Κυρίτσης: Πασχαλινό επίδομα φέτος θα πάρουν 15 με 20 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι

15:19 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Από τις 70 περίπου χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που έπαιρναν το Πασχαλινό Επίδομα μέχρι σήμερα, φέτος θα το πάρουν μόνο 15 με 20 χιλιάδες, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, προσθέτοντας ότι σχεδόν όλα τα νοικοκυριά συνταξιούχων δύο ατόμων δεν θα πάρουν φέτος πασχαλινό επίδομα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη

της ΠΕΠ και της ΕΚΥΣΥ, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι από το Δεκέμβριο του 2009 εφαρμόστηκε στη Κύπρο για πρώτη φορά σχέδιο για ενίσχυση των συνταξιούχων που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ανέφερε ότι παρόλο ότι η ΕΚΥΣΥ έχει αποστείλει τέσσερις επιστολές, δύο προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και δύο προς τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων με τις οποίες ζητούσε συνάντηση για συζήτηση των θεμάτων που έχουν σχέση με την απρόσκοπτη λειτουργία του Σχεδίου Ενίσχυσης των Συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, την παραχώρηση του Πασχαλινού Επιδόματος και την ετοιμασία των αιτήσεων που θα κυκλοφορήσουν για το 2013, εντούτοις η συνάντηση μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί και δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Αποτέλεσμα, αυθαίρετα, χωρίς καμία διαβούλευση και αγνοώντας πλήρως τους εκπροσώπους των συνταξιούχων και τις οργανώσεις που τους εκπροσωπούν, η Κυβέρνηση προχώρησε στη διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων γι΄ αυτές τις χορηγίες. Η διαφοροποίηση αυτή επηρεάζει αρνητικά χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα με βάση ανακοίνωση της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων του Υπουργείου Οικονομικών το όριο της φτώχειας μειώνεται στα €10.324 τον χρόνο για μονήρες νοικοκυριό, ή €15.486 για νοικοκυριό δύο ατόμων. Το αντίστοιχο περσινό ήταν €11.149 για ένα και €16.724 για ζευγάρι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι για το πασχαλινό επίδομα τα εισοδηματικά κριτήρια μειώνονται επίσης σε μεγάλο βαθμό.

«Από €13,390 για ένα άτομο και €20.085 για δύο άτομα ετησίως που ήταν το 2012 μειώνονται σε €6.500 και €9.750 αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων που έπαιρνε το πασχαλινό επίδομα τα τελευταία πέντε χρόνια, φέτος να μην το δικαιούται. Φέτος που τα πράγματα είναι πάρα πολύ σκληρότερα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Το πασχαλινό επίδομα φέτος μειώνεται από €270 στα €190», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι εφόσον μειώνεται το όριο της φτώχειας θα μειωθεί πιθανό και ο αριθμός των δικαιούχων.

«Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι θα μειωθεί και το ύψος της ειδικής χορηγίας σε μεγάλο βαθμό. Οι υπερήλικες λόγω του ότι δεν έβαλαν εισφορές στο Αναλογικό Σχέδιο το οποίο λειτούργησε το 1980, οι συντάξεις τους είναι πολύ χαμηλές και χρειάζονται τη στήριξη την κοινωνίας. Αντί στήριξη έχουμε μειώσεις στα εισοδήματα τους», ανέφερε.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι αύριο η Βουλή συζητά πρόταση της Κυβέρνησης για κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των συνταξιούχων, με την επιβολή τέλους €3 για εγγραφή για εξέταση από γενικό γιατρό και €6 για εξέταση από ειδικό γιατρό.

«Οι πλείστοι των συνταξιούχων επισκέπτονται αυτούς τους γιατρούς όχι μια φορά το εξάμηνο, αλλά ίσως και μερικές φορές το μήνα. Πληρωμή τέλους θα υπάρχει και στα φάρμακα ενώ οι συνταξιούχοι αν χρειαστούν να αποταθούν στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών θα πληρώνουν €10. Η ΠΕΟ και η ΕΚΥΣΥ δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κυρίτσης κάλεσε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της με τρόπο ώστε να μην επηρεάζονται με τον τρόπο που επηρεάζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ιδιαίτερα εκείνοι των οποίων τα εισοδήματα είναι πάρα – πάρα πολύ χαμηλά.

«Καλούμε επίσης τα κόμματα να συμβάλουν έτσι ώστε να αρθούν αυτές οι αποφάσεις. Σε αντίθεση περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να μελετήσουμε μέτρα και τρόπους αντίδρασης των ίδιων των συνταξιούχων και του συνδικαλιστικού κινήματος ευρύτερα έτσι ώστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των απόμαχων της εργασίας, των ηλικιωμένων», είπε.

Ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι αυτά τα μέτρα, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι «σε περίπτωση που δεν εισακούεται ο λόγος μας, δεν υπάρχει ο αναγκαίος και οργανωμένος κοινωνικός διάλογος, δεν μένει παρά να κινητοποιηθούμε και να εκδηλώσουμε με πιο δυναμικούς τρόπους τις απόψεις μας».

Ο ΓΓ της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε σε τρία παραδείγματα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, είπε ότι ενώ κάποια οικογένεια δύο ατόμων πέρσι έπαιρνε μηνιαία ενίσχυση για τη χαμηλή του σύνταξη από 139 ευρώ ο καθένας, σύνολο 278 ευρώ, φέτος από το γεγονός ότι μειώθηκε το όριο της φτώχειας, δεν θα το δικαιούνται και η συνολική απώλεια γι’ αυτό το νοικοκυριό των δύο ατόμων είναι 3.882 ευρώ το χρόνο.

Δεύτερο, ανέφερε, ότι πέρσι ένα νοικοκυριό έπαιρνε σύνολο 206 ευρώ, δηλαδή έπαιρναν από 103 ευρώ, ο κάθε ένας, έξτρα επιταγή, και φέτος θα πάρουν από 46 ευρώ ο κάθε ένας.

«Συνολικός επηρεασμός 1.901 το χρόνο. Μιλούμε για συντάξεις και για τα δύο άτομα στην οικογένεια γύρω στα χίλια ευρώ το μήνα, που τώρα θα μειωθεί. Τρίτο, ανέφερε, ότι ένας συνταξιούχος έπαιρνε συνολική ενίσχυση κάθε μήνα την μικρή επιταγή. Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος από 158 ευρώ τώρα θα παίρνει 100 και χάνει στο σύνολο του χρόνου 1.934 ευρώ. Έχουμε κάνει επαφές με το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων. Έχουμε προτείνει να συνέλθει το Συντονιστικό Σώμα της Βουλής των Γερόντων για να εξετάσουμε μέτρα αντίδρασης από κοινού όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς που ασχολούνται με τους συνταξιούχους», κατέληξε.

Keywords
Αναζητήσεις
πγι θα παρουν το πασχαλινο δωρο τον 190ε, content
Τυχαία Θέματα