Πώς μια βρετανική πανκ μπάντα ξεγέλασε τον Ρίγκαν, τη Θάτσερ, την ΜΙ6 και τη CIA

13:16 5/1/2014 - Πηγή: Antinews

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την KGB. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έδειξαν κατασκόπους από την Αργεντινή. Και οι δύο ήταν βαθιά νυχτωμένοι…

Η πλήρης ιστορία μιας ηχογραφημένης φάρσας στον Ρόναλντ Ρίγκαν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ μπορεί πλέον να αποκαλυφθεί μετά από μια σειρά από απόρρητα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν στο Λονδίνο. Μια ταινία που υποτίθεται ότι έχει καταγράψει ένα συγκρουσιακό τηλεφώνημα μεταξύ Ρίγκαν και

Θάτσερ το 1982 δημιουργήθηκε ως φάρσα στην κρεβατοκάμαρα μιας αγγλικής πανκ μπάντας στο Έσσεξ. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε πλέον ότι την εξέτασαν ο βρετανός πρωθυπουργός και ανώτατοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, χρόνια αργότερα.

Η ταινία, η οποία παραδόθηκε ανώνυμα στα γραφεία μιας ολλανδικής εφημερίδας, κατέγραψε προφανώς μια σοβαρή διαφωνία μεταξύ των ηγετών του «ελεύθερου κόσμου» για την αμφιλεγόμενη σύγκρουση της Βρετανίας με την Αργεντινή στα νησιά Φόκλαντ. Ένα εσώκλειστο σημείωμα υποστήριζε ότι ο πρόεδρος είπε στη Σιδηρά Κυρία να «μαζευτεί» και την επέπληξε για επειδή ενέκρινε τη βύθιση ενός πλοίου της Αργεντινής που απομακρυνόταν από τα επίμαχα νησιά, σκοτώνοντας 323 άτομα. «Γιατί καταστράφηκε το Belgrano; Εσύ το διέταξες. Οι Αργεντινοί έφευγαν» υποτίθεται ότι είπε ο Ρίγκαν.
Ο εκδότης της εφημερίδας NRC Handelsblad πήρε την ταινία στο Λονδίνο και την έπαιξε στον Sir Bernhard Ingham, γραμματέα Τύπου της Θάτσερ και έναν από τους στενότερους συνεργάτες της στην Downing Street. Σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, ο Ingham ζήτησε τη συμβουλή άλλων αξιωματούχων πριν να πει στον ολλανδό δημοσιογράφο ότι «η συζήτηση ήταν εντελώς ψεύτικη». «Θεώρησα το όλο θέμα ως μια κατασκευή, μια φάρσα, μια στημένη δουλειά», έγραψε τον Μάιο του 1983.
Αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Εξακολούθησε να συζητιέται στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης για περισσότερο από ένα χρόνο μετά την εν λόγω συνάντηση. Ακόμη και τα μεγαλύτερα μυαλά στη Δυτική κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών μπερδεύτηκαν. Η Downing Street άρχισε να εξετάζει τα αρχεία των συνομιλιών της Θάτσερ με τον πρόεδρο, αναζητώντας την επίμαχη κλήση. Αντίγραφα της ταινίας κατασχέθηκαν από τις βρετανικές και αμερικανικές πρεσβείες στη Χάγη, που έβαλαν τους ειδικούς των μυστικών υπηρεσιών να εργάζονται για την ανακάλυψη της πηγής της ταινίας. Και οι δύο συμφώνησαν αμέσως ότι αυτές ήταν οι φωνές των Θάτσερ και Ρίγκαν, αλλά είχαν ενωθεί για να δημιουργήσουν την φάρσα.
Είναι «μια μάλλον αδέξια επιχείρηση», κατέληξε ένας Βρετανός αξιωματούχος. «Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί προσπαθούν να κάνουν ένα παρόμοιο έλεγχο. Η προκαταρκτική τεχνική ανάλυσή τους ενισχύει το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια σαφή κατασκευή» έγραψε, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν κάτω από το επίπεδο που θα περίμενε κανείς από σοβιετικούς ειδικούς παραπληροφόρησης. «Είναι πιθανό ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της Αργεντινής», κατέληξε.
Ένα άλλο άκρως απόρρητο σημείωμα του υπουργείου Εξωτερικών έλεγε: «Δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να υποδεικνύει ότι οποιαδήποτε ανατρεπτική ομάδα ή μεμονωμένο άτομο σε αυτή τη χώρα συμμετέχει στην πραγματοποίηση αυτής της ταινίας». Περίπου έξι μήνες αργότερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ φέρεται να υπονόησε ότι φταίει η Σοβιετική Ένωση: «Αυτός ο τύπος δραστηριότητας ταιριάζει στο πρότυπο των κατασκευασμάτων που κυκλοφορεί η σοβιετική KGB».
Όμως, δεν ήταν ούτε πράκτορες από την Αργεντινή, ούτε και η Μόσχα σχεδίαζε να αποσταθεροποιήσει την Θάτσερ πριν από τις εκλογές του 1983. Η ταινία κατασκευάστηκε από μια μικρή πανκ μπάντα που λεγόταν Crass. «Δεν ήταν πολύ γνωστοί ακόμα και σε πανκ ή εναλλακτικό κοινό», λέει ο Ritchie Unterberger, συγγραφέας του «Άγνωστοι Θρύλοι του Rock’n'Roll». «Ήταν η πιο ασυμβίβαστη μπάντα από οπουδήποτε». Η αναρχική μπάντα είχε κάνει την ταινία εν μέρει ως φάρσα, εν μέρει για να εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις απόψεις της Θάτσερ υπέρ της πυρηνικής ενέργειας και υπέρ του πολέμου. Αλλά δεν αποκάλυψαν οι μυστικές υπηρεσίες το ρόλο τους στο διπλωματικό επεισόδιο, αλλά μια βρετανική εφημερίδα. Ο Observer υπέδειξε το συγκρότημα που έκανε τα άλμπουμ Penis Envy και Christ the Album ως ενόχους, τον Ιανουάριο του 1984.
Τρεις μήνες αργότερα, η Θάτσερ ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Εξωτερικών αν θα μπορούσε να αναφέρει την ταινία κατά τη διάρκεια μιας επερχόμενης τηλεοπτικής συνέντευξης στο BBC. Η απάντηση ήρθε πίσω αναφέροντας αντικρουόμενα δημοσιεύματα που κατηγορούσαν τόσο την KGB όσο και αναρχο – πανκ μπάντα του Έσσεξ . Η συμβουλή ήταν: καλύτερα να το αφήσουμε στην ησυχία του.
Μετά τη δημοσίευση των εγγράφων αυτή την εβδομάδα, ο Steve Ignorant, τραγουδιστής των Crass, είπε ότι ήταν απίστευτο το γεγονός ότι η φάρσα τους είχε προκαλέσει τέτοια δυσφορία στα υψηλόβαθμα κλιμάκια, για τόσο πολύ καιρό. «Με κάνει να ανησυχώ λίγο για τις κυβερνήσεις, διότι θα μπορούσαν να ξεγελαστούν με κάτι τόσο γελοίο… καλά, κάποιος μας είπε ότι υπήρχε φάκελος της MI5 για εμάς, αλλά εμείς δεν το πήραμε στα σοβαρά», είπε. Τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος εξακολουθούν να διστάζουν να μιλήσουν στον Τύπο, 30 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη φάρσα τους. Η επίσημη ιστοσελίδα του συνιδρυτή των Crass, Penny Rimbaud, δεν αναφέρει τίποτα, εκτός από ένα σύντομο βίντεο του ροζιασμένου ρόκερ που φυσάει ένα σύννεφο καπνού μουρμουρίζοντας δύο λέξεις: «Shit happened».

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/01/04/the-british-punk-band-that-fooled-reagan-thatcher-and-the-cia.html

Keywords
Τυχαία Θέματα