Εικόνες... Αποκάλυψης

ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 250 ΧΡΟΝΙΑ
Έκπληκτοι οι επιστήμονες από την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου Kαμπάλνυ στη χερσόνησο Κατσάμκα της Ρωσίας, για πρώτη φορά εδώ και 250 χρόνια.

«Είναι έκπληξη για εμάς. Συνεχίζουμε την παρακολούθηση και αναλύουμε τις πιθανές απειλές μέσα από τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε», δηλώνει η Όλγα Γιρίνα, επικεφαλής επιστημονικής ομάδας στην περιοχή.

Η τέφρα που

βγήκε από το ηφαίστειο την Παρασκευή το βράδυ και έφτασε σε ύψος τα 7 χιλιόμετρα, θα μπορούσε δυνητικά να καλύψει την πόλη Severo-Kurilsk, που βρίσκεται στο νησί Παραμουσίρ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η απειλή έχει ήδη περάσει, αν και παραμένει σε ισχύ ο πορτοκαλί συναγερμός για αυξημένο κίνδυνο.

Το Kαμπάλνυ έχει ύψος 2.156 μέτρα και βρίσκεται νότια του Kamchatka. Η τελευταία φορά που έχει καταγραφεί έκρηξη είναι το 1769, όταν στη Ρωσία κυβερνούσε η Αικατερίνη η Μεγάλη. Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 300 ηφαίστεια, από τα οποία μόνο τα 29 είναι ενεργά.

Η περιοχή
Τα ηφαίστεια της Καμτσάτκα είναι μια μεγάλη ομάδα ηφαιστείων που βρίσκονται στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Ο ποταμός Καμτσάτκα και η γύρω κεντρική κοιλάδα περιτριγυρίζεται από μια ηφαιστειακή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 160 ηφαίστεια, 29 εκ των οποίων σήμερα είναι ενεργά. Η μεγάλη πυκνότητα των ηφαιστείων και των σχετιζόμενων με αυτά ηφαιστειακά φαινόμενα, με τα 29 από αυτά ενεργά, περιλαμβάνονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Αυτά χωρίζονται σε έξι κύριες περιοχές, με τα περισσότερα να βρίσκονται στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

Το ψηλότερο ηφαίστειο, που είναι το Κλουτσέφκαγια, είναι το μεγαλύτερο ενεργό στο Βόρειο Ημισφαίριο, ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι το Κρονότσκι, το σχήμα του οποίου είναι τέλειος κώνος και έχει ειπωθεί από τους διάσημους ηφαιστειολόγους Ρόμπερτ και Μπάρμπαρα Ντέκερ ότι αποτελεί την κύρια υποψηφιότητα για το πιο όμορφο ηφαίστειο του κόσμου. Κάπως πιο προσιτά είναι τα τρία ηφαίστεια που είναι ορατά από την πόλη Πετροπάβλοφσκ Καμτσάτσκι, το Κοριάκσκι, το Αβατσίνσκι και το Κοζέλσκι.

Λόγω της τάφρου Κουρίλ-Καμτσάτκα, σεισμικά γεγονότα μεγάλου εστιακού βάθους και τσουνάμι είναι αρκετά συχνά. Δύο πολύ ισχυροί σεισμοί συνέβησαν κοντά στην ακτή της Καμτσάτκα στις 16 Οκτωβρίου 1737 και στις 4 Νοεμβρίου 1952, μεγέθους 9,3 και 8,2 αντίστοιχα. Σειρές από επιφανειακούς σεισμούς καταγράφονται μέχρι και τον Απρίλιο του 2006.

Σε αυτές τις ηφαιστειακές συνθήκες εμφανίζονται ορισμένοι ακραιόφιλοι μικροοργανισμοί, οι οποίοι είναι ικανοί να επιβιώνουν σε εξαιρετικά θερμό περιβάλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα