Μαλάς: Τα μνημόνια συναντίληψης να μην μένουν στα χαρτιά

Σε δήλωσή του, ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς αναφέρθηκε στα ενεργειακά, διατυπώνοντας την ελπίδα να μην μένουν στα χαρτιά τα μνημόνια συναντίληψης.

Διαβάστε αυτούσιες τις δηλώσεις:

Με καθυστέρηση μερικών ετών και ένα μήνα πριν τις προεδρικές εκλογές, θυμήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης ότι πρέπει να πιέσει τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ

να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 8 γεωτρήσεις, με βάση τα συμβόλαια που υπεγράφησαν τον Γενάρη του 2013. Δυστυχώς, έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τρεις, αφού η κυβέρνηση Αναστασιάδη απέτυχε να υποχρεώσει τις εταιρίες να συμμορφωθούν με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Θεωρούμε ότι πολιτικές συναντήσεις με άλλες χώρες είναι προς την ορθή κατεύθυνση, διότι δημιουργούν θετικό κλίμα και το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο για να μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν οι υποψήφιοι επενδυτές για ενεργειακά έργα.

Όμως αναμένουμε τα όποια μνημόνια συναντίληψης υπογραφούν αυτήν τη φορά, να μην μείνουν απλές εξαγγελίες στα χαρτιά, όπως συνέβη τον Ιούνιο του 2013, με τα χαμένα παράθυρα ευκαιριών για δημιουργία τερματικού στην Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ.

Για υλοποίηση όμως οποιουδήποτε έργου εξαγωγής φυσικού αερίου, θα πρέπει πρώτα να εξευρεθούν ικανές ποσότητες υδρογονανθράκων που να μπορούν να τύχουν εμπορικής εκμετάλλευσης με ανταγωνιστικό τρόπο. Και ας μην είναι κάποιοι αφελείς, καμιά χώρα και καμιά εταιρία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έργο χωρίς ικανοποιητικό οικονομικό όφελος.

Οι δικές μας προτάσεις προνοούν τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα περιλαμβάνει πέραν του τομέα των υδρογονανθράκων και τους υπόλοιπους σημαντικούς τομείς του ηλεκτρισμού, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των μεταφορών της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης των εκπομπών των θερμοκηπιακών αερίων που προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα