Κελάμης:Στόχος η κατανόηση των γεωλογικών δομών σε ΑΟΖ (vid)

Συνετές χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα κινήσεις της Κύπρου, ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνος Κελάμης. Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, επεσήμανε πως το 2018 είναι μια σημαντική χρονιά και θα διαφανεί τι ακριβώς κρύβει το θαλάσσιο υπέδαφος της Κύπρου. Η κυπριακή ΑΟΖ, όπως εξήγησε,

είναι 80 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα και πρέπει να έχουμε ένα και μόνο σκοπό: «Nα καταλάβουμε τις γεωλογικές δομές για να τις εκμεταλλευτούμε».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο άνοιγμα 4ου γύρου αδειοδοτήσεων, ο κ. Κελάμης δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας «Να είμαστε όμως προσεκτικοί. Κάθε γύρος, να φροντίζουμε ότι θα είναι επιτυχής πριν αρχίσει», είπε.

Αναφορικά με τον αγωγό East Med, είπε πως πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, είναι καλό να υπάρχουν τέτοια σχέδια και να συμμετέχουμε. «Πρέπει πρώτα να έχουμε τα κοιτάσματα και μετά τους αγωγούς. Στο μέλλον θα έχουμε πολυκλαδικό σύστημα αγωγών (προς Αίγυπτο και Ευρώπη) για να αξιοποιήσουμε».

Ερωτηθείς για τις υποδομές που πρέπει να γίνουν, είπε πως υπάρχουν σχέδια και μελέτες από το Υπουργείο Ενέργειας για τερματικό υγροποίησης και περιοχές που θα δοθούν στην Κυβέρνηση για αυτό τον σκοπό. «Εφόσον έχουμε τα αποθέματα, περίπου 10 tcf, θα προχωρήσουμε. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει, είναι να έχουμε μια επένδυση εκατομμυρίων η οποία να στέκεται μόνη της».

Ο κ. Κελάμης χαρακτήρισε το ενεργειακό ως ένα εθνικό θέμα. «Πρέπει να δούμε πώς να το αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο και πώς να το πουλήσουμε», επεσήμανε, εξηγώντας ότι η εμπορικότητα σχετίζεται με τα γεωλογικά-μηχανικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ μίλησε για το νέο γεωτρητικό μοντέλο της ΕΝΙ και τις ευκαιρίες στην περιοχή.

Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη, ωστόσο σημείωσε πως οι εταιρείες έχουν λάβει τα μέτρα τους και υπολογίζουν τον κίνδυνο. «Η ανακοίνωση της ΕΝΙ για γεώτρηση στο οικόπεδο 6 σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά επίσης και την εμπιστοσύνη της εταιρείας για κοιτάσματα στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα