Ανησυχία για την ρατσιστική βία

Εξαιρετικά ανησυχητικά χαρακτηρίζει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας τα στοιχεία που κατεγράφησαν μέσα στο 2012.Τα αποτελέσματα της καταγραφής παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Από τα 154 περιστατικά τα 107 έλαβαν χώρα στο Δήμο Αθηναίων κυρίως σε περιοχές του κέντρου, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Αττική, η Πλατεία Αμερικής και άλλες περιοχές γύρω από την Ομόνοια, ενώ άλλα 23 έχουν καταγραφεί

εκτός διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης 13 περιστατικά κατεγράφησαν στην Πάτρα, την Κόρινθο, ενώ τρία περιστατικά σε Ηγουμενίτσα και Έβρο αφορούν σε χώρους κράτησης.

Η πλειονότητα των περιστατικών έλαβε χώρα σε δημόσιους χώρους, ενώ έξι καταγράφονται πιο συγκεκριμένα σε Μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των περιστατικών αφορά σωματικές επιθέσεις κατά αλλοδαπών.

Οι πλειοψηφία των θυμάτων είναι άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια.

Όπως είπε ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, «ως λόγος της επίθεσης αναφέρεται κυρίως το γεγονός ότι είναι αλλοδαποί, ενώ σε ενενήντα μία περιπτώσεις τα θύματα πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες, δρουν σε ομάδες που κυκλοφορούν είτε με μηχανές είτε πεζή, πολλές φορές με συνοδεία μεγαλόσωμων σκυλιών. Είναι ντυμένοι με μαύρα ρούχα και ενίοτε με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους».

Σε οχτώ περιπτώσεις τα θύματα των επιθέσεων ή μάρτυρες ανέφεραν ότι «ανάμεσα στους δράστες των επιθέσεων αναγνώρισαν σαφώς άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, είτε επειδή φόραγαν διακριτικά της οργάνωσης, είτε επειδή τα πρόσωπά τους συνδέονται με δημόσιες εκδηλώσεις της οργάνωσης στην περιοχή, είτε επειδή γνωρίζουν ότι είναι μέλη τοπικών οργανώσεων του κόμματος».

Όσον αφορά την επίσημη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές της χώρας και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας, μόνο 24 θύματα ανέφεραν ότι έχουν προβεί σε σχετικές ενέργειες ενώ 23 θα το επιθυμούσαν. Οι υπόλοιποι δεν θα ήθελαν να προβούν σε καμία περαιτέρω ενέργεια, τις περισσότερες φορές επειδή δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα και κατά συνέπεια φοβούνται ότι θα κρατηθούν προς έκδοση απόφασης απέλασης.

«Στην πράξη», όπως ανέφερε ο κ. Τσαρμπόπουλος, «αντί οι αστυνομικές αρχές να τους αντιμετωπίσουν ως πιθανά θύματα εγκληματικής πράξης, επιδεικνύουν προτεραιότητα στον έλεγχο της νόμιμης διαμονής του καταγγέλλοντος και απέχουν από την υποχρέωση να διερευνήσουν το ίδιο το συμβάν που τους καταγγέλλεται».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο μικροσκόπιο μόνο για τα δημοσιονομικά της προβλήματα αλλά και γιατί ανέχεται να υπάρχει ρατσιστική βία στη χώρα». «Ο φόβος μας είναι ότι αυτό που συζητάμε δεν αποτελεί προτεραιότητα για το πολιτικό σύστημα», κατέληξε.


Ρεπορτάζ: Ελευθερία Κουμάντου

Keywords
Τυχαία Θέματα