει απλώς μια φωτογραφία του Mahfouz, μαζί με το πλήρες όνομά του.

Η οικογενειακή του περιουσία προέρχεται από ξενοδοχεία, ακίνητα και βιομηχανίες. Ο Mahfouz είναι επικεφαλής του Ομίλου Marei bin Mahfouz με έδρα τη Σαουδική Αραβία, που ιδρύθηκε από τον πατέρα του, Sheikh Marei Mubarak Mahfouz bin Mahfouz.

Εκτός από το συντριβάνι και τον κήπο Mahfouz στο Dumfries House, ο επιχειρηματίας έχει στο όνομα του ένα δάσος στα ανατολικά του Κάστρου του Mey, Mahfouz Wood.

Παρέμβαση της αστυνομίας

Η Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία δήλωσε, την Τετάρτη, ότι αποφάσισε να ξεκινήσει επίσημη έρευνα αφού αξιολόγησε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, μελέτησε τα ευρήματα μιας έρευνας που πραγματοποίησε το ίδιο το Ίδρυμα και εξέτασε έγγραφα που της δόθηκαν από το ίδρυμα. Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει σχετικές συλλήψεις.

Το γραφείο του Καρόλου, Clarence House, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρίγκιπας Κάρολος δήλωσε πλήρη άγνοια για το γεγονός και ότι θα συνεργαστεί σε οποιαδήποτε έρευνα.

Πηγές της βασιλικής οικογένειας «δείχνουν» ως υπεύθυνο τον πρώην επικεφαλής του Ιδρύματος, Michael Fawcett.

Πάντως, η εσωτερική έρευνα που πραγματοποίησε το Ίδρυμα βρήκε στοιχεία επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ του τότε διευθύνοντος συμβούλου της φιλανθρωπικής οργάνωσης και των «fixers» που εργάζονταν για να εξασφαλίσουν προνόμια για έναν δωρητή. Τα γεγονότα διαδραματίστηκαν από το 2014 έως το 2018. Ο Michael Fawcett αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Το ίδρυμα του Καρόλου έχει ως βασικό έργο τη συντήρηση του Dumfries House, ενός κτήματος του 18ου αιώνα στη Σκωτία.

Το σκάνδαλο με το Ίδρυμα του Καρόλου έρχεται λίγα 24ωρα μετά τον ακριβό συμβιβασμό στον οποίο αναγκάστηκε ο αδερφός του Άντριου, για να κλείσει υπόθεση βιασμού ανήλικης.

Πηγή: euronews.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα