Καθημερινά «μυστικά» τετ-α-τετ

Το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης του ενδιάμεσου χώρου έχει προκαταρκτικά ετοιμαστεί
Το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 δεν είναι προς δημοσιοποίηση, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ζυμώσεις ανάμεσα στα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, τα οποία προσπαθούν να καταλήξουν σε έναν κοινό υποψήφιο. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι πολύ σύντομα θα συσταθεί ομάδα συντονισμού

και εργασίας

Οι διεργασίες στον ενδιάμεσο χώρο βρίσκονται σε εξέλιξη, με τα κόμματα να έχουν συνεχόμενες συναντήσεις σε επίπεδο ηγεσιών αλλά και πρωτοκλασάτων στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ετοιμάζεται σύσταση ομάδας εργασίας, η οποία θα ετοιμάσει την κοινή πολιτική διακήρυξη που θα υπογράψουν ενόψει συνεργασίας.

Ακολούθως, θα καθοριστεί και χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με επισημοποίηση της συμφωνίας και την κατάληξη στον κοινό υποψήφιο, αλλά και στο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει τις προτάσεις διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τίς ίδιες πληροφορίες, στις μέχρι τώρα συναντήσεις εκφράστηκε η βεβαιότητα, από όλες τις πλευρές, για συνεργασία στις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, τονίστηκε ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων, όσο και δημόσια, είναι ανάγκη να μπουν στην άκρη οι προσωπικές φιλοδοξίες για το καλό της συνεργασίας.

Όπως πληροφορούμαστε το προσχέδιο της κοινής διακήρυξης έχει προκαταρκτικά ετοιμαστεί.
· Νέα στρατηγική στο Κυπριακό.
· Σχέδιο για την ανάπτυξη της Οικονομίας.
· Προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή.
· Καινοτόμες δράσεις που βελτιώνουν τη ζωή του πολίτη.

Η πολιτική αυτή αλλαγή, τονίζουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων του ενδιάμεσου, μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη συνεργασία των κομμάτων τους με μία, κοινή, νικηφόρα υποψηφιότητα.

Κατά μέτωπον επίθεση προς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Ο λαός βλέπει ότι, αντί να ασχολούνται με την τουρκική αδιαλλαξία, με τις απειλές της Τουρκίας και τους εκβιασμούς του Ακιντζί, αναλώνονται να κατηγορούν τον ενδιάμεσο χώρο. Με τον τρόπο αυτόν το ΔΗΚΟ επιτέθηκε σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, τονίζοντας ότι «Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο λαός δεν παραπλανάται πλέον».

Το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι «Ο κ. Άντρος Κυπριανού και ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συντονισμένα και σε πλήρη ταύτιση, επιτίθενται στον ενδιάμεσο χώρο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να καλύψουν με αντιπερισπασμό την ταπείνωση, στην οποία ετοιμάζονται να υποβάλουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας, τη Βουλή και κυρίως τον λαό».

Τέλος το ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «Με τις τραγελαφικές τους επικρίσεις, κατά των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, νομίζουν ότι θα δικαιολογηθεί η ανατροπή μιας απόφασης της Βουλής, ο εξευτελισμός τους και η συμμόρφωσή τους στις εντολές του κατοχικού ηγέτη και της Τουρκίας. Και τους προειδοποιούμε ότι, η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή πολιτικής και στρατηγικής και για την επιστροφή της αξιοπρέπειας έχει ξεκινήσει».

Δεν θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα
Το ενδεχόμενο να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2018 δεν είναι προς δημοσιοποίηση, ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Επαρχιακής Συνδιάσκεψης για την εκλογή της νέας Επαρχιακής Επιτροπής ΕΔΕΚ Λεμεσού.

Η ΕΔΕΚ, σημείωσε, είναι πάρα πολύ προσεκτική και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα αλλά ούτε και θέτει προαπαιτούμενα. Πάνω απ' όλα, όπως ανέφερε, θα είναι ειλικρινής και θα συμβάλει πολύ θετικά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας, των κομμάτων που ενδιαφέρονται για κοινό υποψήφιο.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα άλλα κόμματα θέτουν προαπαιτούμενα, ο κ. Σιζοπουλος ανέφερε πως «δεν είναι της ώρας να απαντηθούν αυτά».

«Έχουμε τονίσει από την αρχή ότι εμείς έχουμε εισέλθει σε αυτή την προσπάθεια με ειλικρίνεια με εντιμότητα και χωρίς προαπαιτούμενα. Το πρώτο, όπως αποφάσισε η Κ.Ε. του κόμματος, είναι να προχωρήσουμε στη συνομολόγηση μιας πολιτικής συμφωνίας συνεργασίας των κομμάτων που ενδιαφέρονται», ανέφερε.

Στη συνέχεια, είπε, θα καθοριστούν τα κριτήρια που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κοινό μας υποψήφιο και τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσουμε για να καταλήξουμε σε αυτόν τον υποψήφιο που θα έχει τις περισσότερες ελπίδες και πιθανότητες επιτυχίας».

Σημείωσε πως «υπάρχει ο τρόπος, υπάρχει η μέθοδος και όταν θα έχουμε τελικές και σίγουρες αποφάσεις, εκεί θα τις ανακοινώσουμε».

Δεν μπορώ, είπε, «εκ των προτέρων να προεξοφλήσω την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η ΕΔΕΚ είναι πάρα πολύ προσεκτική, δεν δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα δεν θέτει προαπαιτούμενα και πάνω απ' όλα θα είναι ειλικρινής και θα συμβάλει πολύ θετικά στην επίτευξη αυτής της προσπάθειας».

Η ΕΔΕΚ, είπε, «εδώ και αρκετό καιρό με προσοχή, με ειλικρίνεια, με εντιμότητα και χωρίς προαπαιτούμενα εργάζεται για να διερευνήσει τις δυνατότητες επίτευξης μιας ευρύτερης συνεργασίας κομμάτων, των οποίων οι θέσεις και απόψεις στο Κυπριακό θα συγκλίνουν, καθώς επίσης και στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση και να προχωρήσουμε στις επόμενες προεδρικές εκλογές με έναν κοινό υποψήφιο, ο οποίος να πληροί κάποιες προϋποθέσεις και κάποια κριτήρια αντικειμενικά, για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας και να ανατρέψουμε αυτή την απαράδεκτη πολιτική που ακολουθεί η σημερινή διακυβέρνηση».

Θα στηρίξω... αν δεν είμαι εγώ
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το άτομο που θα έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του 2018 και το οποίο θα επιλέξουν τα κόμματα που αντιστρατεύονται την ίδια λύση στο Κυπριακό.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια των κομμάτων «θα κυριαρχήσει ο πατριωτισμός και η απόλυτη δημοκρατία μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες» και με κριτήρια τα οπαία θα έχουν συμφωνηθεί θα επιλεγεί εκείνος ο οποίος έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να εκλεγεί. «Εάν δεν είμαι εγώ, με όλες μου τις δυνάμεις να θα στηρίξω αυτόν που θα επιλεγεί ως υποψήφιος, γι’ αυτό να είστε βέβαιοι», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας πως πιστεύει στον πατριωτισμό και των υπολοίπων ότι θα πράξουν το ίδιο, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες θα γίνουν από όλους μαζί το συντομότερο δυνατό, χωρίς να θέλει να ανακοινώσει κάτι περισσότερο.

Η κ. Θεοχάρους είπε ότι έχει καθημερινές συναντήσεις με όλους τους επικεφαλής των κομμάτων που αντιστρατεύονται την ίδια λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι είναι πιο αραιές οι συνομιλίες με το Κίνημα των Οικολόγων αλλά αυτό, είπε, είναι εντελώς συμπτωματικό και δεν έχει να κάνει με τη βούληση τη δική της ή τη δική τους.

Με τα υπόλοιπα κόμματα, όπως ανέφερε, έχει συχνές συναντήσεις και ότι έχουν δρομολογηθεί και έχουν θέσει οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα πορευτούν.

Δήλωσε σίγουρη ότι θα κατέλθουν με έναν και μόνο υποψήφιο, τον οποίο ο χώρος θα εκλέξει ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα