Οδηγός για αρχάριους: Πως λειτουργεί το σκορ στο τένις

Μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των νεοεισελθέντων στο μαγικό κόσμο του τένις, είναι η κατανόηση της καταμέτρησης των πόντων σε ένα ματς

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αρχάριοι τενίστες, είναι ιδιαίτερα ανυπόμονοι να ξεκινήσουν να παίζουν αγώνες, ακόμα κι αν η τεχνική τους δεν βρίσκεται σε επίπεδο ματς.

Το τένις είναι ένα πολύ απαιτητικό άθλημα που απαιτεί πολλά μαθήματα για την εκμάθηση σωστής τεχνικής και τοποθέτησης σώματος, πριν ξεκινήσουν τα διασκεδαστικά ματς. Ωστόσο, ο αρχάριος τενίστας θέλει να σερβίρει κατευθείαν, θέλει να ανταλλάξει μπάλες με αντίπαλο και θέλει να νιώσει λίγο

από την ατμόσφαιρα ενός Grand Slam αγώνα που έχει παρακολουθήσει στην τηλεόραση.

Έτσι, είναι ωφέλιμο να γνωρίζει πως μετράμε το σκορ σε έναν αγώνα τένις. Σίγουρα ο προπονητής είναι αυτός που θα του μάθει να μετράει και συνήθως αυτό γίνεται στην πράξη, ωστόσο δεν είναι άσχημο να πάτε διαβασμένοι στην πρώτη σας προσπάθεια για αγώνα, στην ακαδημία που είστε μέλος…

Διαβάστε επίσης -> Οδηγός για αρχάριους: Οι τύποι των επιφανειών τένις

Ένα παιχνίδι τένις, χωρίζεται σε πόντους (points), games και sets. Ένα set αποτελείται από games (τουλάχιστον έξι), τα οποία με τη σειρά τους αποτελούνται από πόντους.

Λέμε ότι ένας τενίστας πήρε το σετ, όταν έχει κερδίσει έξι games, με διαφορά τουλάχιστον δύο games από τον αντίπαλό του (πχ 6-3, 6-4 ή 7-5). Aν το σετ είναι ισόπαλο 6-6 games, οι δύο μονομάχοι λύνουν τις διαφορές τους στο λεγόμενο tie break που αποτελείται από πόντους και για να το κερδίσει κάποιος θα πρέπει να φτάσει πρώτος στους 7 πόντους, με διαφορά τουλάχιστον δύο πόντων πχ 7-5. Αν στο tie break υπάρχει ισοπαλία 6-6, τότε αυτό κρίνεται στους οχτώ πόντους και πάει λέγοντας…

Συνήθως οι αγώνες τένις, κρίνονται στα τρία σετ (best of three) και κερδίζει αυτός που θα πάρει δύο σετ (2-0 ή 2-1) ενώ το format best of five (πρέπει να κερδίσεις τρία σετ: 3-0, 3-1, 3-2) συναντάται κυρίως στα Grand Slam.

Διαβάστε επίσης -> Πως λειτουργεί η κατάταξη της ATP

Οι πόντοι στο game

Ένα game αποτελείται από σειρά πόντων και το ξεκινάει αυτός που σερβίρει (server). Για να κερδίσεις ένα game, πρέπει να πάρεις τουλάχιστον 4 πόντους με ένα περιθώριο δύο ή περισσότερων πόντων απ’τον αντίπαλό σου. Οι πόντοι που αποτελείται ένα game είναι οι εξής: 0 (love), 15, 30, 40, game.

Παράδειγμα, αν ο σέρβερ έχει κερδίσει τρεις πόντους και ο αποδέκτης (receiver) έναν, τότε το σκορ είναι 40-15 και ο σέρβερ έχει game point που σημαίνει πως αν κερδίσει τον επόμενο πόντο, θα πάρει και το game.

Αν ο σέρβερ έχει κερδίσει δύο πόντους και ο αποδέκτης τρεις, τότε το σκορ είναι 30-40 και ο receiver έχει break point (σπάσιμο στο σερβίς).

Όταν οι δύο αντίπαλοι έχουν τον ίδιο αριθμό πόντων (30/30 ή 15/15), το ονομάζουμε “30 όλα” ή “15 όλα”

Αν το game πάει στο 40/40 (deuce), το game θα κριθεί στο πλεονέκτημα. Από εκείνο το σημείο, θα κερδίσει αυτός που θα πάρει δύο πόντους συνεχόμενους/διαφορά. Αν ο σέρβερ πάρει τον επόμενο πόντο, θα είναι πλεονέκτημα (advantage) για τον ίδιο και game point ενώ αν τον πάρει ο receiver θα έχει advantage και θα χρειάζεται έναν ακόμη πόντο για το break.

Σε ένα game, πριν την εκτέλεση του επόμενου πόντου, φωνάζουμε το σκορ του game με πρώτο αριθμό αυτό του server. Αν ο σέρβερ προηγείται 30/15, φωνάζουμε “30/15”. Αν ο αποδέκτης του σερβίς έχει κερδίσει δύο πόντους και ο σέρβερ κανέναν, φωνάζουμε “0/30”.

Game scoring

Number of
points wonCorresponding
call0“love”1“15”2“30”3“40”4Game

Tie break scoring

ScoreCorresponding
call1–0“One, zero”4–3“Four, three”4–4, 5–5, 6–6, etc.“Four-all”, “five-all”, “six-all”, etc.4–7, 10–8, etc.“set”

Ιστορία

Το υπάρχον σύστημα καταμέτρησης πόντων, 15, 30, 40 πιστώνεται στους Γάλλους, από την εποχή του μεσαίωνα. Έχει καθιερωθεί η θεωρία του ρολογιού, για την μέτρηση των πόντων με ένα τέταρτο την κίνηση του χεριού, για να δείξει τον πόντο. Όταν το χέρι μετακινηθεί στο 60, το game ολοκληρώνεται. Ωστόσο, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το παιχνίδι δεν θα μπορούσε να κερδηθεί με μια διαφορά ενός βαθμού στα αποτελέσματα των παικτών, εισήχθη η ιδέα του “deuce”.

(Σε κάποιους αγώνες, όπως στα διπλά ή τα μικτά, έχει επικρατήσει το no ad (χωρίς advantage) και το game κρίνεται στον επόμενο πόντο από το deuce (40/40). Είναι ο λεγόμενος deciding point)

Μια άλλη θεωρία, αναφέρει ότι το σύγχρονο σύστημα καταμέτρησης πόντων, προήλθε από το γαλλικό παιχνίδι Jeu de Paume που ήταν μια παραλλαγή του τένις, μόνο που δεν παιζόταν με ρακέτες αλλά με τα χέρια. Το παιχνίδι ήταν πολύ διαδεδομένο στη Γαλλία, πριν τη Γαλλική Επανάσταση και είχαν καταμετρηθεί πάνω από 1,000 γήπεδα, μόνο στο Παρίσι. Το παραδοσιακό γήπεδο ήταν 90 πόδια, 45 πόδια σε κάθε μεριά. Όταν ο σέρβερ έπαιρνε πόντο, μετακινούνταν 15 πόδια μπροστά προς το φιλέ. Αν ο σέρβερ σκόραρε ξανά, μετακινούνταν άλλα 15 πόδια. Αν ο σέρβερ έπαιρνε και τρίτο πόντο, πήγαινε μπροστά 10 πόδια.

Το ξεκίνημα της χρήσης του όρου “love” για το μηδέν, επίσης έχει διαφορετικές θεωρίες. Η επικρατούσα θεωρία, αναφέρει ότι προέρχεται από τη γαλλική λέξη l’œuf (αυγό) κι αυτό μοιάζει με μηδέν.

Μια άλλη θεωρία για την προέλευση της χρήσης της love, προέρχεται από την ιδέα ότι, στην αρχή οποιουδήποτε αγώνα, όταν το αποτέλεσμα είναι στο μηδέν, οι παίκτες εξακολουθούν να “αγαπούν ο ένας τον άλλον”.

Διαβάστε επίσης: Το άγνωστο CPI που ορίζει την ταχύτητα του court

The post Οδηγός για αρχάριους: Πως λειτουργεί το σκορ στο τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα