Με τις προσφορές "παρά πόδας" οι γαλλικές εταιρείες για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα

«Ποιός θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του γαλλικού περιοδικού L'Usine Nouvelle υπογραμμίζοντας πως οι γαλλικές εταιρείες Veolia, EDF, Bollore, είναι ήδη έτοιμες για την όποια διαδικασία επιλεγεί, προκειμένου να περάσουν στους ιδιώτες οι επιχειρήσεις που ελέγχονται στο σύνολό τους ή μέρος τους από....
το ελληνικό δημόσιο.
Πάντως, στο επίμαχο δημοσίευμα παρουσιάζεται
η πραγματική διάσταση της υπόθεσης, αφού όπως σωστά επισημαίνεται, υπάρχουν δύο ειδών επενδυτές. Αυτοί που αναζητούν όντως ία επιχειρηματική ευκαιρία και προσβλέπουν σε μία μακρόχρονη επένδυση και απόδοση του κεφαλαίου τους και αυτοί που, το περιοδικό τους χαρακτηρίζει «λύκους» αναζητούν, επιχειρήσεις που πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, προκειμένου αφού περιέλθουν στην ιδιοκτησία τους να διαχωρίσουν τα τμήματά τους και τα πουλήσουν ξεχωριστά, ευελπιστώντας και προσβλέποντας σε σημαντικά κέρδη από την μεταπώλησή τους, εμφανίζοντας τες ως εξειδικευμένες εταιρείες στο είδος τους.

Ο συντάκτης του άρθρου επιχειρεί να προβεί σε μία διάκριση των δημοσίων ελληνικών επιχειρήσεων που θα περάσουν στο ιδιωτικό τομέα, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Έτσι, αναφέρεται στο δημοσίευμα πως αφενός μεν υπάρχουν οι εταιρείες εκείνες που έχουν μικρές ζημίες ή καθόλου κέρδη και αυτές που παρουσιάζουν σημαντικά κέρδη. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο ΟΣΕ, ενώ αναφέρονται ως κερδοφόρες και με πολύ καλές προοπτικές απόδοσης κερδών η ΕΥΔΑΠ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, για τις οποίες αναφέρει πως η EDF είναι αυτή που θα θελήσει να αποκτήσει τις μετοχές που το δημόσιο θα πωλήσει, καθώς η αγορά φυσικού αερίου παρουσιάζει σημαντικές και πολλές προοπτικές, ενόψει μάλιστα και των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διαμέσου της Ελλάδας. Παράλληλα, στο περιοδικό επισημαίνεται πως οι γαλλικές εταιρείες θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον «έλεγχο των αυτοκινητοδρόμων, ενώ π[περιορισμένο φαίνεται να είναι το ενδιαφέρον που δείχνουν αντίστοιχες γαλλικές εταιρείες για τα καζίνο, τον ΟΔΙΕ (παρά το αρχικό ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τον αντίστοιχο γαλλικό οργανισμό πριν από το Πάσχα), τον ΟΠΑΠ και τις αλυσίδες ξενοδοχείων, επιχειρήσεις που, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μάλλον θα καταλήξουν στην ιταλική μαφία!!!

http://dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα