Μέι: Οι όροι για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι θα πει σήμερα στους Βρετανούς βουλευτές ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά από την ημέρα του Brexit, η κυβέρνησή της προτίθεται να ζητά από τους Ευρωπαίους που έρχονται στη χώρα να εγγράφονται σε ειδικά μητρώα, καθώς και να διαπραγματεύεται νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες.

Οι όροι αυτοί αναμένεται να ανοίξουν νέο μέτωπο με τις Βρυξέλλες.

Η δεύτερη φάση των συνομιλιών με την ΕΕ για το Brexit,

που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, θα αρχίσει τον Ιανουάριο με τη συζήτηση επί της μεταβατικής περιόδου. Στόχος των δύο πλευρών είναι να αρχίσουν οι συνομιλίες επί της μελλοντικής εμπορικής σχέσης τον προσεχή Μάρτιο.

Η εγγραφή νέων ευρωπαϊκών αφίξεων θα έχει ως στόχο «την προετοιμασία για το μελλοντικό μας μεταναστευτικό σύστημα», θα πει η κα Μέι. Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών, η Πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι θα είναι δυνατή ακόμα και η υπογραφή αυτών των συμφωνιών με τρίτες χώρες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, με την εφαρμογή τους να γίνεται όταν λήξει αυτή η περίοδος.

Οι θέσεις αυτές αναμένεται να προσφέρουν μερική ικανοποίηση στους οπαδούς του σκληρού Brexit, οι οποίοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τη διαφαινόμενη αποδοχή από την κυβέρνηση των κανόνων της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης όσο θα διαρκεί η μεταβατική περίοδος.

Ωστόσο, η πρόταση για εγγραφή Ευρωπαίων πολιτών σε ειδικά μητρώα είχε απορριφθεί ως «μη συζητήσιμη» στο παρελθόν από τον συντονιστή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φερχόφσταντ. Παράλληλα, η ΕΕ έχει διαμηνύσει ότι η Βρετανία δεν θα μπορεί να υπογράφει νέες εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες όσο υπόκειται στους κανόνες της τελωνειακής ένωσης.

Η κα Μέι θα πει, επίσης, ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της αυστηρά χρονικά οριοθετημένης περιόδου εφαρμογής που θα αρχίσουμε τώρα να διαπραγματευόμαστε, δεν θα είμαστε εντός της ενιαίας αγοράς ή της τελωνειακής ένωσης, αφού θα έχουμε φύγει από την ΕΕ. Αλλά θα προτείνουμε να συνεχιστεί ως έχει τώρα η πρόσβαση του ενός στις αγορές του άλλου, ενώ προετοιμάζουμε και εφαρμόζουμε τις νέες διαδικασίες και τα νέα συστήματα που θα διέπουν τη μελλοντική μας συνεργασία».

Οι ισορροπίες που πρέπει να τηρήσει η Βρετανίδα Πρωθυπουργός μεταξύ των περιορισμών που θέτει η ΕΕ και των επιθυμιών των πιο σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit στην κυβέρνηση και στο κόμμα της εξακολουθούν να είναι λεπτές. Αυτό διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά μέσα στο Σαββατοκύριακο, όταν πολλοί Brexiteers επέκριναν τον Υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που δήλωσε ότι η μεταβατική περίοδος μετά από το Brexit «θα αντιγράφει το στάτους κβο».

Η Πρωθυπουργός Μέι θα συζητήσει, εξάλλου, για πρώτη φορά σήμερα με το κλειστό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο απαρτίζουν υπουργοί με αρμοδιότητες που σχετίζονται με το Brexit, το είδος της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ που θα επιδιώξει το Λονδίνο. Η συζήτηση θα επαναληφθεί με πλήρες το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη.

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέι, Brexit,mei, Brexit