Άρθρο του Κ. Χατζηκωστή από το 1969 επίκαιρο εως σήμερα

«Θέλει την Κύπρον ολόκληρον» ήταν τα «προφητικά λόγια» του Κωστή Χατζηκωστή τον Ιούλιο του 1969. Το άρθρο δημοσιεύθηκε πέντε χρόνια πριν την Τουρκική Εισβολή του 1974.

Το μισό νησί ήδη τελεί υπό τουρκική κατοχή ενώ η Τουρκία σχεδιάζει την κατάληψη όλης της Κύπρου σε βάθος χρόνου. Πενήντα χρόνια μετά, το άρθρο αυτό επανήλθε στο φως της δημοσιότητας μέσα απ’ την Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο και

πήρε διαστάσεις. Άρθρο στο οποίο ο αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή", Κώστας Ν. Χατζηκωστής, περιγράφει μεταξύ άλλων την τουρκική στρατηγική:

«Η Τουρκία αξιοί την Κύπρον ολόκληρον. Επανέλαβον την αξίωσιν κατά καιρούς οι διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί της. Επεκαλέσθησαν επιχειρήματα γεωστρατηγικών αναγκών. Έφερον ακόμη εις την μνήμην των παλιών και εις τη μνήμην της ανθρωπότητος, το γεγονός ότι η Κύπρος από τον 16ο μέχρι τον 20όν αιώνα υπήρξε Τουρκική. Η Τουρκία δεν αξιοί μόνον. Δεν θεωρητικολογεί. Από ετών τώρα προγραμματίζει την έμπρακτον ικανοποίησιν της αξιώσεώς της. Εις τον εφηρμοσμένον προγραμματισμόν της χρησιμοποιεί εναλλασσόμενα όπλα. Πολεμικά και διπλωματικά. Όταν η διπλωματία της επιτυγχάνη τας αναγκαίας πολιτικάς και ψυχολογικάς προπαρακευάς, επεμβαίνουν τα όπλα - η απειλή χρήσεως των - διά να δρέψουν ετσιθελικώς τους καρπούς της διπλωματίας», όπως προκύπτει από προοίμιο του άρθρου από το 1969 όταν και συντάχθηκε. Η τουρκική στρατηγική παραμένει η ίδια μέχρι και σήμερα, ακολουθώντας κατά πόδας και τα όσα ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και εμπνευστής της διχοτόμησης, Νιχάτ Ερίμ, υποδείκνυε μέσα από την έκθεσή του.

Διαβάστε εδώ αυτούσιο το άρθρο που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 1967 και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017 στην εφημερίδα Σημερινή και το Sigmalive.

Στον ραδιοφωνικό αέρα του Ράδιο Πρώτο μίλησαν δεκάδες ακροατές, εκθειάζοντας τις απόψεις του Κωστή Χατζηκωστή που εκφράστηκαν μέσω του άρθρου, το οποίο προκάλεσε αίσθηση κυρίως ως προς την επίκαιρη χροιά του, 50 χρόνια μετά.

«Ένας άνθρωπος με εθνική συνείδηση και επίγνωση των πραγμάτων»

Ως έναν άνθρωπο που δεν είναι προφήτης αλλά έχει εθνική συνείδηση και σκέψη χαρακτήρισαν μεταξύ άλλων τον Κωστή Χατζηκωστή οι ακροατές της Πρώτης Εκπομπής.

Πιο κάτω, μερικές από τις αναφορές των ακροατών,

Νέστορας Νέστορος: «Ο κ.Χατζηκωστής δεν ήταν προφήτης, ήταν ένας άνθρωπος που είχε επίγνωση των πραγμάτων και του θέματος «Τουρκία». 76% του Κυπριακού Ελληνισμού είπε όχι σε ένα σχέδιο, του μακαρίτη, δεν θα πω ενός μακαριστού Κόφι Ανάν ενός αποτυχημένου πολιτικού. 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ρουάντα όταν ήταν εκεί εκπρόσωπος και αυτός δεν είχε πάρει ένα τηλέφωνο στη Νέα Υόρκη να πει έχει πρόβλημα εδώ. 80% των εκλεγμένων μας ηγετών το 2003 είπαν Ναι στο σχέδιο. Εκεί έγκειται το πρόβλημα του καναπέ, «όποιον θέλουν θα βγάλουν». Δεν κινούμαστε».

Χρίστα Πελεκάνου: «Οι ακροατές σας αν ήταν στην πολιτική αρένα δεν θα φθάναμε εδώ. Έχουν τέτοια ψυχή και εθνική συνείδηση που βοηθούν. Αν τους άκουαν οι κυβερνώντες θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ο κ.Χατζηκωστής δυστυχώς κρατήθηκε στο περιθώριο. Αν ήταν στο πολιτικό γίγνεσθαι ως κυβερνών πρόσωπο δεν θα φθάναμε εδώ. Ήταν πάντοτε, πάντοτε, βαθύνους. Πάντοτε ήξερε τι έλεγε. Ένιωθε τι εστί πατρίς αλλά δυστυχώς όλοι οι κυβερνώντες διαχρονικά τον άφησαν στο περιθώριο από ζήλια και τίποτα άλλο. Ευτυχώς που ακόμα υπάρχει ο κ.Χατζηκωστής και ακούμε την φωνή του».

Κούλλα Θεοχάρους: «Ο κ.Χατζηκωστής πρόβλεψε τα κακά που θα έρχονταν στον τόπο μας και μπράβο του. Γιατί δεν είχε αυτό που λένε «Εγώ τα ξέρω όλα». Είδε τα πράγματα με ηρεμία και πρόβλεψε, αυτό που έπρεπε να κάνουν όλοι. Δεν ξέρουμε όμως τότε τι κριτική του έκαναν. Γιατί λέει την αλήθεια. Σήμερα είναι μόνο για να φαίνονται. Δεν ξέρουν τίποτα. Περπατούν στα τυφλά, φθάνει να έχουν προβολή. Αυτό το κατεστημένο, όταν πεις την αλήθεια, δεν τους αρέσει και σε πλησιάζουν για να σε εξαγοράσουν. Αν δεν το πετύχουν αυτό, θα προσπαθήσουν να τον καταστρέψουν. Αν δεν μπορέσουν να τον καταστρέψουν, θα τον βγάλουν γραφικό. Έτσι δουλεύουν τα κυκλώματα πατριδοκάπηλων σε αυτόν τον τόπο».

Νίκος: «Λείπει από τα παιδιά εθνική συνείδηση και φιλοπατρία. Υπάρχει αδυναμία δασκάλων να διδάξουν τρία ιδανικά του Έλληνα. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια. Τα παιδιά δεν έχουν κάποιον να τους διδάξει και να τους καθοδηγήσει. Οι ηγεσίες μας σπέρνουν ηττοπάθεια και ραγιαδισμό».

Ακούστε το σχετικό ηχητικό στο βίντεο στο πανω μέρος της είδησης (Η συζήτηση αρχίζει στο 20 λεπτό του βίντεο)

Keywords
Τυχαία Θέματα