Σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση από τους ηγέτες της Αφρικής και της Ευρώπης

Επτά αφρικανικοί και ευρωπαίοι ηγέτες συναντήθηκαν στο Παρίσι για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια νέα σχέση με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης στην Ευρώπη από τη βόρεια Αφρική, ως αντάλλαγμα για βοήθεια. Τη Δευτέρα, οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν να βοηθήσουν το Τσαντ και τον Νίγηρα να ελέγξουν τα σύνορά τους για να σταματήσουν τη ροή των μεταναστών μέσω της Λιβύης

και της Μεσογείου.

Η ΕΕ αγωνίστηκε να συμφωνήσει μια συνεκτική λύση στην εισροή ανθρώπων που εγκαταλείπουν τον πόλεμο, τη φτώχεια και τις πολιτικές αναταραχές στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ η κρίση δοκιμάζει τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοξένησε τη συνάντηση, δήλωσε στη συνέχεια ότι το θέμα ήταν ένα "πρόβλημα που μας αφορά όλους και αυτό δεν μπορεί να λυθεί χωρίς όλους μας".

Ο Μακρόν, μαζί με τους ηγέτες των έξι άλλων χωρών, πρόσθεσε ότι η μεταναστευτική κρίση ήταν μια "πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αφρικανική Ένωση" που έπρεπε να προσεγγιστεί με "αλληλεγγύη, ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα". Πρόσθεσε ότι οι επτά ηγέτες συμφώνησαν ένα "βραχυπρόθεσμο σχέδιο δράσης" που θα αντιμετώπιζε επειγόντως τους σωματέμπορους που, όπως είπε, έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε "νεκροταφείο".

Η μίνι σύνοδος κορυφής στο Παρίσι έδωσε την ευκαιρία στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να συντονίσουν την πολιτική τους για τη Λιβύη με μεμονωμένες χώρες, ιδίως στη Γαλλία και την Ιταλία, που ξεκίνησαν ξεχωριστές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολιτικής ενότητας στη Λιβύη. Ο Μακρόν επιθυμεί επίσης η ΕΕ να προσφέρει επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να αντιμετωπίσουν τους αιτούντες άσυλο που έχουν επιστρέψει από την Ευρώπη και να αποτρέψει περαιτέρω μεταναστευτικές ροές.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των ατόμων που έφτασαν στην Ιταλία από τη Λιβύη δια θαλάσσης μειώθηκε κατά σχεδόν 70% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους, θεωρείται ότι οι αριθμοί θα μπορούσαν εύκολα να αυξηθούν ξανά χωρίς περαιτέρω μέτρα.

Υπήρξε μικρή αύξηση των ατόμων που ταξιδεύουν από το Μαρόκο στην Ισπανία - ένα σημείο ανησυχίας για την ισπανική κυβέρνηση, η οποία ασχολείται με την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα αυτό το μήνα. Η πτώση του αριθμού των προσφύγων που εγκαταλείπουν τη Λιβύη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των αυτοσχέδιων στρατοπέδων όπου βρίσκονται εκείνοι που εξακολουθούν να επιδιώκουν να φτάσουν στην Ευρώπη είτε προτού επιχειρήσουν την επικίνδυνη μεσογειακή διέλευση είτε μετά την επιστροφή τους από την ακτοφυλακή της Λιβύης.

Ο Φαγιέζ αλ-Σαράτζ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Λιβύης που υποστηρίχθηκε από το ΟΗΕ, χρησιμοποίησε τη σύνοδο για να ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την παρακολούθηση των νότιων συνόρων της χώρας. Ο Ιντρίς Ντέμπι Ιτνο, πρόεδρος του Τσαντ, δήλωσε ότι "η φτώχεια και η έλλειψη εκπαίδευσης" ήταν οι κύριοι κινητήριοι μοχλοί της μετάβασης στην Ευρώπη". "Αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης", πρόσθεσε.

Οι τέσσερις ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής ήταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Μακρόν. Το Ηνωμένο Βασίλειο - παρά την εμπλοκή του στη στρατιωτική δέσμευσης που οδήγησε στην πτώση του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη το 2011 και το επακόλουθο κενό εξουσίας- δεν ήταν μεταξύ των παρευρισκομένων, σε ένα πιθανό σημάδι της σταδιακής περιθωριοποίησης της Βρετανίας πριν από το Brexit.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε την Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού έργου για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη Λιβύη έχει αφεθεί στην πρώην αποικιακή κυβέρνηση, τη Ιταλία, ή στη Γαλλία.

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία σχετικά με τη μετανάστευση συνεχίζεται, με συγκρούσεις το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη μεταξύ των μεταναστών και της αστυνομίας σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης.

Ο συνολικός αριθμός ατόμων που έφτασαν στην Ιταλία από την Αφρική μεταξύ Ιανουαρίου και 23 Αυγούστου φέτος ήταν 98.072, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM), τον οργανισμό μετανάστευσης του ΟΗΕ - πτώση μόλις 7.000 από την ίδια περίοδο πέρυσι. Αλλά αυτή η μικρή πτώση καλύπτει μια κατάρρευση άνω του 70% του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Τα στοιχεία του ΙΟΜ δείχνουν ότι 14.177 Αφρικανοί μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης μεταξύ 1 Ιουλίου και 20 Αυγούστου, σε σύγκριση με 45.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα στοιχεία μόνο για τον Αύγουστο είναι πιθανό να παρουσιάσουν πτώση μεγαλύτερη του 75% τον Αύγουστο του 2016.

Αλλά ο ΙΟΜ εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ισπανία από την Αφρική αρχίζει να αυξάνεται, υπερβαίνοντας τους 8.300 μέχρι τις 9 Αυγούστου, υψηλότερος από τον συνολικό αριθμό που έφτασε στην Ισπανία ολόκληρο το 2016.
Παρόλο που η ιταλική κυβέρνηση παίρνει εν μέρει τα εύσημα για την απότομη πτώση του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν στις ακτές της, η πτώση φαίνεται να προηγείται της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων της, τα οποία περιλαμβάνουν έναν περιοριστικό κώδικα δεοντολογίας για πλοία ΜΚΟ που περιπολούν εκτός των παράκτιων υδάτων της Λιβύης, καθώς και τις ισχυρότερες προσπάθειες της ακτοφυλακής της Λιβύης να γυρίσει πίσω τα σκάφη των λαθρεμπόρων. Είναι πιθανό οι αλλαγές στη δυναμική εξουσίας σε λιμάνια-κλειδιά της Λιβύης να έχουν ήδη καταστήσει δυσκολότερη τη λειτουργία των δικτύων λαθρεμπορίου.

Η ιταλική κυβέρνηση παρέχει βοήθεια στην πολιτική ηγεσία σε βασικά λιμάνια, όπως η Σαμπράθα, δυτικά της Τρίπολης, και αυτό με τη σειρά της θα μπορούσε να θεωρηθεί ως κίνητρο για να εγκαταλείψουν οι τοπικές πολιτοφυλακές το λαθρεμπόριο ανθρώπων παίρνοντας ως αντάλλαγμα τις δυτικές επιχορηγήσεις. Όμως, η μείωση των αριθμών που φτάνουν στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στο να καταλήξουν δεκάδες χιλιάδες σε στρατόπεδα στη Βόρεια Αφρική, με ελάχιστη επίβλεψη από την αδύναμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Σε ένα ακόμη σημάδι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν να εξετάζουν τη βασική αιτία της κρίσης, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Μάρκο Μινίτι, συναντήθηκε με 14 δήμαρχους της Λιβύης, για να μιλήσουν για τις ανάγκες τους, όπως η χρηματοδότησης ως εναλλακτική λύση για την εμπορία ανθρώπων.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα