ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ..!!!

ΦΡΈΝΟ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΊΑ ΑΠΌ ΜΈΡΚΕΛ - ΣΑΡΚΟΖΊ!

Άναψε «πράσινο» για νέο «πακέτο» έως και 180 δισ. (!) που θα συμφωνηθεί ταυτόχρονα με την εκταμίευση της πέμπτης δόσης - «Λαϊκή» στροφή στην οικονομική πολιτική με νέο «τσάρο» τον Ευ. Βενιζέλο, τήρηση δεσμεύσεων περιμένουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ - Ράλι
ανακούφισης στις αγορές: κέρδη 3,80% στο ΧΑ, μεγάλη πτώση στα CDS - Νέο σενάριο για εκλογές μέσα στο...
καλοκαίρι!

Τέλος στα σενάρια άτακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας τον Ιούλιο και (αμυδρές) ελπίδες ότι το νέο πρόγραμμα διάσωσης θα κρατήσει «ζωντανή» τη χώρα τουλάχιστον ως το 2013, έδωσε χθες η κατάληξη του διπλού πολιτικού δράματος των τελευταίων ημερών, σε Ευρώπη και Αθήνα: Μέρκελ και Σαρκοζί συμφώνησαν να τελειώσει γρήγορα και με περιορισμένη εμπλοκή των ιδιωτών η διαπραγμάτευση για το νέο «πακέτο» διάσωσης της Ελλάδας, που ο Έλληνας πρωθυπουργός προανήγγειλε την Πέμπτη ότι θα έχει διαστάσεις «μαμούθ», ενώ στην Αθήνα τελείωσε το επεισόδιο εσωτερικής αμφισβήτησης της κυβέρνησης και του νέου μνημονίου, με τον ανασχηματισμό που οδήγησε τον Ευ. Βενιζέλο στη θέση του νέου «τσάρου» της Οικονομίας.
Το Βερολίνο τροφοδότησε τις τελευταίες εβδομάδες τα σενάρια άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας, στο Βερολίνο δόθηκε χθες η λύση που την αποτρέπει, με ένα κρίσιμο deal μεταξύ Μέρκελ και Σαρκοζί. Η συμφωνία προβλέπει ότι όλες οι λεπτομέρειες για το νέο ελληνικό «πακέτο» διάσωσης θα διευθετηθούν το συντομότερο, για να αποφευχθεί μια αναβολή για τον Σεπτέμβριο, που θα συντηρούσε την αβεβαιότητα στις αγορές. Οι Γερμανοί έκαναν ένα βήμα πίσω στις προτάσεις τους για επιμήκυνση ολόκληρου του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες, κυρίως τράπεζες, αποδεχόμενοι την εθελοντική επιμήκυνση μέρους των ομολόγων, η οποία θα ρίξει τα βάρη κυρίως στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Στην αλλαγή στάση της Μέρκελ μέτρησαν κυρίως δύο παράγοντες: ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την Γερμανίδα καγκελάριο την Πέμπτη ότι ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι στην Αθήνα και θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του μήνα, έστω και μόνο με τις ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το Μνημόνιο Νο2 (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα). Επιπλέον, ο Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλησε να αναλάβει τον κίνδυνο «έκρηξης» στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, κυρίως μάλιστα στο γαλλικό, καθώς η Γαλλία, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απηύθυναν στο Βερολίνο δραματικές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που θα είχε μια συνολική επταετής επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, που θα έφερνε την Ελλάδα σε απόσταση... χιλιοστών από τον τεχνικό ορισμό της χρεοκοπίας.
Κλείνοντας το μέτωπο με την ΕΚΤ, η Μέρκελ τόνισε μετά τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο ότι: «επιθυμούμε μια συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε εθελοντική βάση. Γι’ αυτό θα πρέπει να εργασθούμε από κοινού με την ΕΚΤ. Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ σε αυτό το θέμα». «Είναι μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδος», σχολίασε από την πλευρά του ο Σαρκοζί, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος αναβολής της συμφωνίας για τη νέα χρημ
Keywords
Τυχαία Θέματα