Χριστοδουλάκης: Επαναπροσέγγιση του μνημονίου

Η έκβαση της υπόθεσης του χρέους θα κριθεί από το αν θα βγει η χώρα από την ύφεση, τόνισε ο πρώην Υπουργός Εθνικής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "ΑΘΗΝΑ 9,84". Σε ό,τι αφορά το Μνημόνιο , ο πρώην Υπουργός είπε ότι πρέπει να γίνει επαναπροσέγγιση ώστε να λαμβάνει υπόψη του την ανάπτυξη: «Είδαμε ότι λογική την οποία είχε το Μνημόνιο στην αρχή
- “να αυξήσουμε τους φόρους, για να αυξηθούν τα έσοδα” - δεν έπιασε. Η λογική που έλεγε “πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά θα έρθει η ανάπτυξη”, δεν βγαίνει. 'Αρα, αυτό το οποίο θα πρέπει να δούμε είναι ότι θα πρέπει να γίνει ένας τριγωνικός σχεδιασμός του Μνημονίου, ο οποίος στην κορυφή θα βάλει την ανάπτυξη και στις δύο βάσεις θα βάλει την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με πάταξη της φοροδιαφυγής και τις μεταρρυθμίσεις».

«Αν η οικονομία πηγαίνει καλά, τα έσοδα θα βελτιωθούν κι έτσι η εξυπηρέτηση του χρέους θα μπορέσει να γίνει πολύ πιο άνετα. Αν δεν πηγαίνει καλά και βυθίζεται στην ύφεση, τότε οι δημοσιονομικές προσαρμογές θα είναι όλο και πιο δύσκολες έως ανέφικτες και, εκ των πραγμάτων, θα τεθούν διάφορα τέτοια θέματα στο μέλλον. 'Αρα, θεωρώ ότι πριν απαντήσουμε σε αυτό το θέμα - βεβαίως πρέπει να αναλύεται αυτό και να συζητείται - θα πρέπει να δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση (στο)πώς θα αναπτυχθεί η οικονομία στο επόμενο διάστημα...».

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε ότι όλες οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και πρόσθεσε:

«Θα πρέπει η οποιαδήποτε διευκόλυνση πληρωμής γίνει στο μέλλον, μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή που έγινε στις 11 Μαρτίου και η οποία αναμένεται να εκπληρωθεί τον Ιούνιο, μπορεί να περιλαμβάνει επιμηκύνσεις ή να περιλαμβάνει διακανονισμούς, συμπλήρωση στην πληρωμή των επιτοκίων ή οτιδήποτε άλλο, με στόχο, όμως, να μη βλάψει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και την ικανότητά της να βγει στις διεθνείς αγορές. Από εκεί και πέρα, το να μπαίνουμε (σ.σ. στη διαδικασία) να γίνει το α', το β', το γ' ή οτιδήποτε άλλο, θεωρώντας δεδομένο ότι κάτι θα γίνει, αυτό πιστεύω ότι είναι πρόωρο. Διότι θεωρείται δεδομένο, ότι δεν θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να βγούμε από αυτή την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια, που κάνει η χώρα μας σήμερα».
Keywords
Τυχαία Θέματα