«Πάγος» σε Μακρόν από τους σκληροπυρηνικούς κατά της Κίνας: Δεν μιλάς εξ ονόματος της Ευρώπης

Τα σχόλια του Μακρόν σε σχέση με την πολιτική της Ευρώπης απέναντι σε Ταϊβάν και Κίνα προκάλεσαν στους πιο σκληροπυρηνικούς ευρωπαίους αξιωματούχους κακή εντύπωση αλλά και επικρίσεις,

Τα σχόλια του Μακρόν «όχι μόνο αγνοούν τη ζωτική θέση της Ταϊβάν στην παγκόσμια οικονομία, αλλά υπονομεύουν τη δέσμευση δεκαετιών της διεθνούς κοινότητας για τη διατήρηση της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν», δήλωσε τη Δευτέρα η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC) σε δήλωσή της.

«Πρέπει να τονιστεί ότι τα λόγια του προέδρου δεν συνάδουν με

τις σκέψεις που κυριαρχούν στα νομοθετικά σώματα της Ευρώπης και πέραν αυτών», αναφέρεται στη δήλωση, η οποία υπογράφηκε από βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων 15 βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ — κι ενός από το κόμμα του Μακρόν στο Γαλλία, καθώς και τρεις ευρωβουλευτές και 13 βρετανούς βουλευτές.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Μακρόν είναι ιδιαίτερα άστοχες, εν μέσω συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων του κινεζικού στρατού στα στενά της Ταϊβάν.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε σε συνέντευξή του στο POLITICO την περασμένη εβδομάδα, ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν.

Ο Μακρόν είπε ότι «ο μεγάλος κίνδυνος» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ότι έχει «εμπλακεί σε κρίσεις που δεν είναι δικές μας, κάτι που την εμποδίζει να οικοδομήσει τη στρατηγική της αυτονομία».

«Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι Ευρωπαίοι… είναι προς το συμφέρον μας να επιταχύνουμε [μια κρίση] στην Ταϊβάν; Όχι», είπε ο Μακρόν.

«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε θέση σε αυτό το θέμα και να υιοθετήσουμε την ατζέντα των ΗΠΑ και την υπερβολική αντίδραση της Κίνας», πρόσθεσε.

The Chinese Foreign Ministry reacted to Macron's words about the status of Taiwan.

"The Taiwan issue is exclusively China's internal affair," Chinese Foreign Ministry spokesman Wang Wenbin said.

"We hope that all countries will clearly understand the essence of the Taiwan… pic.twitter.com/9f45rIL7FD

— Spriter (@Spriter99880) April 10, 2023

Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Mike Gallagher, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επίλεκτης Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, τις χαρακτήρισε «ντροπιαστικές» και «επαίσχυντες», ενώ ο Norbert Röttgen, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής και πρώην επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Bundestag, έγραψε στο Twitter ότι ο Μακρόν είχε «καταφέρει να μετατρέψει το ταξίδι του στην Κίνα σε πραξικόπημα δημοσίων σχέσεων για τον [Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ] και καταστροφή της εξωτερικής πολιτικής για την Ευρώπη».

#Macron has managed to turn his China trip into a PR coup for Xi and a foreign policy disaster for Europe. With his idea of ​​ sovereignty, which he defines in terms of distance rather than partnership with the USA, he is increasingly isolating himself in Europe.

— Norbert Röttgen (@n_roettgen) April 10, 2023

Η IPAC είναι μια ομάδα βουλευτών από 29 χώρες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που στοχεύει «να εργαστεί για τη μεταρρύθμιση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι δημοκρατικές χώρες προσεγγίζουν την Κίνα», συμπεριλαμβανομένης της «ανάπτυξης μιας συνεκτικής απάντησης στην άνοδό της».

Διαβάστε επίσης:

QatarGate: Βγαίνει από τη φυλακή με βραχιολάκι και ο Μαρκ Ταραμπέλα

Libération: «Γιατί η βελγική Δικαιοσύνη επιμένει να κρατάει φυλακισμένους δύο Ευρωβουλευτές;»

Ιράν: Μυστήριο με τις νέες δηλητηριάσεις μαθητριών σε σχολεία – «Σιγή» από την Τεχεράνη, για «τοξικά αέρια» μιλούν οι γιατροί

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πάγος, Μακρόν, Κίνας, Ευρώπης,pagos, makron, kinas, evropis