Κατεχόμενα: Συγνώμη με λουλούδια από τον Ζάρογλου

Η ηγεσία του Κόμματος Αναγέννησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Ερχάν Αρικλί και τον «βουλευτή», Μπερτάν Ζάρογλου, επισκέφθηκε σήμερα τα κεντρικά γραφεία της «αστυνομικής διεύθυνσης» στην Λευκωσία, κρατώντας λουλούδια στο χέρι.



Το επεισόδιο με τον Ζάρογλου να κινηματογραφεί την κατάσχεση αυτοκινήτου ενοικίασης, που ήταν στο όνομά του και μάλιστα ως «βουλευτή», αλλά οδηγούσε άλλο πρόσωπο χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, προκάλεσε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έντονη συζήτηση αλλά και αντιπαράθεση στα κατεχόμενα. Ο Μπερτάν Ζάρογλου,

τουρκικής καταγωγής, με «υπηκοότητα» που του δόθηκε κατ’ αμφίβολο τρόπο με το καθεστώς των κατ’ εξαίρεση από το «υπουργικό συμβούλιο» πριν μερικά χρόνια, έχει προκαλέσει αρκετές φορές με τη συμπεριφορά του. Ήταν αυτός που κατά τον όρκο της Ντογούς Ντεριά στη «βουλή» της πέταξε μια εφημερίδα στο πρόσωπο, όταν κατέβαινε από το βήμα.

Αυτή τη φορά, όταν πριν τρεις ημέρες ο «αστυνομικός» σταμάτησε για έλεγχο το αυτοκίνητο ενοικίασης, το πρόσωπο που το οδηγούσε τηλεφώνησε στον Μπερτάν Ζάρογλου, ο οποίος έσπευσε επιτόπου και με το κινητό του κινηματογραφούσε σε ζωντανή μετάδοση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την κατάσχεση του οχήματος φωνάζοντας του «αστυνομικού» ότι είναι «βουλευτής», έχει «βουλευτική ασυλία» και ο «αστυνομικός» τον προσβάλλει και πρέπει να σταματήσει. Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε αφού δεν υπήρχαν τα απαραίτητα έγγραφα αλλά στη συνέχεια και μετά από επιμονή του «βουλευτή» του δόθηκε πίσω.

Αυτό το περιστατικό πυροδότησε μια έντονη συζήτηση τόσο για το θέμα της παραχώρησης «υπηκοοτήτων» σε πρόσωπα εκ Τουρκίας, όσο και για τη διαφορά των Τουρκοκυπρίων από τους Τούρκους που διαβιούν στα κατεχόμενα.

Το επεισόδιο μεταφέρθηκε την επόμενη ημέρα στη «βουλή» όπου αντάλλαξαν χαρακτηρισμούς ο «βουλευτής» του ΡΤΚ. Ασίμ Ακανσόι και ο πρόεδρος και «βουλευτής» του Κόμματος Αναγέννησης, Ερχάν Αρικλί. Δύο «υπουργοί», οι συγκοινωνιών και γεωργίας, που ήταν παρόντες στην ολομέλεια επιτέθηκαν επίσης στον Αρικλί ρωτώντας ο πρώτος εάν το όχημα οδηγούσε ο Μπερτάν Ζάρογλου ενώ ο «υπουργός γεωργίας» είπε ότι έχουν υποβαθμίσει οι «βουλευτές» του κόμματος Αναγέννησης τον θεσμό του «βουλευτή» για να του απαντήσει ο Αρικλί από το βήμα της ολομέλειας: «άντε σώπα εσύ, άντε από δώ».

Ο δε Ζάρογλου άφησε την ίδια μέρα υπονοούμενα στην «βουλή» εναντίον του Σερντάρ Ντενκτάς για εμπλοκή του σε υποθέσεις ατασθαλιών με τον πρόεδρο του ΔΚ και «υπουργό δημοσιονομικών» να δηλώνει ότι θα του απαντήσει δεόντως με στοιχεία από εβδομάδας. Η κίνηση αυτή από τον Ζάρογλου θεωρήθηκε ως αντιπερισπασμός στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το περιστατικό με το αυτοκίνητο.

Μετέβη για να εκφράσει λύπη για το περιστατικό με τον «αστυνομικό», στον «αστυνομικό διευθυντή», Σουλεϊμάν Μανάβογλου, δήλωσε σήμερα ο Μπερτάν Ζάρογλου στους δημοσιογράφους που περίμεναν την αντιπροσωπεία του Κόμματος Αναγέννησης στην αυλή της «κεντρικής αστυνομικής διεύθυνσης». Ωστόσο στους δημοσιογράφους, φωτογράφους και κινηματογραφιστές δεν επετράπη να εισέλθουν στο κτίριο και να πάρουν πλάνα από την συνάντηση.

Αρκετοί αρθρογράφοι αναφέρθηκαν στο επεισόδιο αλλά και τον διαχωρισμό Τουρκοκυπρίων και εκ Τουρκίας. Ο Σερχάτ Ιντσιρλί της Κίπρος ποστασί γράφει σήμερα ότι ο Ζάρογλου έπραξε λάθος και πρέπει να ζητήσει συγνώμη αλλά και πως η συμπεριφορά του δεν αρμόζει σε εκείνη «βουλευτή». Επέκρινε όμως και όσους άδραξαν την ευκαιρία από αυτό το περιστατικό να προβούν σε ρατσιστικά, όπως έγραψε, σχόλια.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό η Γενί Ντουζέν είχε σήμερα κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό της δηλώσεις απλών πολιτών που έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η αντιπαλότητα μεταξύ Τ/κ και Τούρκων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα