Στρατηγική συνεργασία Ρωσίας - Σερβίας

στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας δεν στρέφεται κατά κανενός", τονίζει ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Πόμπιεντα" του Μαυροβουνίου, λίγο πριν από τη διήμερη περιοδεία του στη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και τη Σλοβενία.

Διευκρινίζει δε ότι το πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου, η χάραξη του οποίου είχε ξεκινήσει
μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Σερβίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Μπόρις Τάντιτς, τον Οκτώβριο του 2009, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Το σχετικό έγγραφο περιλαμβάνει τις θέσεις και απόψεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά κορυφαία ζητήματα στις διμερείς τους σχέσεις, προβλήματα-κλειδιά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή και επαναλαμβάνει την πρόθεση Ρωσίας και Σερβίας να συνεργαστούν προς όφελος των λαών τους.

"Τα Βαλκάνια πορεύονται προς τη σταθεροποίηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, έπειτα από μια μακρά περίοδο διαμαχών και οικονομικής κρίσης", είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως "οι σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών βελτιώνονται μεν, αλλά εξακολουθεί να ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας επιστροφής στις διαμάχες".

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, η επιστροφή σε μια καλύτερη ζωή στα Βαλκάνια εναπόκειται στην εγκαθίδρυση νέων μορφών συνεργασίας, οι οποίες και δεν θα πρέπει να προκαλούν νέου είδους διαχωρισμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα