Πώς έγινε τζιχαντιστής ο Κύπριος- Ο ρόλος της γυναίκας του

Οι δύο τζιχαντιστές, εκ των οποίων ο ένας κυπριακής καταγωγής, μέλη του Ισλαμικού Κράτους, γνωστοί για τον ρόλο τους σε διάπραξη βασανιστηρίων και εκτελέσεις δυτικών αιχμαλώτων, που συνελήφθησαν από Σύρους Κούρδους μαχητές, μονοπωλούν τα τελευταία 24ωρα τα διεθνή μέσα ενώ έρχονται στην επιφάνεια περισσότερες πληροφορίες για τη δράση τους.

Οι δύο ταυτοποιήθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ο Αλεξάντα Κότεϊ, με καταγωγή από την Γκάνα και την Κύπρο, και ο

Ελ Σάφι Ελσέιχ.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο άνδρες ανήκαν σε μια μικρή ομάδα τεσσάρων τζιχαντιστών, γνωστή με την ονομασία «Beatles», η οποία τους είχε δοθεί λόγω των βρετανικών προφορών τους. Ήταν οι τελευταίοι που παρέμεναν ασύλληπτοι.

Οι αποκαλούμενοι ‘Beatles’ ήταν οι φρουροί ομήρων στη Ράκκα της Συρίας, ορισμένοι εκ των οποίων εμφανίζονταν σε βίντεο αποκεφαλισμού τους από τον Εμγουάζι, γνωστό και ως «Τζιχάντι Τζον», ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλά βίντεο με αποκεφαλισμούς ομήρων.

Διεθνή μέσα κάνουν πολλές αναφορές για τον κυπριακής καταγωγής τζιχαντιστή, ο οποίος με την σύλληψη του παρείχε σημαντικές πληροφορίες στους στρατιωτικούς ανακριτές.

Η ζωή στο Λονδίνο και η «αλλαγή» του

Το BuzzFeed News σε αναλυτικό ρεπορτάζ για τον Κύπριο αναφέρει ότι ο 34χρονος ήταν «ήσυχος και ταπεινός», αγαπούσε το ποδόσφαιρο και μεγάλωσε στο δυτικό Λονδίνο.

Η Telegraph αναφέρει ότι μπορεί να ήταν ήσυχος αλλά και ατίθασος την ίδια στιγμή, ενώ ο πατέρας του και ο αδερφός του ήταν πολύ γνωστοί στην περιοχή τους.

Γείτονας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει ότι έβλεπε τον Κότεϊ και τον αδερφό του να παίζουν ποδόσφαιρο ή να βρίσκονται στο διαμέρισμα της μητέρας τους. Συχνά τους έβλεπε με κουστούμια ενώ η Κύπρια μητέρα του, η Χριστίνα, ήταν παρά πολύ καλή γυναίκα, συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την Washington Post η ελληνοκύπρια μητέρα του δούλευε σε ένα τυπογραφείο ενώ ο πατέρας του με καταγωγή από την Ghana ήταν ράφτης. Ο πατέρας του όμως πέθανε όταν ο Κότεϊ ήταν ακόμα βρέφος.

Οι υπηρεσίες Βρετανίας και ΗΠΑ μιλώντας στην Telegraph αναφέρουν ότι μεγάλωσε με την οικογένειά του στο Shepherd’s Bush, μόλις δύο μίλια από τον «Τζιχάντι Τζον», και ήταν φανατικός φίλαθλος της Queens Park Rangers. Αναφέρεται ότι είχε ασπαστεί το Ισλάμ, άφησε γενειάδα και άρχισε να ντύνεται ανάλογα λίγο πριν κλείσει τα 20 του όταν είχε ερωτευτεί μια μουσουλμάνα.

Σε όλα τα μέσα γίνεται αναφορά στη γυναίκα «σταθμό» του Κύπριου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά και τα άφησε στη Βρετανία. Μετά τον γάμο του άρχισε να επισκέπτεται το τζαμί Al Manaar, στο οποίο βρίσκονταν και τα υπόλοιπα μέλη των «The Beatles».

Να αναφερθεί ότι η The guardian αναφέρει ότι μεγάλωσε ως χριστιανός ορθόδοξος ενώ είχε ασπαστεί τον Ισλαμισμό ως έφηβος, συνάντησε τον Εμγουάζι.

Άφησε την Βρετανία ξεκινώντας για μια αμφιλεγόμενη επιχείρηση βοήθεια προς τη Γάζα το 2009 με τους φίλους τους στο δυτικό Λονδίνο να μην ακούν ξανά τίποτα γι αυτόν μετά το ταξίδι. Όπως αναφέρει ένας συνταξιδιώτης του στο ίδιο δημοσίευμα, αυτό το ταξίδι άλλαξε για πάντα τον 34χρονο. Αντί να επιστρέψει στη Βρετανία, ο Κότεϊ ξεκίνησε για τη Συρία ή το Ιράκ και εκεί εκπαιδεύτηκε και μπήκε στον ISIS.

Η οικογένεια του το 2016 δήλωσε στο BuzzFeed News ότι δεν τον είχαν δει για πολλά χρόνια ενώ ένιωσαν βαθιά θλίψη όταν άκουσαν ότι βρισκόταν στις τάξεις του ISIS.

Η δράση και η σύλληψη του

Σύμφωνα με την Egyptindependent οι δύο τους πιάστηκαν στις αρχές του Ιανουαρίου κοντά στη Raqqa ενώ κατευθύνονταν προς τα σύνορα με την Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Κύπριος πιστεύεται ότι επιχειρούσε να περάσει σε ευρωπαϊκή χώρα.

Η δράση του μεταξύ άλλων περιελάβανε εκτελέσεις και σκληρά βασανιστήρια με μεθόδους όπως ηλεκτροσόκ και εικονικούς πνιγμούς, ενώ είχε τον ρόλο να στρατολογεί νέα μέλη στον ISIS.

Δημοσίευμα των ibtimes αναφέρουν ότι η ομάδα του Κότεϊ είναι υπεύθυνη για τουλάχιστον 23 θανάτους αλλά και αμέτρητους βασανισμούς αιχμαλώτων.

Ο Κύπριος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έγινε γρήγορα γνωστός για την προθυμία του να κάνει βασανιστήρια και ανελίχθηκε γρήγορα στην στρατιωτική ιεραρχία. Μάλιστα, είχε τη φήμη ως ένας από τους πιο αδίστακτους μεταξύ των «Beatles» ενώ ήταν υπεύθυνος για τη διευθέτηση πολλών εκτελέσεων που μεταδόθηκαν ζωντανά.

Πάντως σύμφωνα με το Reuters δεν υπήρχε κανένα αίτημα από καμιά κυβέρνηση για να εκδοθούν οι δύο συλληφθέντες.

Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι η οικογένεια του δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για τον 34χρονο.

Keywords
Τυχαία Θέματα