Μιτσερό: Αναβολή μέχρι νεωτέρας έλαβε η επιχείρηση

Αναβολή μέχρι νεωτέρας έλαβε η επιχείρηση άντλησης νερού από το φρεάτιο στο εγκαταλελειμμένο μεταλλείο Κοκκινόγιας στο Μιτσερό. Μετά από επαναξιολόγηση δεδομένων, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί, οι αρμόδιοι έλαβαν απόφαση για αναβολή.

Καταλυτικό ρόλο είχε, σύμφωνα με την ενημέρωση, η συνδρομή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, που έθεσε επί τάπητος τις τεχνικές δυσκολίες μιας τέτοιας επιχείρησης.

Η επιχείρηση αναβλήθηκε, παρόλο που χθες βράδυ είχε ληφθεί η απόφαση για άντληση νερού και γι’ αυτό είχαν κληθεί ιδιώτες ιδιοκτήτες τουρμπινών,

οι οποίοι αφίχθησαν νωρίς το πρωί στην περιοχή.

Ως αδύνατη χαρακτηρίζουν την διεξαγωγή ενός τέτοιου εγχειρήματος οι αρμόδιοι. Οι λόγοι όπως εξηγούν άπτονται της ασφάλειας των ανθρώπων που θα επιχειρήσουν κατάβαση. Μετά και την αξιολόγηση δεδομένων που κατέγραψαν οι κάμερες καταδείχθηκε ότι το περιβάλλον στο φρεάτιο βάθους 125 μέτρων καθιστά ακατόρθωτη την επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί, στον χώρο του μεταλλείου έφθασαν εκ νέου άνδρες της Πυροσβεστικής οι οποίοι ανέσυραν τις κάμερες που βρίσκονταν εντός του φρεατίου.

Γιατί κατέστη η επιχείρηση σχεδόν αδύνατη

Άτομα που γνωρίζουν την μορφολογία της περιοχής αλλά και τον σχεδιασμό του μεταλλείου ανέφεραν ότι τίθεται θέμα οξυγόνωσης σε περίπτωση κατάβασης, αφού ο υπόγειος χώρος είναι δυνατό να εκτείνεται σε απόσταση μέχρι και 1000 μέτρα.

Ιστορικές μαρτυρίες των μεταλλωρύχων που εργάστηκαν στο εν λόγω λατομείο και είναι καταγεγραμμένες, αναφέρουν ότι το πηγάδι είχε δύο ανελκυστήρες και δίπλα του υπήρχε το δωμάτιο ελέγχου και επικοινωνίας με τις δύο στοές. Η πρώτη στοά είναι στα 400 μέτρα και η άλλη στα 336 μέτρα υψόμετρα από τη στάθμη της θάλασσας. Η κύρια γαλαρία εισόδου με αριθμό 464 έχει μήκος 315 μέτρα και υποστηρίζεται από ξύλινα πλαίσια. Η γαλαρία 400 έχει μήκος 380 μέτρα και είναι σε σχήμα Π και υποστηρίζεται από ξύλινα πλαίσια. Η γαλαρία 336 έχει μήκος 487 μέτρα, είναι ημικυκλική και στηρίζεται με σκυρόδεμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα