Δεν τα βρήκαν ΠΑΣΥΚΙ και Ιατρικές Υπηρεσίες

Θα εφαρμόσει το όριο εξέτασης ασθενών η Συντεχνία των Γιατρών - ταλαιπωρία από Δευτέρα περιμένει τους πολίτες
Αναμένεται να κατατεθούν εισηγήσεις από το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ο Σωτήρης Κούμας

Υπό τη σκιά της εγκυκλίου των Κυβερνητικών Γιατρών, η οποία καλεί του γιατρούς του Δημοσίου όπως, από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, θέσουν «όριο» στους ασθενείς που εξετάζουν, το οποίο ανέρχεται σε 20 ασθενείς για τους ειδικούς γιατρούς και 30 για τους γενικούς, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΚΙ και του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών

Πέτρου Μάτσα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ΠΑΣΥΚΙ καλεί τους γιατρούς του Δημοσίου όπως από την προσεχή Δευτέρα θέσουν σε εφαρμογή τις οδηγίες, ώστε να εξετάζονται μόνο 20 ασθενείς από τους ειδικούς γιατρούς και 30 ασθενείς από τους γενικούς γιατρούς, αντί 70 και πλέον ασθενών που εξετάζουν σήμερα.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι δεκάδες ασθενείς οι οποίοι δεν θα προλαβαίνουν να εγγραφούν στις λίστες, θα πρέπει να πηγαίνουν στο σπίτι τους και να επιστρέφουν την επόμενη μέρα.

Η οδηγία παραμένει
Καμία ουσιαστική εξέλιξη δεν σημειώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών και του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Γιατρών, ανέφερε στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Συντεχνίας Σωτήρης Κούμας, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι η οδηγία προς τα μέλη της για το όριο στους ασθενείς προς εξέταση, από την προσεχή Δευτέρα, παραμένει ως έχει.

Ερωτηθείς να σχολιάσει εάν υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια από μέρους των Ιατρικών Υπηρεσιών για εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης για αποφυγή του μέτρου οριοθέτησης στους ασθενείς, ο κ. Κούμας τόνισε ότι ο Διευθυντής των Ιατρικών Υπηρεσιών ανέφερε προφορικώς στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συντεχνίας ορισμένες εισηγήσεις, τις οποίες αναμένουν όπως τους κατατεθούν γραπτώς, για σφαιρική μελέτη, καθιστώντας σαφές ότι όλα πλέον εξαρτώνται από την εργοδοτική πλευρά, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας.

«Το αν θα ανακαλέσουμε το μέτρο εξαρτάται από το τι θα περιέχουν οι εισηγήσεις που θα μας κατατεθούν και πότε θα κατατεθούν στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Κούμας. «Αντιλαμβάνεστε ότι για να ανακληθεί μια απόφαση πρέπει να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο, όπως προνοεί το καταστατικό λειτουργίας της Συντεχνίας», επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κούμας εμφανίστηκε «επιφυλακτικός» ως προς το Υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του προς τη Συντεχνία. Ο Πρόεδρος της Συντεχνίας επανέλαβε ότι το μέτρο δεν στοχεύει στην ταλαιπωρία του Κύπριου ασθενή, αλλά επιδιώκει να λειτουργήσει ως ένας μοχλός πίεσης προς το Υπουργείο Υγείας, το οποίο οφείλει να βρει λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα που εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, για τα οποία πρέπει να εξευρεθούν λύσεις.

Καταληκτικά, ο κ. Κούμας ανέφερε ότι το μήνυμα της ΠΑΣΥΚΙ είναι σαφές και υποδηλώνει ότι δεν θα γίνει πλέον ανεκτή η υποστελέχωση που παρατηρείται στα κρατικά νοσηλευτήρια, με όλους τους κινδύνους που εξυπακούονται για γιατρούς και ασθενείς.

Να τηρείται το ωράριο
Υπενθυμίζεται ότι η αντίδραση, τόσο του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη όσο και του Διευθυντή των Ιατρικών Υπηρεσιών Πέτρου Μάτσα, στο άκουσμα της πρόθεσης των γιατρών να βάλουν όριο στον αριθμό των ασθενών, αναλόγως ειδικότητας, ήταν έντονη. Επί της ουσίας, ο κ. Μάτσας δήλωσε ότι στάλθηκε εγκύκλιος σε όλα τα νοσοκομεία, με την οποία υπενθυμίζεται στους γιατρούς ότι αν και είναι δικαίωμά τους να εξετάζουν μικρότερο αριθμό ασθενών, πρέπει να θυμούνται ότι το ωράριό τους είναι 7:30 με 15:00, και όλοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στην εργασία τους εντός του ωραρίου αυτού.

Παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, ενώ υπάρχουν και συνεχείς εκροές γιατρών, οι οποίοι είναι έκτακτοι, από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, λόγω του γεγονότος ότι οι συνθήκες δεν είναι ικανοποιητικές. Παραδέχθηκε παράλληλα ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί η κατάσταση που παρουσιάζουν ορισμένες κλινικές, οι οποίες δεν διαθέτουν δομή και κυριαρχία, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και ορισμένες κλινικές, οι οποίες λειτουργούν μόνο με έκτακτους».

Συνεχίζει να εμμένει σε διάλογο ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος για το μίνι-ΓεΣΥ
Εν τω μεταξύ, μέσω χθεσινής ανακοίνωσής του, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η πολιτική του «εξαγγέλλω αποφάσεις και μετά προχωρώ σε δημόσιο διάλογο» αποτελεί επικοινωνιακό πυροτέχνημα, χωρίς οποιοδήποτε ουσιαστικό περιεχόμενο και προκαλεί ανεπιθύμητες εντάσεις στον τομέα της Υγείας, σε μια περίοδο που θα έπρεπε να εργαζόμαστε όλοι συλλογικά για την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας.

Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ καλεί παράλληλα τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να προσέλθει σε συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ αυτών φυσικά και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο.

«Με προσοχή και με ένα αίσθημα δυσαρέσκειας ακούσαμε τις απαξιωτικές και επιθετικές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας προς τους ιδιώτες ιατρούς, μέλη του ΠΙΣ. Ο ΠΙΣ είναι το διά νόμου κύριο επιστημονικό και επαγγελματικό θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους ιατρούς, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, και βρισκόμαστε σε καθημερινή επαφή με όλα τα συνδικαλιστικά και επιστημονικά ιατρικά σώματα και φορείς υγείας. Ως ΠΙΣ, έμπρακτα και με εποικοδομητικό τρόπο, διαχρονικά, συμβάλλουμε στις προσπάθειές του Υπουργείου Υγείας για να επιλύσει τα χρονίζοντα και τα ολοένα κι αυξανόμενα και διογκούμενα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα της Υγείας», αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει πως «η διαχρονική εποικοδομητική στήριξη του ΠΙΣ προς τις κρατικές Αρχές στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν ένα Γενικό Σύστημα Υγείας είναι καταγεγραμμένη, τόσο από τις δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων του φορέα μας από το 1999 μέχρι σήμερα, όσο και από τα πρακτικά των διάφορων συναντήσεων που γίνονταν μέχρι πρόσφατα».

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι οποιεσδήποτε εξαγγελίες, για ενδεχόμενες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας ή στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, θα πρέπει να γίνονται αφού πρώτα προηγηθεί διαβούλευση και προσυνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Δεν κατανοούμε», προσθέτει, «τη σπουδή του σημερινού Υπουργού Υγείας να προβαίνει σε απαξιωτικές γενικεύσεις έναντι ομάδας μελών μας, γεγονός που αναπόφευκτα δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις και σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ των ιατρών».

Καλεί, τέλος, τον Υπουργό Υγείας να αναλύσει το πλάνο της αναδιάρθρωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και με ποια μεθοδολογία έχει καταλήξει ότι η φορολόγηση του 1% είναι αρκετή για να επιλύσει όλα αυτά τα προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα