Στοίχημα η νέα κυβέρνηση

Στοίχημα η νέα κυβέρνηση09.07.2019ΝΔ

Ο Κυριάκος επέλεξε άλλο «μοντέλο» με 21 εξωκοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες
Τα συν και τα πλην του πολυπληθούς σχήματος. Τα μηνύματα διεύρυνσης και η δυσκολία του συντονισμού
■ Εμπλοκή με την Ολγα Κεφαλογιάννη που αρνήθηκε το υπουργείο Τουρισμού
■ Αστοχία με τους «πράσινους» Χρυσοχοΐδη - Μενδώνη (που διέγραψε η Φώφη)

Η Θέση μας: Ο λαός τιμωρεί

Ενα κρίσιμο στοίχημα,

που θέλει σίγουρα χρόνια για να δοκιμαστεί, αποτελεί το νέο υπουργικό που ανακοινώθηκε χθες. Αν και κάθε κυβερνητικό σχήμα φέρει την προσωπική σφραγίδα του εκάστοτε πρωθυπουργού, εντούτοις, σε σχέση με το παρελθόν, το υπουργικό συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη αντανακλά με σχεδόν απόλυτο τρόπο το πολιτικό προφίλ του και αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες του νέου πρωθυπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη φορά ένα κυβερνητικό σχήμα έχει κατά 40% εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, ενώ κατά το ίδιο ποσοστό τα μέλη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που αναλαμβάνουν κυβερνητικό ρόλο είναι «νεοφώτιστοι». 

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε 21 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, εκ των οποίων τρία σε θέσεις υπουργών και 18 σε υφυπουργών, ενώ, όπως είχε δεσμευτεί, η κυβέρνησή του διαθέτει μόλις δύο αναπληρωτές υπουργούς.

Βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης προτίμησε κατά τεκμήριο πολιτικά στελέχη για τις θέσεις των υπουργών, ενώ κατά κόρον οι θέσεις των υφυπουργών καλύφθηκαν κυρίως από τεχνοκράτες εξωκοινοβουλευτικούς. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ολιγομελής, αριθμεί 18 υπουργούς, δύο αναπληρωτές υπουργούς και 29 υφυπουργούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναικεία παρουσία είναι αρκετά περιορισμένη, με μόλις πέντε γυναίκες σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών.

Συνολικά, τα στοιχεία που κυριαρχούν στο πολιτικό προφίλ της νέας «γαλάζιας» κυβέρνησης είναι η ανανέωση και το άνοιγμα στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, κυρίως μέσω Χρυσοχοΐδη, που προκαλεί όμως ήδη αρκετά αρνητικά σχόλια. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο στελέχη όλων των τάσεων της Κεντροδεξιάς, μητσοτακικοί της νεότερης γενιάς, αλλά και πρόσωπα εκτός του πυρήνα της Ν.Δ.

Επίσης προβληματισμούς δημιουργεί η επιλογή του νεοφιλελεύθερου Θ. Σκυλακάκη, καθώς -λόγω άλλων συνειρμών- και του Γ. Ζαββού.

Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου είναι ενισχυμένο, με κομβικό ρόλο να διαδραματίζουν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Ακης Σκέρτσος, καθώς θα ασκεί στενό έλεγχο και συντονισμό στο κυβερνητικό έργο, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα σε επίπεδο υπουργών.

Αντιδράσεις

Τα τρία πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και ανήκουν στην κατηγορία των εξωκοινοβουλευτικών είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που είχε το ίδιο χαρτοφυλάκιο επί κυβέρνησης Σημίτη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που υπηρέτησε στο ίδιο υπουργείο ως γενική γραμματέας την πενταετία 1999-2004, και ο νέος υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Πιερρακάκης, άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επί Ευάγγελου Βενιζέλου.

Στα νέα πρόσωπα για τη Ν.Δ., με πολλές επίσης αντιδράσεις όμως, είναι και ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης, που αναλαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού. 

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις, δίνοντας το εν λόγω χαρτοφυλάκιο στον Χρήστο Σταϊκούρα που έχει προηγούμενη εμπειρία από τη θητεία στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Αντίστοιχα, στα άλλα παραγωγικά υπουργεία κριτήριο ήταν η αποτελεσματικότητα στην προώθηση των επενδύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων και ως εκ τούτου επελέγησαν πρόσωπα με «μεταρρυθμιστικό προφίλ», όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης στο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Κωστής Χατζηδάκης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Μάκης Βορίδης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έντονο είναι αυτό το στοιχείο και στην επιλογή των υφυπουργών.

Στα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής. Στις σίγουρες και δοκιμασμένες λύσεις ανήκει και ο Γιάννης Πλακιωτάκης, που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας. Δύο έμπειρα πολιτικά στελέχη επελέγησαν για το υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας ως υπουργός Εξωτερικών και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως αναπληρωτής.

Η έκπληξη έγινε στο Αμυνας, όπου υπουργός ανέλαβε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ μίνι έκπληξη θεωρείται και ο Κώστας Τσιάρας, που ανέλαβε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Για το κομβικό υπουργείο των Εσωτερικών επελέγη ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο υπουργείο Εργασίας επιστρέφει ο Γιάννης Βρούτσης, με προηγούμενη θητεία επί κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ έκπληξη θεωρείται η ανάληψη του χαρτοφυλακίου της Υγείας από τον Βασίλη Κικίλια. Η Νίκη Κεραμέως είναι η νέα υπουργός Παιδείας.

Το υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι, θα ακολουθήσουν οι παραδόσεις - παραλαβές και την Τετάρτη το πρωί θα γίνει η πρώτη συνεδρίασή του σε πλήρη σύνθεση.

Οι καραμπόλες και η εμπλοκή με την Ολγα Κεφαλογιάννη που είπε «όχι»

Η μεγαλύτερη ίσως έκπληξη ήταν το γεγονός ότι βρέθηκε εκτός κυβέρνησης η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έθετε ως προϋπόθεση την ενοποίηση των χαρτοφυλακίων του Πολιτισμού και του Τουρισμού προκειμένου να αναλάβει υπουργός στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς θεωρούσε ότι στον χώρο του τουρισμού είχε κλείσει τον κύκλο της από την προηγούμενη θητεία της στην κυβέρνηση Σαμαρά.

Ωστόσο η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να παραμείνουν χωριστά αυτά τα δύο υπουργεία, καθότι ο πρωθυπουργός ήθελε στο Πολιτισμού την κυρία Μενδώνη, τελικά άφησε εκτός του κυβερνητικού σχήματος την πρώτη σε σταυρούς βουλευτή της Α' Αθηνών Ολγα Κεφαλογιάννη και έφερε στο υπουργικό συμβούλιο τον Χάρη Θεοχάρη.

Η κυρία Κεφαλογιάννη μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να την αφήσει εκτός κυβέρνησης δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Για έναν πολιτικό η μεγαλύτερη τιμή και ευθύνη είναι η εκλογή του από τον λαό.

Η εντολή που του δίνει να υπερασπιστεί αρχές, αξίες, ήθος και ύφος. Και αυτή την εντολή πρέπει να σέβεται και να τιμά. Αυτή τον ορίζει και τον οδηγεί».

Μια δεύτερη καραμπόλα έγινε μεταξύ τριών υπουργείων, του Αμυνας, του Δικαιοσύνης και του Υγείας. Αρχική επιλογή ήταν ο Βασίλης Κικίλιας για το Αμυνας και μάλιστα φερόταν ότι είχε κλειδώσει, ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, που αρχικά προοριζόταν για το Δικαιοσύνης.

Τελικά το Δικαιοσύνης ανέλαβε ο Κώστας Τσιάρας, ενώ ο κ. Κικίλιας βρέθηκε στο Υγείας, καθότι ήταν από τις θέσεις που παρέμεναν ανοιχτές ως την τελευταία στιγμή.

Το υπουργείο Αμυνας μάλιστα επιθυμούσε διακαώς και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος βρέθηκε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επειδή αρνήθηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ο Μαργαρίτης Σχοινάς να είναι αναπληρωτής του κ. Δένδια.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρέθηκε από καραμπόλα και ο Μάκης Βορίδης, καθώς η αρχική απόφαση του κ. Μητσοτάκη ήταν να τον διορίσει υπουργό Εσωτερικών, ωστόσο τα σχέδια άλλαξαν όταν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε σε αυτό το κρίσιμο υπουργείο να τοποθετήσει τον στενό του συνεργάτη Τάκη Θεοδωρικάκο.

 

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η ομάδα κρούσης του νέου πρωθυπουργού

 

 

 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα