"Δεν συντελέστηκε εθνική εκκαθάριση με την επιχείρηση Καταιγίδα"

Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Κροατία, Πέτερ Γκαλμπράιτ, υποστήριξε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» δεν συντελέστηκε εθνική εκκαθάριση, αλλά ισχυρίστηκε ότι ο τότε πρόεδρος της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, επέτρεψε να διαπραχθούν εγκλήματα.

«Κατά την άποψή μου δεν υπήρξε εθνική εκκαθάριση, επειδή σε τέτοιες περιπτώσεις ο στρατός εκδιώκει τον πληθυσμό από κάποιες περιοχές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πληθυσμός διέφυγε, ίσως επειδή είχε δικαιολογημένο λόγο, αλλά εγκατέλειψε
την περιοχή πριν από την άφιξη των κροατικών στρατιωτικών δυνάμεων», απάντησε ο κ. Γκάλμπραιτ, σε ερώτηση αν είναι βάσιμη η διαπίστωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ότι στη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα» το 1995 διαπράχθηκε εθνική εκκαθάριση.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κροατία εκτίμησε ότι η καταδικαστική απόφαση του ICTY σε βάρος των Κροατών στρατηγών, Άντε Γκοτόβινα και Μλάντεν Μάρκατς, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και τούς επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 24 και 18 ετών αντίστοιχα, έχει λίγο διαφορετική έννοια και βασίστηκε σε συναντήσεις και κυρίως στη συνάντηση στο Μπριούνι, για να εδραιώσει ότι υπήρξε πρόθεση εκδίωξης του σερβικού πληθυσμού.

«Θεωρώ ότι ο Τούτζμαν δεν έκανε κάτι τέτοιο, αλλά βλέποντας τι συνέβη, ότι οι άνθρωποι έφυγαν, επέτρεψε να συμβούν τα εγκλήματα. Πυρπολήθηκαν σπίτια και δολοφονήθηκαν εκείνοι που έμειναν, ώστε να μην επιστρέψουν εκείνοι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση πώς το ICTY χαρακτηρίζει την «Καταιγίδα» ως οργανωμένο εγκληματικό σχέδιο, εφ’ όσον η αμερικανική διοίκηση είχε δώσει το σύνθημα για την έναρξή της, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι από την 1η Αυγούστου του 1995 μετέφερε το μήνυμα στον Τούτζμαν ότι οι ΗΠΑ κατανοούν γιατί η Κροατία ξεκινάει την επιχείρηση, για να σώσει το Μπίχατς.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης, το Μπίχατς ήταν υπό την πολιορκία των Σέρβων της Κράινα και των Σέρβων της Βοσνίας, οι οποίοι προηγουμένως είχαν διαπράξει τα εγκλήματα στη Σρεμπρένιτσα», ανέφερε.

«Είπαμε ότι υπό αυτές συνθήκες δεν είμαστε αντίθετοι σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σαφέστατα προειδοποίησα τον Τούτζμαν ότι πρέπει να προστατεύσει τους Σέρβους πολίτες, αλλά το αγνόησε», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν μια στρατιωτική επιχείρηση, στόχος της οποίας ήταν η εκδίωξη των Σέρβων. Οπωσδήποτε δεν εγκρίναμε καμιά επιχείρηση, με στόχο τη βίαιη απομάκρυνση του πληθυσμού, τόνισε.

Ο κ. Γκαλμπράιτ εκτίμησε ότι η Κροατία έχει προβεί σε μία ενέργεια χωρίς προηγούμενο στις διεθνείς σχέσεις, επειδή οι στρατηγοί παραπέμφθηκαν σε δίκη, μετά τον πόλεμο τον οποίο κέρδισαν, αν και το σύνηθες είναι να το κάνουν οι ηττημένοι.

«Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο η Κροατία άλλαξε από την περίοδο του Τούτζμαν και ότι εξελίχθηκε σε σύγχρονη δημοκρατική χώρα, στην οποία υπάρχει κράτος δικαίου, το οποίο ίσως να μην υπήρχε υπ
Keywords
Τυχαία Θέματα