«Βόμβα» από Washington Post: Η Αίγυπτος επιχείρησε να στείλει πυρομαχικά στη Ρωσία

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι σχεδίαζε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για την Ρωσία και έδωσε οδηγίες στους εμπλεκόμενους αξιωματούχους να κρατήσουν μυστικά τα σχέδια παραγωγής και μεταφοράς των όπλων για να αποφευχθούν «προβλήματα με τη Δύση», όπως προκύπτει από τα διαβαθμισμένα αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο.

Η Washington Post γράφει συγκεκριμένα ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, που είναι

από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, έδωσε εντολή σε υπεργολάβους να προχωρήσουν στην παραγωγή 40.000 ρουκετών που θα διοχετεύονταν μυστικά στην Ρωσία.

Σε ένα από τα διαβαθμισμένα έγγραφα, με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, συνοψίζονται υποτιθέμενες συζητήσεις μεταξύ του προέδρου Σίσι και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και αναφέρονται σχέδια για την προμήθεια στην Ρωσία πυρομαχικών. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν είχε εντοπιστεί ως τώρα και περιήλθε σε γνώση της Washington Post από ένα σύνολο φωτογραφιών που ανέβηκαν σε δημοφιλή εφαρμογή που χρησιμοποιούν όσοι παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η θέση της Αιγύπτου από την αρχή βασίζεται στη μη ανάμειξη στην κρίση και στη δέσμευση τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ παγίως η Αίγυπτος δεσμεύεται από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και τη διεθνή νομοθεσία».

«Εξακολουθούμε να καλούμε τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να φθάσουν σε πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε: «δεν γνωρίζουμε να έχει υλοποιηθεί τέτοιο σχέδιο. Δεν έχουμε δει να γίνεται κάτι».

Η Washington Post γράφει ότι η Αίγυπτος και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, που έχουν συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, προσπαθούν να μείνουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης της Δύσης με την Ρωσία, επιδιώκοντας ένα δυνητικό αντιστάθμισμα έναντι του ρόλου των ΗΠΑ που συρρικνώνεται στην περιοχή και την διασφάλιση ισορροπιών σε οικονομικά και στρατιωτικά θέματα.  Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε αύξηση των τιμών των σιτηρών, γεγονός που προβλημάτισε ιδιαιτέρως τη Αίγυπτο, η οποία εξασφαλίζει άνω του 80% των σιτηρών που χρειάζεται από την Ρωσία και την Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης:

Με τη «μάχη κατά του πληθωρισμού» ξεκινά ο Ερντογάν την προεκλογική εκστρατεία του

«Πάγος» σε Μακρόν από τους σκληροπυρηνικούς κατά της Κίνας: Δεν μιλάς εξ ονόματος της Ευρώπης

QatarGate: Βγαίνει από τη φυλακή με βραχιολάκι και ο Μαρκ Ταραμπέλα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βόμβα, Washington Post, Αίγυπτος, Ρωσία,vomva, Washington Post, aigyptos, rosia