ΚΕ: Ανοικτή γραμμή με Ρώμη - Χαμηλούς τόνους κρατά η Λ/σια

Καθηλωμένο 25 ναυτικά μίλια μακριά από το στόχο «Σουπιά» του οικοπέδου «3» στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη παραμένει για τρίτη ημέρα το ερευνητικό σκάφος της εταιρείας ΕΝΙ «Saipem 12000».

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Δευτέρας, τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν την πορεία του, επικαλούμενα θέματα ασφάλειας, καθώς είναι σε εξέλιξη τουρκική στρατιωτική άσκηση στην περιοχή, για την οποία έχει εκδώσει NAVTEX, η οποία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Τούρκος Αντιναύαρχος: Επίδειξη δύναμης η παρεμπόδιση SAIPEM

Αυτή

τη στιγμή η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συνεχιστεί η πορεία του γεωτρύπανου «Saipem 12000» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η Λευκωσία διατηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις.Η κυβέρνηση βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τη Ρώμη, προβαίνοντας από κοινού σε παρασκηνιακά διαβήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σε διπλωματικό επίπεδο έντονη είναι η δραστηριοποίηση.

Αυτές οι ενέργειες από πλευράς Τουρκίας δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρόσθεσε, θα θέσει το θέμα κατά τη συνάντηση, που θα έχει στο τέλος της εβδομάδας, με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Τουρκικές προκλήσεις μέρα 3η - Καθοριστική μέρα

Στη Λευκωσία αναμένεται, εξάλλου, αύριο στέλεχος της ΕΝΙ από την έδρα της εταιρείας στην Ιταλία.

Η επίσκεψη δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη με την τουρκική πρόκληση διευκρίνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Εντάσσεται, είπε, στο πλαίσιο της συχνής επαφής της εταιρείας με τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας

Χθες αντιπροσωπεία της εταιρείας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρείας στην Κύπρο ξεκαθάρισε ότι το ερευνητικό σκάφος θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να αποκλιμακωθεί η ένταση.Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά στο ερευνητικό του έργο, παρά τις τουρκικές ενέργειες.

Στόχος της Άγκυρας είναι να παγώσει σε πρώτο στάδιο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης την περασμένη Πέμπτη της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ για τα ενθαρρυντικά ευρήματα της γεώτρησης στο στόχο «Καλύψω» του οικοπέδου «6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ενόψει του ενδεχομένου ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, η Τουρκία επιδιώκει να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα των υδρογοναθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα