Οι σύγχρονες τάσεις καταργούν τα στερεότυπα

Μια ανθοδέσμη έχει πολλά "πρόσωπα". Μπορεί να είναι ανθοδέσμη αγάπης, συγνώμης, έρωτα, συμπαράστασης, επιβράβευσης, ανθοδέσμη ευχών ή προσμονών. Όπως και να 'χει, τα λουλούδια γίνονται συχνά το μέσο έκφρασης δεκάδων συναισθημάτων και αποτυπώνουν, θεωρητικά, τις προθέσεις του ατόμου που τα προσφέρει. Δεν είναι απλώς ένα δώρο, συχνά είναι ένα μήνυμα. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι έχουν περάσει πολύ χρόνο μέσα σε ανθοπωλεία, προσπαθώντας να διαλέξουν την τέλεια ανθοδέσμη για το δυνάμει "έτερον ήμισυ" και αυτό το ... "δυνάμει" καθιστά πολύ σημαντικό, η επιλογή των λουλουδιών να είναι άκρως πετυχημένη!

Οι
άντρες, οι οποίοι αγοράζουν περισσότερο λουλούδια στις γυναίκες από ό,τι εκείνες, συνήθως επιλέγουν κόκκινα τριαντάφυλλα. Μια συνταγή δοκιμασμένη: το κόκκινο του πάθους, το τριαντάφυλλο, ένα λουλούδι κατεξοχήν ρομαντικό. Βέβαια και αυτό δεν είναι ασφαλές, καθώς μπορεί να κατηγορηθούν για έλλειψη φαντασίας!

Ποια είναι η σωστή επιλογή τελικά; Καμιά! "Σπάστε το πρωτόκολλο" είναι η συμβουλή του προέδρου του Σωματείου Ανθοπωλών Θεσσαλονίκης (ΣΑΝΘ), Χάρη Γαβανά. Η νέα τάση, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι ότι στα λουλούδια πλέον δεν υπάρχουν στερεότυπα. "Σταματήστε να έχετε στο μυαλό σας ότι το κόκκινο είναι του πάθους, το κίτρινο του μίσους, το λευκό της αγνότητας και το γαρύφαλλο ξεπερασμένο. Τολμήστε!", προτρέπει. "Το γαρύφαλλο και η γλαδιόλα επανέρχονται και πιστέψτε με, έχω δει καταπληκτικούς στολισμούς σε γάμους, όπου και αυτά τα λουλούδια δεν έλειπαν", προσθέτει.

"Στην Ελλάδα, ο κόσμος είναι ακόμη επηρεασμένος από τα στερεότυπα, αλλά όταν τού προσφέρεις εσύ, ως επαγγελματίας, ορισμένες προτάσεις ολοκληρωμένες, δεν είναι αρνητικός", αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΝΘ.

Σε επίσημα γεγονότα, οι πελάτες επιλέγουν συνήθως λουλούδια πιο ακριβά και ίσως πιο ιδιαίτερα, όπως ορχιδέες και λίλιουμ. Τα τριαντάφυλλα, ανάλογα με το χρώμα, τα επιλέγουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις. "Οι γυναίκες, όταν φτιάχνουν ανθοδέσμη για να την προσφέρουν στον καλό τους, προτιμούν τις χρωματιστές, πιο 'παιχνιδιάρικες' συνθέσεις και είναι πιο ανοικτές στο να το τολμήσουν το διαφορετικό", σημειώνει ο κ.Γαβανάς.

Οι νύφες, από την άλλη, είναι πιο σταθερές. Επιλέγουν λίλιουμ, ορχιδέες, λευκά τριαντάφυλλα και οι πιο τολμηρές -και καλοκαιρινές- τους ηλίανθους, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΣΑΝΘ.

Για τις βαφτίσεις, οι πολύχρωμες και όχι τόσο ακριβές ζέρμπερες είναι πολύ δημοφιλείς, αν και οι ορτανσίες εξακολουθούν να είναι ψηλά στη λίστα των προτιμήσεων.

"Τα λουλούδια δεν πρέπει να μπαίνουν σε στεγανά. Όλα έχουν την ομορφιά τους και μπορούν να αξιοποιηθούν ανεξαρτήτου περίστασης", τονίζει ο κ. Γαβανάς.

Αλλωστε, οι Έλληνες αγαπούν τα λουλούδια και τα προτιμούν πολύ συχνά ως δώρο.

Η ανθοκομία στην Ελλάδα

Οι τιμές των λουλουδιών στην Ελλάδα δεν είναι χαμηλές. Αυτό συμβαίνει, επειδή το κόστος επιβαρύνεται από τα έξοδα μεταφοράς και τις προμήθειες των μεσαζόντων. Όπως εξηγεί ο πρό
Keywords
Τυχαία Θέματα