Ήρθε η ώρα για συνάντηση Αναστασιάδη-Τραμπ

Ο καταλύτης για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ
Την πορεία των συνομιλιών από το δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου μέχρι τη Γενεύη παρουσίασε, στο ετήσιο εθνικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Μήνυμα προς την Ουάσιγκτον για συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ έστειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ετήσιο

εθνικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι μια συνάντηση Κύπρου-ΗΠΑ στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο θα αποτελέσει αναγνώριση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι μια τέτοια συνάντηση θα αποτελέσει επίσης και μήνυμα της δέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και σε μία λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα έχει καταλυτική επίδραση όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην περιφερειακή σταθερότητα.

Από το δείπνο ώς το τέλμα
Μιλώντας για τις εξελίξεις στις συνομιλίες, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, παρά τις αναμφισβήτητες προσπάθειες της πλευράς μας και του Προέδρου Αναστασιάδη, βρίσκονται σε τέλμα μετά την αδικαιολόγητη προαποφασισμένη απόφαση του κ. Ακιντζί να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το δείπνο που αναμένεται να λάβει χώρα στις αρχές Απριλίου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του Τ/κ ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλά, σημείωσε, «είμαστε επίσης ρεαλιστές γύρω από τι μπορεί να αλλάξει πριν από το δημοψήφισμα στην Τουρκία».

«Αναμένουμε ότι η απόφαση του κ. Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα είναι ουσιαστική και σημαντική και ότι, μετά το δημοψήφισμα, η τουρκική πλευρά θα υποβάλει προτάσεις στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα είναι σύμφωνες με το καθιερωμένο πλαίσιο και με τις αξίες και τις αρχές του δικαίου της ΕΕ. Στην ουσία, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο ότι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, αλλά ακόμη σημαντικότερο, ότι προβληματικές θέσεις όπως αυτές που η τουρκική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι, σαν τις πρόσφατες που δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο, θα σταματήσουν να παρουσιάζονται», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν αποτελέσματα σε τέσσερα από τα έξι κεφάλαια (διακυβέρνηση και Κατανομή Εξουσιών, ΕΕ, Οικονομία, και ορισμένες πτυχές του περιουσιακού), ωστόσο, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, παραμένουν αποκλίσεις σε σημαντικές παραμέτρους αυτών των κεφαλαίων.

Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η πλευρά μας αποδέχθηκε τη μετακίνηση των διαπραγματεύσεων στο Mont Pelerin της Ελβετίας και τι συνέβη στους δύο γύρους των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν. Και παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ένα από τα τρία βασικά κριτήρια για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, η έλλειψη προόδου στα άλλα δύο κριτήρια εμπόδισε την υποβολή των χαρτών, όπως ήταν η αρχική συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

«Την 1η Δεκεμβρίου και προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμική στις διαπραγματεύσεις και να αποτραπεί η κατάρρευση της διαδικασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρά το πολιτικό κόστος, αποφάσισε να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, συνεχίζοντας από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Mont Pelerin και η νέα αυτή φάση εντατικών διαπραγματεύσεων να καταλήξει σε διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ 8 - 11 Ιανουαρίου».

Ο στόχος του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη - εξήγησε ο κ. Χριστοδουλίδης - ήταν, πρώτον, να φτάσουμε σε συγκλίσεις στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος και να υποβληθούν χάρτες στις 11 Ιανουαρίου και δεύτερον, να διοργανωθεί στη συνέχεια διάσκεψη για την Κύπρο, για τις διεθνείς πτυχές του κυπριακού προβλήματος και ιδίως για τα κεφάλαια της ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Τουρκία επέμενε στη θέση της για τη διατήρηση ενός συστήματος εγγυήσεων και ασφάλειας στην επανενωμένη Κύπρο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να είναι εγγυήτρια δύναμη, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δηλώσει ότι δεν διεκδικεί ρόλο ως εγγυήτρια δύναμη και είναι στη διάθεση των δύο πλευρών για όποιο ρόλο μπορεί να αναλάβει και με τον οποίο οι δύο πλευρές συμφωνούν, ενώ η ΕΕ και η Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσαν δημοσίως ότι η καλύτερη εγγύηση για την Κύπρο, που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι η ίδια η ιδιότητα του μέλους.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης στη Γενεύη, η Τουρκία έθεσε μία νέα, αυθαίρετη απαίτηση, ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συζητήσεων για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δηλαδή να χορηγηθούν στους Τούρκους υπηκόους οι τέσσερεις θεμελιώδεις ελευθερίες της ΕΕ (ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων) στην επανενωμένη Κύπρο.

Λόγω της τουρκικής στάσης, όχι μόνο οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν τη Διάσκεψη στη Γενεύη για την Κύπρο κατέληξαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως, «είμαστε μάρτυρες μιας σταδιακά πιο αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς. Δυστυχώς η εκτίμησή μας ότι προ του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει το κυπριακό πρόβλημα για να επηρεάσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους αποδείχθηκε αληθινό», είπε.

Να μείνουμε ανεξάρτητος παίκτης
Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών - αλλά και σε διεθνές επίπεδο, του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της ΕΕ - η λύση στο κυπριακό πρόβλημα να μη μετατρέψει την Κύπρο σε εντολοδόχο της Τουρκίας.

«Για το καλό της περιφερειακής σταθερότητας, η Κύπρος πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος παίκτης στην εξωτερική πολιτική, δεσμευμένη στις δημοκρατικές αξίες και που θα υποστηρίζει μετριοπαθείς παίκτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Οικονομία - Ενέργεια
Μεγάλο μέρος της παρουσίασης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αφορούσε στην οικονομία και στην πρόοδο που σημειώθηκε από το 2013 μέχρι σήμερα και διαβεβαίωσε τους ομογενείς ότι θα γίνουν όσα πρέπει για να συνεχιστεί αυτή η πορεία.

Διαβεβαίωσε τους Κυπρίους της Αμερικής ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να προσελκύσει ξένους επενδυτές και σημείωσε ιδιαίτερα την παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και τριών Υπουργών στο επιτυχημένο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link για την Κύπρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ενεργειακά και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την περιφερειακή συνεργασία και οι οποίες έφεραν μαζί χώρες όπως Ισραήλ, Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο, που μοιράζονται το ίδιο όραμα για τον μετασχηματισμό της Ανατολικής Μεσογείου σε ενεργειακό κόμβο, μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας και πύλη της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια.

Εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίηση της Κυβέρνησης από το ενδιαφέρον και τη δέσμευση όλων όσοι συμμετείχαν στον τρίτο γύρο αδειοδότησης προς την Κύπρο και στην προοπτική της στους υδρογονάνθρακες.

«Η παρουσία των ενεργειακών κολοσσών, όπως η ExxonMobil, η ENI-KOGAS, Total, Noble, Qatar Petroleum λέει πολλά για την τεράστια προοπτική στον τομέα της ενέργειας για την Κύπρο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», είπε.

Τέλος, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση είναι πολύ ενθαρρυμένη για την πρόθεση που εκφράσθηκε από την ExxonMobil και την Qatar Petroleum να διερευνήσουν την πιθανότητα να επενδύσουν σε σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου στο νησί.

Keywords
Τυχαία Θέματα