Τρόμος στις Βρυξέλλες

Διπλό κτύπημα του Ισλαμικού Κράτους στο σπίτι της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες
Η χθεσινή μέρα θα μείνει αξέχαστη για πάντα, αφού κατά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν 200, εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016. Αυτή η μέρα θα σημαδέψει για πάντα τη σύγχρονη Ιστορία και θα καταγραφεί ως μια μέρα που η τρομοκρατία κτύπησε την καρδιά της Ευρώπης, τις Βρυξέλλες. Μια χώρα που συγκεντρώνει γύρω της όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και που το επίπεδο

ασφαλείας είναι συνεχώς υψηλό. Με το διπλό κτύπημά τους (δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ και μία στο μετρό Μάελμπεκ) οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους όχι μόνο τραυμάτισαν την Ευρώπη, αλλά απέδειξαν πως σε κάθε σημείο του πλανήτη κανείς δεν είναι ασφαλής. Θα ζει με τον φόβο πιθανού τρομοκρατικού κτυπήματος. Άλλωστε, με γνώμονα τούτο, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, καθώς και οι ΗΠΑ και η Ρωσία (βλέπε σελ. 4-5), έλαβαν άμεσα έκτακτα μέτρα με στόχο να ελαχιστοποιήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το χρονικό
8:45 το πρωί... Ώρα αιχμής για το αεροδρόμιο Zαβεντέμ των Βρυξελλών.
Δύο εκρήξεις σπέρνουν τον θάνατο κοντά στο γκισέ των αμερικανικών αερογραμμών... Ακολουθεί πανικός. Άνθρωποι που γλύτωσαν από του χάρου τα δόντια τρέχουν να σωθούν φοβούμενοι νέα έκρηξη. Κάποιοι άλλοι, ωστόσο, δεν τα καταφέρνουν. Μένουν να κείτονται νεκροί στο δάπεδο ή τραυματίες εντός του κτηρίου αναμένοντας τη διάσωσή τους. Χαρακτηριστική των όσων εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο κατά τις δύο εκρήξεις ήταν η μαρτυρία μίας γυναίκας, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας. «Μόλις είχα πάει στο αποχωρητήριο, και ξαφνικά ακούω μια έκρηξη και πέφτει η οροφή στο κεφάλι μου! Αναζήτησα καταφύγιο κάτω από τον νιπτήρα. Μόλις που πρόλαβα να συρθώ εκεί κάτω, και ακούστηκε η δεύτερη έκρηξη! Τότε έγινε συσκότιση!

Μόλις καταλάγιασε ο θόρυβος βγήκα έξω. Παντού γύρω μου έβλεπα ανθρώπους λουσμένους στο αίμα... σωριασμένους στο έδαφος... Έτρεξα με όλες μου τις δυνάμεις έξω από το κτήριο. Ήταν παντού χάος! Είμαι τρομοκρατημένη! Αισθάνθηκα ότι ήρθε το τέλος του κόσμου!», ανέφερε. Επίσης, άλλος αυτόπτης μάρτυρας είπε: «Ήμουν στη γραμμή για παράδοση αποσκευών, για πτήση προς Άμπου Ντάμπι... και ξαφνικά, άκουσα μια έκρηξη μόλις 20-25 μέτρα μακριά μου! Ένα τεράστιο σύννεφο άσπρου καπνού ερχόταν προς εμένα, και μαζί ένα μπουλούκι κόσμος που έτρεχε».

Ακύρωση πτήσεων και εκκένωση αεροδρομίου
Μετά το κτύπημα το αεροδρόμιο εκκενώνεται, πτήσεις ακυρώνονται ή καλούνται σε εκτροπή. Συγκλίνουσες μαρτυρίες που κάνουν λόγο για άνδρα ο οποίος κραύγασε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν από τις εκρήξεις, αλλά και ο εντοπισμός γιλέκου με εκρηκτικά που δεν πυροδοτήθηκαν στον χώρο, δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης: Τρομοκρατική ενέργεια... Το επίπεδο συναγερμού στο Βέλγιο αναβαθμίζεται στον ύψιστο βαθμό για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Το δεύτερο κτύπημα
Κι όμως, οι Βρυξέλλες ακόμα δεν ξυπνούν από τον εφιάλτη... 9:11, 25 λεπτά μόλις από την πρώτη έκρηξη στο αεροδρόμιο Zαβεντέμ, νέα έκρηξη σε βαγόνι μετρό του σταθμού Μάελμπεκ αποδεικνύει ότι κανείς δεν είναι ασφαλής πουθενά. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη στο μεσαίο βαγόνι τρένου που αναχωρούσε εκείνη την ώρα. Η έκρηξη σημειώθηκε ενώ το τρένο αποχωρούσε από την πλατφόρμα. Οι επιζώντες επιχειρούν έξοδο από την κόλαση όπως-όπως. Ο σώζων εαυτόν σωθήτο, ενώ οι γύρω δρόμοι μετατρέπονται σε αυτοσχέδια νοσοκομεία και χώρους παροχής πρώτων βοηθειών. Τα νοσοκομεία πλημμυρίζουν με τραυματίες, πολλοί εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ κάποιοι έχουν ακρωτηριαστεί.

Ο απολογισμός
Ο τραγικός απολογισμός του διπλού κτυπήματος, βαρύς. 34 νεκροί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες, μέχρι την ώρα που ολοκληρωνόταν το ρεπορτάζ, πληροφορίες (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό) και 200, αν όχι και περισσότεροι, τραυματίες, εκ των οποίων αρκετοί σε κρίσιμη κατάσταση.

Ανέλαβε την ευθύνη το ΙΚ
Την ευθύνη του τρομοκρατικού κτυπήματος ανέλαβε λίγες ώρες αργότερα η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ. Λίγο αργότερα ο εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Φαν Λέου, σε συνέντευξη Τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον Πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως «είναι πολύ νωρίς για να συνδέσουμε (τις επιθέσεις αυτές) με τις επιθέσεις στο Παρίσι».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Φαν Λέου ανέφερε πως οι βελγικές Αρχές αναζητούν έναν άνδρα που απεικονίζεται σε μία φωτογραφία ενώ περπατάει μαζί με άλλους δύο υπόπτους που, όπως όλα δείχνουν, ανατινάχθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. «Μια φωτογραφία τριών ανδρών υπόπτων ελήφθη στο Ζαβεντέμ. Δύο από αυτούς φαίνεται πως διέπραξαν επιθέσεις αυτοκτονίας. Ο τρίτος, που φοράει ένα ανοικτού χρώματος μπουφάν κι ένα καπέλο, αναζητείται εντατικά», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος πρόσθεσε λίγο αργότερα ότι, σύμφωνα με μάρτυρες, ο τρίτος ύποπτος εγκατέλειψε το κτήριο του αεροδρομίου. «Διαφορετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας, πολλοί μάρτυρες επίσης δίνουν κατάθεση», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Βίδες και καρφιά στους εκρηκτικούς μηχανισμούς
Σημειώνεται πως στους εκρηκτικούς μηχανισμούς που σκόρπισαν τον θάνατο είχαν τοποθετήσει βίδες και καρφιά, προκειμένου να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, ενώ εντοπίστηκε και ένα καλάσνικοφ στο πλευρό ενός από τους βομβιστές. Επίσης, η βελγική αστυνομία εντόπισε μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη. Πληροφορίες θέλουν να έγινε ελεγχόμενη έκρηξη και σε πανεπιστήμιο στο κέντρο των Βρυξελλών, όπου πυροτεχνουργοί ερευνούσαν ύποπτο φορτηγάκι.

Επίσης, η εισαγγελία της χώρας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι στο πλαίσιο εκστρατείας που άρχισε μετά τις επιθέσεις, εντοπίστηκε σε σπίτι στο Σάερμπεκ ένας εκρηκτικός μηχανισμός που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά. Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Λίγο νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.

«Έγινε αυτό που φοβόμασταν»
Μετά τα τραγικά γεγονότα, στο Βέλγιο κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, με τον Πρωθυπουργό του Βελγίου να κάνει λόγο για την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας. Σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως «έγινε αυτό που φοβόμασταν, μας χτύπησαν τυφλές επιθέσεις», χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα «δειλά και άνανδρα». Ο Πρωθυπουργός περιορίστηκε να μιλήσει για «πολλούς νεκρούς και τραυματίες». Και ο επικεφαλής της βελγικής γενικής εισαγγελίας, που συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου, απέφυγε να δώσει ακριβή αριθμό θυμάτων, λέγοντας πως είναι ακόμη πολύ νωρίς. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως το τρομοκρατικό κτύπημα στο Βέλγιο έγινε τέσσερεις ημέρες μετά τη σύλληψη του εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι, και πρώτη μέρα των διακοπών του καθολικού Πάσχα, εκεί όπου κτυπά η καρδιά του ευρωπαϊκού κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα