Μία δεκαετία με ξεκάθαρους πρωταγωνιστές

Το τέλος της φετινής χρονιάς δεν συνεπάγεται ένα τυπικό φινάλε σεζόν αλλά βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας καινούριας δεκαετίας που οδηγεί σε αναπόφευκτες…περιπλανήσεις στο παρελθόν ώστε να δούμε τι ακριβώς είδαμε τα προηγούμενα δέκα χρόνια στο παγκόσμιο τενιστικό στερέωμα.

Την περίοδο, λοιπόν, 2010-2019, το παγκόσμιο τένις είχε ξεκάθαρα πέντε πρωταγωνιστές: τους Big3 φυσικά (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς) αλλά και τους Άντι Μάρεϊ και Σταν Βαβρίνκα, την μαγική πεντάδα που είχε περιγραφεί κάποτε ως Fab5!

Οι τενίστες που αναφέραμε ήταν οι μοναδικοί που κατάφεραν να κερδίσουν Grand

Slam όλη αυτή τη δεκαετία με μοναδική εξαίρεση τον Μάριν Τσίλιτς στο US Open 2014.

Mπαίνοντας στη δεκαετία, οι Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ είχαν ήδη «εμπεδώσει» τη θέση τους ως οι κορυφαίοι τενίστες στον κόσμο.

Πάρα πολύ γρήγορα, κυρίως από το 2011 και μετά, η μετεωρική άνοδος του Νόβακ Τζόκοβιτς άλλαξε εντελώς τα δεδομένα.

Ο θρυλικός πια Σέρβος μπήκε «σφήνα» στους δύο «αιώνιους» και έδωσε νέα πνοή στο παγκόσμιο τένις σπάζοντας την κυριαρχία του διπόλου αυτού.

Σταθερά κοντά στο επίπεδο και των τριών, ήταν και ο Άντι Μάρεϊ.

Μπορεί να έχασε τους πρώτους πέντε τελικούς Slam στην καριέρας του, αλλά ο 32χρονος Σκωτσέζος, από το 2012 και μετά, άρχισε να κατακτά τόσο Major όσο και πολλαπλά Masters (είχε ήδη κερδίσει μερικά πριν) κάνοντας μια αξιοσέβαστη καριέρα, αρκετά βήματα πίσω όμως από τους άλλους τρεις.

Και, από το 2013 και μετά, όταν ήταν 28(!) ετών, ο Στάνισλας Βαβρίνκα άρχισε να μεταμορφώνεται από έναν ποιοτικό τενίστα σε ένα κορυφαίο παίκτη, «φονέα των γιγάντων» που κατάφερνε με απίστευτο επιθετικό τένις να κερδίζει τους καλύτερους στην τέλεια μέρα του.

Κάπως έτσι, μέσα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για κάποιον πέραν από τους προαναφερθέντες να κερδίσει Slam, o Stanimal κέρδισε τρία αντιμετωπίζοντας σε όλους τους τελικούς του μέλη του Big3 (Ναδάλ, Τζόκοβιτς).

Συνολικά, οι πέντε τους κέρδισαν 198(!) τίτλους την περασμένη δεκαετία, 39 από τα 40 Grand Slam, 72 από τους 90 Masters τίτλους και 7 από τα 10 ATP Finals!

Όπως θα δείτε από τα συνολικά στατιστικά, ο Νόβακ Τζόκοβιτς ξεχωρίζει ανάμεσα στους πέντε αυτούς τρομερούς τενίστες, όσον αφορά στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και δίκαια κέρδισε τον τίτλο του «παίκτη της δεκαετίας».

Tζόκοβιτς

Τίτλοι: 61
Grand Slam: 15
ATP Finals: 4
Masters 1000: 29
Year End No1: 5

Ναδάλ

Τίτλοι: 48
Grand Slam: 13
ATP Finals: –
Masters 1000: 20
Year End No1: 4

Φέντερερ

Τίτλοι: 42
Grand Slam: 5
ATP Finals: 2
Masters 1000: 12
Year End No1: –

Μάρεϊ

Τίτλοι: 32
Grand Slam: 3
ATP Finals: 1
Masters 1000: 10
Year End No1: 1

Βαβρίνκα

Τίτλοι: 15
Grand Slam: 3
ATP Finals: –
Masters 1000: 1
Year End No1: –

Κώστας Αϊτάκης

The post Μία δεκαετία με ξεκάθαρους πρωταγωνιστές appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα