Άδεια τα ΤΑΕΠ εξαιτίας της απεργίας

Άδεια αίθουσα αναμονής και ασθενείς μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Αυτή ήταν η εικόνα που μπορούσε να αντικρίσει κάποιος στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η ίδια εικόνα και στα ΤΑΕΠ των άλλων πόλεων. 

Από τις 7:00 το πρωί η ΠΑΣΥΚΙ κατέρχεται σε 24ωρη απεργία την οποία πολλάκις χαρακτήρισαν ως «κραυγή αγωνίας» για την κατάσταση στα ΤΑΕΠ και γενικότερα για τη βιωσιμότητα

των κρατικών νοσηλευτηρίων, με τα ΤΑΕΠ να λειτουργούν υπό το καθεστώς ασφαλείας. 

Η ΠΑΣΥΚΙ κάνει λόγο για υποστελέχωση των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, η οποία θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ασθενών όσο και των ίδιων των ιατρών, οι οποίοι εργάζονται χωρίς ανάπαυση εδώ και μήνες κάτι που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα άσκησης ιατρικής, όπως αναφέρουν.

Παράλληλα, τονίζει ότι «η νομοθεσία για το ΓεΣΥ εφαρμόζεται κατά το δοκούν με αποτέλεσμα να μη έχουν υποχρέωση να εξυπηρετούν οι προσωπικοί ιατροί τους ασθενείς τους έστω και σε πρόγραμμα εφημερίας, κι αυτό έχει ως επακόλουθο τη συσσώρευση ασθενών της Πρωτοβάθμιας Ιατρικής Φροντίδας στα ήδη υποστελεχωμένα Τ.Α.Ε.Π.».

Επιπλέον, σημειώνει πως τα μέτρα που εξήγγειλε ο Ο.Κ.Υπ.Υ. που "είναι ανεπαρκή για να καλύψουν τις ανάγκες σε προσωπικό" ενώ "ο ίδιος ο Υπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα Τ.Α.Ε.Π. στελεχώνονται με προσωπικό ασφαλείας".

Ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετέβη σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και συγκεκριμένα στο ΤΑΕΠ, όπου επέβλεψε την κατάσταση και συνομίλησε για αρκετή ώρα με τους ιατρούς. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, πέρασε το μήνυμα ότι μόνο μέσω του διαλόγου μπορούν να επιλυθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν και όχι μέσω απεργιών. 

«Απεργία κάνει κάποιος όταν η εργοδοτική πλευρά, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΟΚΥπΥ, κωφεύει, δεν ακούει, υπάρχουν προβλήματα και δεν τα επιλαμβάνεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη τις εισηγήσεις. Στο τέλος της ημέρας, η μοναδική εισήγηση που είχε τεθεί στο τραπέζι το προηγούμενο Σάββατο ήταν για να πάμε σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας, η οποία υιοθετήθηκε. Πέραν αυτού, τα άλλα μέτρα που έχουμε εμείς κρίνει και θέτουμε σε εφαρμογή έχουν κριθεί ελλιπή (σ.σ. από τη Συντεχνία). Αλλά αυτά είναι τα μέτρα και θα προσπαθήσουμε να λύσουμε προσωρινά το πρόβλημα», ανέφερε. 

Σημείωσε πως «υπάρχει ροή προσέλευσης όπως θα έπρεπε να είχε καθημερινά στα ΤΑΕΠ, εάν και εμείς σαν λαός μαθαίναμε να κάναμε σωστή χρήση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Δηλαδή να είναι πραγματικά επείγον το περιστατικό και να προσέρχεται εδώ. Αυτό συμβαίνει σήμερα λόγω και της προειδοποίησης για την απεργία. Δεν υπάρχουν προς το παρόν οποιαδήποτε προβλήματα. Η ενημέρωση που έχω και από τις άλλες πόλεις είναι ακριβώς η ίδια εικόνα. Έχει γίνει και υπηρεσιακό πλάνο με την καθοδήγηση και της Γενικής Διευθύντριας, την οποία και ευχαριστώ δημόσια, για να αντιμετωπίσουμε τα οποιαδήποτε προβλήματα».

Τόνισε παράλληλα ότι η προσπάθεια βελτίωσης των ΤΑΕΠ θα γίνει μέσω της Επιτροπής που έχει ο ίδιος ορίσει την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία θα συμμετέχουν οι πέντε Διευθυντές των ΤΑΕΠ, υπό την καθοδήγηση του Επιστημονικού Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, «και οι όροι εντολής είναι τις επόμενες οκτώ εβδομάδες το αργότερο, να φέρουν τις εισηγήσεις τους, πρακτικές λύσεις για το πώς βλέπουν να οργανώνονται τα ΤΑΕΠ και οι εισηγήσεις τους θα υιοθετηθούν». 

Η κατάσταση στα #ΤΑΕΠ εξελίσσεται ομαλά. Η προσπάθεια βελτίωσης των ΤΑΕΠ θα γίνει μέσω της Επιτροπής που έχω ορίσει, στην οποία θα συμμετέχουν οι Διευθυντές των ΤΑΕΠ. Nα φέρουν εισηγήσεις για πρακτικές λύσεις και θα υιοθετηθούν #Cyprus #HealthReforms
➡️ https://t.co/FYo1jRp2zN pic.twitter.com/1f8e8v2cQd

— Constantinos Ioannou (@K_Ioannou) July 9, 2019

Για το ενδεχόμενο επέκτασης της απεργίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε «θεωρώ τελείως άσκοπο να επεκταθεί αυτή η απεργία, εφόσον δεν έχει να προσφέρει κάτι άλλο. Εάν έχουν κάποιες εισηγήσεις να φέρουν στο τραπέζι, πολύ ευχαρίστως, και δηλώνω ότι θα υιοθετηθούν. Αλλά δεν έχει έρθει κάποια άλλη εισήγηση. Συνάντηση δεν έχει οριστεί διότι το περασμένο Σάββατο είχε συμφωνηθεί όπως προχωρήσουμε με τη σύνθεση της ad hoc επιτροπής, να αναμένουμε τις εισηγήσεις της και να υιοθετηθούν οι εισηγήσεις. Άρα υπάρχει πλάνο όσον αφορά στη μόνιμη επίλυση του προβλήματος και με αυτό προχωρούμε».

Σε κλινικές και κέντρα υγείας τα μη επείγοντα 

Σε κλινικές και κέντρα υγείας θα παραπέμπονται όσα περιστατικά δεν είναι επείγοντα. 

Συγκεκριμένα από τις 14:00 ο μεσημέρι μέχρι και τις 07:00 το πρωί, όσα περιστατικά καταφθάνουν στο ΤΑΕΠ της Λευκωσίας και δεν συγκαταλέγονται στα επείγοντα, θα παραπέμπονται στο Κέντρο Υγείας των Λατσιών. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο υπηρεσιακό πλάνο που καταρτίστηκε για τη σημερινή μέρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Λευκωσίας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, ωστόσο γιατροί συγκεκριμένου ιδιωτικού νοσηλευτηρίου απάντησαν θετικά. 

Στις άλλες πόλεις υπήρξε ανταπόκριση από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για παραπομπές. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο κλινικές στη Λεμεσό και μία στην Πάφο.

Ελπίζουμε να είναι η τελευταία απεργία, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ 

 Την ελπίδα όπως η σημερινή 24ωρη απεργία των γιατρών στα Τμήματα Πρώτων Βοηθειών των δημόσιων νοσηλευτηρίων θα είναι και η τελευταία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρης Κούμας, σημειώνοντας πως δεν έχουν παρατηρηθεί ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω και της μειωμένης προσέλευσης ασθενών.

Σε δηλώσεις του στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ο κ. Κούμας είπε πως "δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα και ο κόσμος που προσέρχεται εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες που χρήζει αντιμετώπισης από τα ΤΑΕΠ".

Συγκεκριμένα, στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού εργάζονται, ως προσωπικό ασφαλείας, δυο ιατροί, "οι οποίοι τα περιστατικά που έχουν έρθει, τα αντιμετωπίζουν όπως πρέπει", ανέφερε, υποδεικνύοντας πως, λόγω της υποστελέχωσης, ο αριθμός των γιατρών είναι ο ίδιος και τις υπόλοιπες μέρες.

"Σίγουρα, όπως και ο Υπουργός Υγείας έχει παραδεχθεί, είναι προσωπικό ασφαλείας, αλλά είναι και κάτι που συμβαίνει στην καθημερινότητα", είπε και πρόσθεσε ότι " φαίνεται πως λόγω και της ενημέρωσης που έτυχε ο κόσμος ότι οι Πρώτες Βοήθειες θα δουλεύουν με προσωπικό ασφαλείας, έχει μειωθεί η προσέλευση, δεν έρχονται τα περιστατικά που έρχονταν".

Ερωτηθείς αν παρουσιάστηκαν κάποια προβλήματα, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ δήλωσε πως μικροπροβλήματα με καθυστέρηση στην εισαγωγή ασθενών προς τα εσωτερικά τμήματα, παρουσιάστηκαν στο Νοσοκομείο Πάφου, ωστόσο, "από εκεί και πέρα, όποιο περιστατικό έτυχε παραπομπής ή προσήλθε, αφού αξιολογήθηκε και έχρηζε αντιμετώπισης, έχει αντιμετωπιστεί".

Η απεργία θα συνεχιστεί κανονικά σήμερα με το προσωπικό ασφαλείας, ανέφερε ο Σωτήρης Κούμας, εκφράζοντας την ελπίδα "η απεργία αυτή να είναι η τελευταία".

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι ανάγκες σε ιατρούς για το ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού, είπε πως, γενικά, "υπάρχουν διεθνείς πρακτικές, διεθνείς παράμετροι, που πολύ εύκολα μπορεί να τους χρησιμοποιήσεις ώστε να εξεύρεις τη λύση" και υπέδειξε πως, μέχρι τις αρχές του 2018 οι γιατροί του ΤΑΕΠ στο δημόσιο νοσηλευτήριο της Λεμεσού ήταν 17, ενώ φέτος ανέρχονται μόλις σε 12.

Όπως και σε όλα τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, έτσι και στο ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Λεμεσού, οι γιατροί έχουν αναρτήσει πλακάτ με συνθήματα όπως "Απεργούμε για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων" και "Ζητούμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο ΤΑΕΠ".

Keywords
Τυχαία Θέματα