Τα στατιστικά σεισμών στην Κύπρο –Έρχεται μεγάλος σεισμός;(ΧΑΡΤΕΣ)

Δείγματα για μεγάλο σεισμό δίδει η φύση, σύμφωνα με τα στατιστικά που ανέλυσε στον σημερινό Φιλελεύθερο σεισμολόγος, με αφορμή το χθεσινό περιστατικό που έγινε ιδιαίτερα αισθητό σε αρκετές περιοχές της Κύπρου.

Ο σεισμολόγος ανέφερε, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ότι εδώ και λίγο χρονικό διάστημα παρατηρείται διεθνώς έξαρση στους σεισμούς, οι οποίοι εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία. Τα στατιστικά στοιχεία, σημειώνεται, δείχνουν μια λογική ακολουθία

και εξετάζονται σε βάθος χρόνου. Με βάση τα στατικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στη χώρα μας εκδηλώνονται 3.8 σεισμοί 5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ ανά 100 χρόνια. Τέτοιας κλίμακας σεισμοί εκδηλώνονται κάθε 26 χρόνια. Περίπου κάθε 36 χρόνια εκδηλώνεται σεισμός μεγέθους 5 – 6 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, η Κύπρος παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα διότι βρίσκεται στη Μεσογειακή ζώνη διάρρηξης, η οποία αποτελεί το όριο σύγκρουσης της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής Πλάκας. Η Αφρικανική Πλάκα καταδύεται κάτω από την Πλάκα Ανατολίας, η οποία αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Ευρασιατικής Πλάκας.

Ο πιο μεγάλος σεισμός δεν είναι και ο πιο καταστροφικός, διότι απλούστατα εξαρτάται από τη θέση της εστίας σε σχέση με τις κατοικημένες περιοχές (και από τα χαρακτηριστικά του εδάφους), όπως έχει προαναφερθεί. Ο πιο μεγάλος σε ένταση, είναι ο πιο καταστροφικός.

Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός του τελευταίου αιώνα, κατά τον οποίο υπάρχουν ενόργανες καταγραφές, είναι αυτός της 9ης Οκτωβρίου του 1996, μεγέθους Μ=6.5 με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο, περίπου 50km νοτιοδυτικά της Πάφου. Ο σεισμός αυτός δεν προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές, ούτε άμεση απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

Ο πιο καταστροφικός, όμως, του αιώνα ήταν αυτός της 10ης Σεπτεμβρίου του 1953, μεγέθους Μ=6.1, με επίκεντρο το Στρουμπί της Πάφου. Σκοτώθηκαν 40 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 100 και 4000 έμειναν άστεγοι. Καταστράφηκαν 1,600 σπίτια, ενώ άλλα 10,000 σπίτια και δημόσια κτίρια έπαθαν ζημιές. Συνολικά επηρεάστηκαν 158 χωριά και πόλεις.

Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Κύπρο κατά τα τελευταία 2000 χρόνια ήταν πιθανώς αυτός του 76μ.Χ., ο οποίος ισοπέδωσε τη Σαλαμίνα, το Κίτιο και την Πάφο. Είναι δύσκολο όμως να γίνει σύγκριση των σεισμών των αρχαίων εποχών με τους πρόσφατους λόγω έλλειψης ποσοτικών δεδομένων (καταγραφών), των πολύ διαφορετικών χαρακτηριστικών του δομημένου περιβάλλοντος και της έντονης υποκειμενικότητας που χαρακτηρίζει τις ιστορικές μαρτυρίες.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού στην Κύπρο, το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σημειώνει ότι, ιστορικά δεδομένα δίνουν 26 καταστρεπτικούς σεισμούς σε 2000 χρόνια, δηλαδή 1 καταστρεπτικό σεισμό κάθε περίπου 80 χρόνια. Τα στατιστικά δεδομένα του τελευταίου αιώνα δίνουν ένα αξιοσημείωτο σεισμό κάθε 10 περίπου χρόνια κατά μέσο όρο.

Ο τελευταίος σοβαρός σεισμός εκδηλώθηκε τον Αύγουστο του 1999, με επίκεντρο τη Γεράσα Λεμεσού και μέγεθος Μ=5.6. Κανείς όμως δεν μας βεβαιώνει ότι η Γη θα συνεχίσει να εκδηλώνει γεωλογικά φαινόμενα με τους ίδιους ρυθμούς, γι’ αυτό και τα στατιστικά δεδομένα δεν πρέπει να θεωρούνται και κανόνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα