Προς ναυάγιο η επαναλειτουργία σταθμού LNG στη Νταμιέτα λόγω τιμών & κορωνοϊού

Η πτώση στις τιμές του LNG ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού οδηγούν σε ναυάγιο τη συμφωνία για την επανέναρξη λειτουργίας του σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στη Νταμιέτα της Αιγύπτου.

Όπως αναφέρει το Platts, ο σταθμός χωρητικότητας 5 εκατ. τόνων ετησίως ανήκει κατά 80% σε κοινοπραξία των Eni και Naturgy, ονόματι Fenosa Gas. Το Φεβρουάριο οι εταιρείες είχαν έρθει σε συμφωνία με την

αιγυπτιακή κυβέρνηση για συνέχιση της λειτουργίας του από τον Ιούνιο και εν συνεχεία αποχώρηση της Naturgy.

Πλέον, λόγω του κορωνοϊού η επανέναρξη δεν θεωρείται εφικτή για τεχνικούς λόγους λόγω του κορωνοϊού, αλλά και για οικονομικούς, αφού η τιμή του LNG για την Ασία έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2 δολάρια/mmbtu, άρα η λειτουργία του έργου δεν είναι βιώσιμη εμπορικά.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι παραγωγός LNG στις ΗΠΑ αναγκάστηκε τις τελευταίες ημέρες να πουλήσει φορτίο στην Ασία έναντι μόλις 1 δολαρίου/mmbtu, ποσό ενδεικτικό της κατάστασης στην αγορά.

Προς το παρόν, οι δύο εταιρείες εμφανίζονται πρόθυμες να βρεθεί κάποια λύση στο μέλλον, αλλά επιφυλάσσονται της αποζημίωσης που έχει επιδικάσει διεθνές διαιτητικό όργανο, ύψους 1 δις. δολαρίων προς έκαστη λόγω αποφάσεων της αιγυπτιακής κυβέρνησης που είχαν ως αποτέλεσμα να μην είναι εφικτές οι εξαγωγές μέσω της Νταμιέτας για σειρά ετών.

Πηγή: energypress.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα