Γ.Γ Interpol: Η Κύπρος θεωρείται μια πολύ ασφαλής χώρα

Η συνεργασία της Ιντερπόλ με την κυπριακή Αστυνομία αποτελεί μια από τις καλύτερες στην παγκόσμια αστυνομική κοινότητα και το Τμήμα Διεθνούς Συνεργασίας της Αστυνομίας της Κύπρου αποτελεί πρότυπο για πολλές χώρες του εξωτερικού, δήλωσε ο ΓΓ της Ιντερπολ Γιούργκεν Στοκ.



Ο κ. Γιούργκεν επισκέπτεται την Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης και σήμερα είχε συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργο Σαββίδη.

Σε δηλώσεις του μετά

τη συνάντηση ο κ. Σαββίδης είπε πως συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ανταλλάσσοντας απόψεις στους τομείς συνεργασίας, την οποία και οι δύο πλευρές επιθυμούν να ενδυναμώσουν.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαββίδης είπε πως επαναβεβαίωσε τη σημασία που δίδει η Κυπριακή Δημοκρατία για στενότερη συνεργασία με την Ιντερπόλ στις προσπάθειες για καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος, μέσω της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών.

«Ευχαριστώ και καλωσορίζω εκ νέου στην Κύπρο τον κ. Στοκ, επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάπτυξη ακόμα πιο ενισχυμένης συνεργασίας με την Ιντερπόλ για την πρόληψη και την καταπολέμηση κάθε μορφής οργανωμένου, διασυνοριακού εγκλήματος», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο κ. Στοκ είπε αρχικά πως με μεγάλη χαρά βρίσκεται στην Κύπρο κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως Γενικός Γραμματέας, εκπροσωπώντας τη μοναδική παγκόσμια αστυνομική οργάνωση που σήμερα αριθμεί 194 μέλη. «Η επίσκεψη αυτή είναι ύψιστης σημασίας», είπε, επαινώντας την Κυβέρνηση της Κύπρου και την Αστυνομία για την επιτυχή παροχή ασφάλειας στην Κύπρο και την ισχυρή διεθνή συνεργασία.

«Η Κύπρος θεωρείται μια πολύ ασφαλής χώρα και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ετησίως περίπου 3 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο, επειδή απολαμβάνουν την ομορφιά της χώρας και απολαμβάνουν το ότι βρίσκονται σε ένα πολύ ασφαλές περιβάλλον», είπε.

Ο κ. Στοκ αναφέρθηκε στη συνέχεια στις σημαντικές απειλές και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνή αστυνομική κοινότητα και οι κοινωνίες γενικότερα. Σημείωσε πως η διεθνής τρομοκρατία, η οποία είναι πιο περίπλοκη και πιο διεθνής από ποτέ, το οργανωμένο έγκλημα το οποίο αποτελεί επιχειρήσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε ολόκληρο τον πλανήτη και το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, επιβάλλουν πρωτοφανείς προκλήσεις στην προσπάθεια επιβολής του νόμου παγκοσμίως και καμία χώρα δεν μπορεί να καταπολεμήσει τα φαινόμενα αυτά μεμονωμένα.

Ο κ. Στοκ ανέφερε πως η Κύπρος συγκαταλέγεται στις πιο δραστήριες χώρες της παγκόσμιας αστυνομικής κοινότητας τονίζοντας πως η κυπριακή αστυνομία επενδύει πολύ στη διεθνή αστυνομική συνεργασία. «Μπόρεσα να επισκεφθώ το τμήμα διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, το οποίο αποτελεί πρότυπο για πολλές άλλες χώρες του κόσμου», πρόσθεσε.


Όπως είπε, η κυπριακή Αστυνομία χρησιμοποιεί τη Ιντερπόλ ως παγκόσμια πλατφόρμα για να μοιράζεται πληροφορίες. Πρόκειται, όπως εξήγησε, για ένα σύστημα που χρησιμοποιείται εδώ στην Κύπρο, το οποίο εξασφαλίζει ότι οι σχετικές πληροφορίες που προέρχονται από την Αμερική, από την Ασία, από άλλες περιοχές της Ευρώπης, από την Αφρική, είναι διαθέσιμες στην πρώτη γραμμή της αστυνόμευσης εδώ στην Κύπρο.

Παράλληλα, ανέφερε πως η Κύπρος στέλνει μερικούς από τους καλύτερους αστυνομικούς της στη διεθνή ομάδα της Ιντερπόλ, στο Αρχηγείο στη Λυών και στο κέντρο στη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας πως η χώρα συμβάλλει επίσης στην εκμετάλλευση των νέων τεχνολογιών. Ένας από τους αξιωματικούς της Κύπρου, όπως είπε, ηγείται σήμερα ενός από τα προγράμματα της Ιντερπόλ που είναι προσανατολισμένα για το μέλλον.


Καταλήγοντας, τόνισε πως η επίσκεψη του στην Κύπρο αποτελεί μια ευκαιρία για ενδυνάμωση των σχέσεων του Οργανισμού με τη χώρα, καθώς όπως είπε εδώ φιλοξενούνται μερικές από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις και εκπαιδεύσεις της Ιντερπόλ, όπως αυτή της πρόσφατης εκπαίδευσης που έγινε ανάμεσα στις αστυνομικές υπηρεσίες της Μέσης Ανατολής. «Προσβλέπουμε στην ενίσχυση αυτής της συνεργασίας, η οποία είναι μία από τις καλύτερες στην παγκόσμια αστυνομική κοινότητα», είπε κλείνοντας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα