ΙΡΙ: Ζητά την απελευθέρωση δημοσιογράφου

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) ζήτησε από την Τουρκία να απελευθερώσει τον ερευνητή δημοσιογράφο Νεντίμ Σενέρ, ο οποιος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο και δικάζεται για συνομωσία, αναφέρει το IPI σε ανακοίνωσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.«Καλούμε τις τουρκικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Σενέρ και τους συγκατηγορουμένους του στη δίκη και να εγγυηθούν πως η δίκη τους είναι δίκαιη», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του IPI Άλισον Μπέθελ Μακένζι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Νεντίμ Σεμέρ,

ο οποίος συνελήφθη στις 3 Μαρτίου 2011, κατηγορείται μαζί με 13 άλλους ότι βοήθησε το λεγόμενο δίκτυο Εργκένεκον, ύποπτο ότι επιχείρησε να δημιουργήσει πεδίο ευνοϊκό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης. Κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης ως 15 ετών.

Όπως και οι συγκατηγορούμενοί του, ο δημοσιογράφος δεν ενημερώθηκε για το αντικείμενο των κατηγοριών σε βάρος του παρά μόνον αφού παρέμεινε υπό κράτηση για επτά μήνες, διευκρίνισε το IPI, το οποίο είχε ανακηρύξει το 2010 τον Νεντίμ Σενέρ Ήρωα της Ελευθερίας του Τύπου.

Ο Νεντίμ Σενέρ έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο για το φόνο του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2007 από ένα νεαρό εθνικιστή. Στο βιβλίο του ο Σενέρ επικρίνει την έρευνα που διεξήγαγε η αστυνομία.

Η Οργάνωση για τα Μέσα Ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEEMO) υπογραμμίζει πως προς το παρόν δεν έχει παρουσιαστεί καμιά απόδειξη σε βάρος του Σενέρ. «Αν υπάρχει, πρέπει να προσκομισθεί. Αν δεν υπάρχει, ο κ. Σενέρ πρέπει να απελευθερωθεί ... Θα ήθελα να υπενθυμίσω στις τουρκικές αρχές ότι το να κρατούν τον κ. Σενέρ και μια δεκαριά δημοσιογράφους στη φυλακή δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η δημοκρατία», επέμεινε ο γενικός γραμματέας της SEEMO Όλιβερ Βούγιοβιτς.

Σύμφωνα με το IPI, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι είναι σήμερα φυλακισμένοι στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα