Αλλάζει το κλίμα για την οικονομία

Την εκτίμηση ότι το κλίμα για την ελληνική οικονομία αλλάζει και η κοινωνία θα νιώσει σύντομα τη διαφορά, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε κυβερνητική σύσκεψη για θέματα απασχόλησης και ανάπτυξης. Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι έχουμε μια πρώτη ισχυρή, όπως είπε, ένδειξη πώς η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει, ενώ επικαλέστηκε έρευνα της εταιρίας ICAP,

σύμφωνα με την οποία υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον εταιριών για επενδύσεις μέσα στο 2013.

Επίσης, ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια από τα προγράμματα του κοινωνικού ταμείου για την ενίσχυση ανέργων, από τα οποία θα επωφεληθούν 715.000 άνθρωποι, ενώ θα δοθεί από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. σε ενίσχυση επιχειρήσεων για να στηριχθεί η απασχόληση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εφικτό να τεθεί τώρα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει τον Ιούνιο, εάν, όπως είπε, πάνε καλά τα δημοσιονομικά.

Εν τω μεταξύ, αύριο, εισέρχεται στη Βουλή εν μέσω ενστάσεων και αιτημάτων, που εγείρουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το πολυνομοσχέδιο με τις νέες μνημονιακές δεσμεύσεις.

Αύριο το απόγευμα, επίσης, συνεδριάζει και το υπουργικό συμβούλιο.

Δηλώσεις Φ. Γεννηματά

Την ικανοποίηση του ΠΑΣΟΚ που οι προτάσεις του κινήματος αποκτούν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα του πρωθυπουργού, εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου, Φώφη Γεννηματά, και επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ετοιμάσει και θα αποστείλει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις που θα πρέπει να ενταχθούν, στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι η σημερινή σύσκεψη και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δίνουν μια ακόμη απάντηση σε όσους επιχείρησαν και επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως ρουσφέτι.

Πάντως, πηγές της Ιπποκράτους επιμένουν στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ και υποστηρίζουν ότι αντί να εκπλήσσεται ο Υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ενημερώσει άμεσα την τρόικα για το χειρισμό που θα κάνει η κυβέρνηση στο ήδη συμφωνημένο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι τα στοιχεία που υιοθέτησε η τρόικα ως προς τη συνολική απόδοση του ΦΠΑ για το 2013 -14 καθιστούν εύκολη τη μείωση του στην εστίαση, καθώς το προς αναπλήρωση ποσό είναι περίπου 80 εκ ευρώ, που μπορεί να προέλθουν και μέσα από τον μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου, λόγω μείωσης του ΦΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα