Δύο νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ

Αρχές Μαΐου ψηφίζεται το νομοσχέδιο για απλοποίηση αδειοδότησης σε μεταποίηση και τεχνικά επαγγέλματα - «One Stop Shop» αδειοδοτήσεων και το επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για την άρση 63 γραφειοκρατικών εμποδίων, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης κατά την επίσκεψή του στο cluster Corallia (φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας) και στη συνάντηση που είχε με νέους επιχειρηματίες.

Ο υπουργός με τον ειδικό γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού,
κ. Α. Μαρκόπουλο, παρουσίασαν το σχέδιο δράσης του υπουργείου για την ενίσχυση της καινοτομίας σε 70 επιχειρηματίες από τις εταιρίες-μέλη των clusters, με τα οποία συνεργάζεται το Corallia, και συγκεκριμένα, τα υψηλής θεματικής εστίασης clusters νανο-μικροηλεκτρονικής, κινητών εφαρμογών, δορυφορικών εφαρμογών και δημιουργικών/πολυμεσικών εφαρμογών.

«Ακόμα κι αν μ'Α ένα μαγικό τρόπο μηδενιζόταν το έλλειμμα και το χρέος της χώρας μας, αν δεν αλλάξουμε την ίδια στιγμή μοντέλο ανάπτυξης θα επιστρέφαμε γρήγορα στο ίδιο σημείο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός που μίλησε εκτενώς για το νέο Επενδυτικό Νόμο και ειδικότερα για τις κατηγορίες της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Συνέργειας και Δικτύωσης, μέσα από τις οποίες ενισχύεται η καινοτομική επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, αναφέρθηκε αναλυτικά στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, καθώς και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» και «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα, παρουσίασε για πρώτη φορά άλλα δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ που θα βγουν στην αγορά τον Ιούνιο. Το «Επιχειρηματικοί Συνεργατικοί Σχηματισμοί - Clusters» και το «Συμβουλευτική υποστήριξη, καθοδήγηση και ενδυνάμωση νέων και επίδοξων επιχειρηματιών».

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποίησε ο υπουργός στη ψηφιακή πλατφόρμα Startup Greece, η οποία «μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία ενός κινήματος για τη νεανική επιχειρηματικότητα». Όπως επισήμανε ο Υπουργός, «ήδη μέσα σε 2 μέρες έχουν εγγραφεί στην κοινότητα 480 νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να ενημερωθούν για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου αλλά και να δικτυωθούν ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε συνέργειες». Σημειώνεται ότι το Corallia είναι από τους πρώτους φορείς που δήλωσαν παρόντες στην πρωτοβουλία Startup Greece.

Σε ό,τι αφορά στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο υπουργός επισήμανε στους επιχειρηματίες τη μεγάλη προσπάθεια που πραγματοποιεί το Υπουργείο τόσο μέσω της λειτουργίας της «υπηρεσίας μιας στάσης», που αποτελεί ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά και μέσω της απλοποίηση της αδειοδότησης με νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όπως είπε ο Υπουργός «έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες ώστε από την «Υπηρεσία Μιας Στάσης» να μπορεί περνάει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και το θέμα των αδειοδοτήσεων».

Ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τη νέα ψηφιακή στρατηγική του Υπουργείου, κάνοντας ειδική αναφορά στα χρημα
Keywords
Τυχαία Θέματα