Χρηματοδότηση από Ολλανδία για προώθηση δικοινοτικής συνεργασίας

Στην απόφαση της Ολλανδίας για την έναρξη ενός προγράμματος χρηματοδότησης δραστηριοτήτων που θα αποσκοπούν στην προώθηση και ενθάρρυνση της δικοινοτικής συνεργασίας στην Κύπρο, αναφέρθηκε η Πρέσβειρα της χώρας στην Κύπρο Νάταλι Τζάρσμα, μιλώντας χθες βράδυ σε δεξίωση που παρέθεσε για την Εθνική Εορτή της Ολλανδίας (Ημέρα του Βασιλιά).



Η Τζάρσμα ανέφερε στην ομιλία της αυτό που εύχεται για τους Κύπριους είναι να ζήσουν μαζί σε ειρήνη και

ευημερία, χωρίς εμπόδια.

«Πραγματικά πιστεύω ότι μια διαρκής ειρήνη μπορεί να είναι δυνατή μόνο όταν η πολιτική διαδικασία προχωρά χέρι με χέρι με τις επαφές μεταξύ των ανθρώπων. Η πεποίθησή μου αυτή βασίζεται στα διδάγματα από άλλες προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης», είπε η Ολλανδή Πρέσβειρα.

Ως εκ τούτου, ανέφερε, η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει τις δικοινοτικές πρωτοβουλίες. Πρόσθεσε πως με βάση την έκκληση για εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πιο ισχυρές δικοινοτικές επαφές, που περιλαμβάνεται στα πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, η Ολλανδία έχει αποφασίσει να δημιουργήσει ένα Ταμείο για τοπικές πρωτοβουλίες.

Η κ. Τζάρσμα σημείωσε πως οποιοσδήποτε έχει μια καλή ιδέα που μπορεί να φέρει τις κοινότητες πιο κοντά μπορεί να κάνει αίτηση για χρηματοδότηση.

Το Ταμείο έχει την ονομασία Orange Tulip Fund. Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση για υποβολή προτάσεων η Ολλανδία, ως Ευρωπαίος εταίρος, και λαμβάνοντας υπόψη σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, επιθυμεί να συνεισφέρει στις προσπάθειες για τη γεφύρωση των σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, με απώτερο σκοπό τη στήριξη της διαδικασίας για την επίτευξη μιας πλήρους και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ελάχιστο ποσό χρηματοδότησης θα είναι τα 500 ευρώ και μέγιστο τα 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων θα έχει διάρκεια δύο χρόνων και όλες οι δραστηριότητες θα πρέπει να προγραμματιστούν και να διεκπεραιωθούν πριν το τέλος του 2020.

Όπως σημειώνεται, οι προτάσεις θα πρέπει να σχετίζονται με έναν από τους ακόλουθους τομείς: περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, έρευνα και εκπαίδευση, πολιτισμός, μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιχειρηματικότητα και καινοτομία, ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένης της ισοτιμίας των κοινωνικών φύλων) και εδραίωση της ειρήνης, προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, κοινωνική ενσωμάτωση, προγράμματα ανταλλαγής νέων, αθλητισμός. Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 13 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα