Συρρίκνωση οικονομικής δραστηριότητας

Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία ερευνών Markit. Ο σύνθετος δείκτης PMI για την παραγωγή στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 49,3 μονάδες από 50,4 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο (κάθε μέτρηση χαμηλότερη από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ οι τιμές πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνουν αύξηση της δραστηριότητας). Η μείωση του σύνθετου δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες οφείλεται
στη συρρίκνωση του τομέα των υπηρεσιών, ενώ ο τομέας της μεταποίησης σημείωσε οριακή άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας φαίνεται ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ισπανία και την Ιταλία, όπου ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 42,9 και στις 44,7 μονάδες, αντίστοιχα (το χαμηλότερο επίπεδο δύο μηνών). Αντίθετα, η κατάσταση ήταν καλύτερη για τις τρεις άλλες χώρες της Ευρωζώνης - τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία - για τις οποίες η Markit παρουσιάζει στοιχεία. Ειδικότερα, στη Γερμανία ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 53,2 μονάδες, στη Γαλλία στις 50,2 μονάδες και στην Ιρλανδία στις 52,3 μονάδες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Γουίλιαμσον έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με την επιχειρηματική δραστηριότητα να μειώνεται εκ νέου τον Φεβρουάριο, παραμένει οριακό, αν η οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο (σ.σ.: στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 συρρικνώθηκε κατά 0,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat), ωθώντας την περιοχή ξανά σε ύφεση. Στο στάδιο αυτό, η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα έχει συρρικνωθεί κατά 0,1% στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Ενδεχομένως περισσότερο ανησυχητικό, η συνεχιζόμενη μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας στην Ιταλία και την Ισπανία υποδηλώνει ότι η επιστροφή τους στην ανάπτυξη φαίνεται ακόμη να είναι ακόμη πολύ μακριά. Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να μειώνουν την απασχόληση και τις τιμές τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η συνεχιζόμενη αδυναμία χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα επιβραδύνει την ανάπτυξη άλλων χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες εξαρτώνται παραδοσιακά από το εμπόριο στην περιοχή, περιορίζοντας έτσι την ανάκαμψη στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες βόρειες χώρες της Ευρωζώνης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα