Προεκλογική περίοδος στα Σκόπια

Αρχίζει σήμερα και επίσημα η προεκλογική περίοδος στην ΠΓΔΜ ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, αν και ανεπίσημα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.

Η αντιπολιτευόμενη "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM) πραγματοποίησε, χθες το βράδυ, μεγάλη συγκέντρωση, μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης, στα Σκόπια, στην οποία παρουσιάσθηκαν
οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο αρχηγός του SDSM, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και η Ράντμιλα Σεκερίνσκα, η οποία θα προταθεί για πρωθυπουργός της χώρας, σε περίπτωση που το κόμμα αυτό κερδίσει τις εκλογές.

Ο Τσερβένκφσκι και η Σεκερίνσκα κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι για πλήρη αποτυχία σε όλους τους τομείς και ανέφεραν ότι οι εκλογές της 5ης Ιουνίου πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα.

Μια ημέρα νωρίτερα, το κυβερνών VMRO-DPMNE του Ν. Γκρούεφσκι παρουσίασε, στα Σκόπια, το εκλογικό πρόγραμμά του, στο οποίο υπάρχουν οι ίδιες σχεδόν αναφορές για το θέμα της ονομασίας, μ' αυτές στο πρόγραμμα του κόμματος, κατά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, πριν από τρία χρόνια.

Στο πρόγραμμα του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι αναφέρεται ότι "το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και προστίθεται ότι ενδεχόμενη λύση για το θέμα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

"Το VMRO-DPMNE δεν θα αποδεχθεί ιδέες και προτάσεις οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διακριτή υπόσταση του μακεδονικού έθνους και της μακεδονικής γλώσσας. Το VMRO-DPMNE, ως υπεύθυνο και λαϊκό κόμμα, δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε λύση για τη διένεξη που επέβαλε η Ελλάδα να γίνει αποδεκτή εκ μέρους πολιτικών, της Κυβέρνησης ή της Βουλής, χωρίς προηγουμένως να τη δεχτούν οι Μακεδόνες πολίτες σε δημοψήφισμα, όπου η πλειοψηφία των πολιτών θα συμφωνήσει με την πιθανή λύση", αναφέρεται στο πρόγραμμα του κόμματος αυτού.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στην ΠΓΔΜ (αν και η αξιοπιστία πολλών εξ αυτών ελέγχεται), στις πρόωρες εκλογές της 5ης Ιουνίου αναμένεται να επικρατήσει το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, με ποσοστό όμως μικρότερο σε σχέση μ' αυτό που απέσπασε στις εκλογές του Ιουνίου του 2008.

Η "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αναμένεται να αυξήσει τη δύναμή της, όμως είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να απειλήσει την κυριαρχία του VMRO-DPMNE.
Keywords
Τυχαία Θέματα