Μυϊκές ανισορροπίες και κυρίαρχη πλευρά στο τένις

12:12 9/7/2018 - Πηγή: Tennis24

Το τένις είναι ένα παιχνίδι επανάληψης. Έτσι, είτε ένας παίκτης χτυπά εκατοντάδες φορές το μπαλάκι κατά τη διάρκεια μίας προπόνησης ή ενός τουρνουά, είτε τρέχει αρκετά χιλιόμετρα, οι βασικές κινήσεις του τένις εκτελούνται ξανά και ξανά.

Με τόσο μεγάλη επαναληπτικότητα είναι εύκολο να δούμε πώς ένας παίκτης του τένις θα μπορούσε να αναπτύξει ανισορροπίες δυνάμεων και ευελιξίας σε όλο του το σώμα, ανισορροπίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή να περιορίσουν τις επιδόσεις του αν δεν διορθωθούν.

Κάποιες μυϊκές ανισορροπίες ειναι αναμενόμενες σε έναν παίκτη

του τένις. Για παράδειγμα, είναι φυσικό για έναν παίκτη να είναι πιο ισχυρός στην κυρίαρχη πλευρά του.

Αλλά τι συμβαίνει όταν μια ομάδα μυών είναι ισχυρότερη από όλες τις άλλες που δρουν και συμβάλλουν στην (αποτελεσματικότητα) μιας άρθρωσης;

Τι συμβαίνει εάν η ευελιξία είναι περιορισμένη;

Αυτά τα είδη ανισορροπιών αποτελούν συχνά αιτία ανησυχίας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να επηρεάσουν την απόδοση ή και να οδηγήσουν σε τραυματισμό. Όλα τα μέρη του σώματος συνδέονται μαζί σε μια κινητική αλυσίδα. Η δύναμη και η ισχύς που παράγονται στα πόδια, για παράδειγμα, μπορούν να μεταφερθούν από τα πόδια μέσω του σώματος και τελικά να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή της ταχύτητας στην κεφαλή της ρακέτας. Ένας ασθενής σύνδεσμος ή ένα σπάσιμο της κινητικής αλυσίδας, που προκαλείται από περιορισμούς στη δύναμη ή την ευκαμψία, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό καθώς οι μύες σε όλο το σώμα αναγκάζονται να χειρίζονται ασυνήθιστα φορτία.

Ετσι βλέπουμε ότι ένας αθλητής με μεγάλη διαφορά μεταξύ κυρίαρχης και (αδύναμης) πλευράς μπορεί να οδηγηθεί σε συχνούς τραυματισμούς και χαμηλότερη απόδοση στο παιχνιδι του.

Συνοψίζοντας όσον αφορά την ανάπτυξη και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ενός αθλητή τένις, θα πρέπει να ληφθεί υπόψην η ανάγκη για ομοιογενή εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων με ανάλογη επιβάρυνση και ένταση.

Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος – [email protected]

Who is who
Γεννημένος το 1992. Αθλητής της Π.Α.Ε Πανιώνιος από το 1998 στις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι και το 2009 στην ομάδα νέων, καθώς συμμετείχε και σε προπονήσεις με την επαγγελματική ομάδα. Ήταν μέλος της μεικτής Αθηνών παίδων και εφήβων, ενώ δύο χρόνια αγωνιζόταν στην ΠΑΕ Τρίκαλα στη Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το 2014 πήρε το πτυχίο του από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κατά την περίοδο 2013-2014 βρέθηκε στην Ισπανική Ακαδημία του Carlos Ferrero και παρακολούθησε το πρόγραμμα φυσικής κατάστασης της ακαδημίας τένις. Το 2016 παρακολούθησε το προγραμμα φυσικής κατάστασης στην ακαδημία τένις της Justine Henin (πρώην no1 WTA) στο Βέλγιο, ενώ το 2017 βρέθηκε για τον ίδιο λόγο στην Ιταλία κι συγκεκριμένα στην ακαδημία τένις του Claudio Panatta (Academia Panatta).

Από το 2014 και μετά συνεργάζεται με τον επί σειρά ετών Πρωταθλητή Ελλάδος και προπονητή Τένις Τάσο Μπαβέλα. Αυτή την περίοδο προπονεί στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης, τα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα της ακαδημίας τένις, Bavelas Tennis Approach, και είναι υπεύθυνος γυμναστής στο Tweener Tennis Club στη Σαρωνίδα.

The post Μυϊκές ανισορροπίες και κυρίαρχη πλευρά στο τένις appeared first on Tennis24.

Keywords
Τυχαία Θέματα