Βουλή: Σκληρή κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία – «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση της συμπληρωματικής ρύθμισης της κυβέρνησης με την οποία επιχειρείται να μπει «φρένο» στο κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη προκειμένου να μην συμμετάσχει στις εκλογες.

Την τροπολογία της κυβέρνησης αναμένεται να στηρίξουν η πλειοψηφία της ΝΔ

και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να απέχει από την ψηφοφορία και το ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 να καταψηφίσουν.

Η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως με την αρνητική της στάση κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και υιοθετεί τα επιχειρήματα της υπεράσπισης των φασιστών, με την Κουμουνδούρου να απαντά πως δεν θα συμμετάσχει στους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης και δεν θα ψηφίσει την τροπολογία καθώς καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι κινήθηκε αφότου είδε τα ποσοστά του κόμματος του Κασιδιάρη να ανεβαίνουν.

Την απάντηση στο φασισμό θα την δώσει η κρίση του ελληνικού λαού και οι αγώνες του στην κοινωνία και όχι η κρίση των δικαστών τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που πήρε το λόγο. Κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη για μια επιπόλαιη επιλογή αποτέλεσμα των θεσμικών ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Επίσης, στηλίτευσε την κριτική του κυβερνώντος κόμματος που υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι στη Χρυσή Αυγή και παράλληλα έκανε λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την δικαιοσύνη. Υπογράμμισε ότι το θέμα θα είχε λυθεί αν, όπως εξ αρχής προειδοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο, που να ορίζει «ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης». Ο οποίος, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να υπογραμμίσει το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης «τρία χρόνια τώρα κάνει προεκλογικό αγώνα ενώ είναι φυλακισμένος, με την ανοχή της κυβέρνησης».

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ναζιστών για προεκλογικούς λόγους. «Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα, δεν το είχατε πει ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα. Διότι είναι ένα ζήτημα ποια είναι  η βέλτιστη διάταξη και είναι ένα άλλο ζήτημα να υιοθετείτε την επιχειρηματολογία των άλλων. Μάλιστα το πήγατε ένα βήμα παραπάνω και μας είπατε ότι ενδέχεται να καταδικαστούμε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ε, λοιπόν, τι να πω. Ακόμα και  ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Γιατί το κάνατε ; Για να δικαιολογήσετε ότι δε θα ψηφίσετε τη διάταξη;» είπε ο κ. Βορίδης.

Live η συζήτηση στη Βουλή

Την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μεταξύ άλλων είπε ότι ανέμενε ότι έστω και την τελευταία στιγμή ότι ο κ. Τσίπρας θα συναινούσε στο να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές κάτι που δεν έκανε. «Και δεν ήταν η πρώτη φορά» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Αιχμηρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.

«Μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα ξαναφέρει στον τόπο δικαιοσύνη», αναφέρει η κ. Τσαπανίδου και προσθέτει: «Αφού η κυβέρνηση τα έκανε μαντάρα σε όλους τους τομείς της ζωής μας, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την ακρίβεια μέχρι το φασιστικό μόρφωμα Κασιδιάρη, τώρα της φταίει πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ! Καταλάβαμε. Όπως και οι πολίτες. Που γνωρίζουν ότι μετά τη 21η Μαΐου, τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους, θα τα αντιμετωπίσει η προοδευτική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να αναμετρηθεί με την αδικία και να ξαναφέρει στον τόπο δικαιοσύνη».

Δεν έχετε το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο ότι κλείνει κάποια πολιτική δύναμη – αν είναι δυνατόν – το μάτι στη Χρυσή Αυγή, τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

«Ναι» στην τροπολογία λέει το ΠΑΣΟΚ

«Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μία εγκληματική οργάνωση από τις εκλογές, γιατί αυτή είναι η προστασία της Δημοκρατίας. Και δεν ψάχνουμε αφορμές για να σταθούμε μικροπολιτικά» επισήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Αρνητική στάση τηρούν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το πλαίσιο το οποίο θα εφαρμόσει ο Άρειος Πάγος δεν θα περιοριστεί μόνο στη φασιστική οργάνωση, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα, υποστήριξε από την πλευρά της η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Δεν αλλάζεις τη Δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η Δημοκρατία, δεν βρομίζουμε τη Δημοκρατία ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Βελόπουλου για το θέμα.

Μιλώντας από το βήμα της βουλής ο γραμματέας του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι οι βουλευτές του κόμματος του δεν θα γίνουν συνεργοί στην ηρωοποίηση Κασιδιάρη και λοιπών, αλλά ούτε θα συμμετάσχουν στην πλάνη ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε όχι σε ντόμινο απαγορεύσεων με αντικομμουνιστική στόχευση, σημείωσε επίσης ο κ. Βαρουφάκης.

Διαβάστε επίσης:

Μάντζος: Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος

Στην Ελεονώρα Μελέτη τη Μ. Τετάρτη ο Μητσοτάκης

Θεσσαλονίκη: Επίθεση με μαύρη μπογιά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σίνδο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Σκληρή, ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, Κασιδιάρη,vouli, skliri, nd – syriza, kasidiari